Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Άγιος Μαρίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°56′06″N 12°26′56″E / 43.935, 12.4489

Serenissima Repubblica di San Marino
Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία του Αγίου Μαρίνου Εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου
Εθνικό σύνθημα: Libertas
(ελευθερία)
Εθνικός ύμνος: Inno Nazionale della Repubblica (ορχηστρικό)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Πρωτεύουσα Σαν Μαρίνο

43°56′N, 12°27′E

Μεγαλύτερη πόλη Σερραβάλλε
Επίσημες γλώσσες Ιταλικά
Πολίτευμα
Κυβερνώντες Διοικητές
Αρχηγός της Κυβέρνησης
Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Μίρκο Τομασόνι και Αλμπέρτο Σέλβα
Φιορέντσο Στόλφι
Ίδρυση
3 Σεπτεμβρίου 301
Έκταση 61 km² (223η)
Νερό (%) αμελητέο
Πληθυσμός
 - Εκτίμηση 2007
 - Απογραφή
 - Πυκνότητα
 
29.615 (212η)

481 κάτ./km² (20η)
Α.Ε.Π.
 - Ολικό
 - Κατά κεφαλή
Εκτίμηση 2001
904 εκ. $ (195η)
34.600 $ (12η)
Νόμισμα Ευρώ
(€ EUR)
Ζώνη ώρας
 - Θερινή ώρα
CET (UTC+1)
(UTC+2)
Internet TLD .sm
Κωδικός κλήσης ++378 (0549 από την Ιταλία)

Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου (στα ιταλικά Serenissima Repubblica di San Marino) είναι ένα από τα μικρότερα κράτη του κόσμου, με έκταση μόλις 61 km² και 29.251 κατοίκους (εκτίμηση 2006). Είναι περίκλειστο και αποσπασμένο έδαφος της Ιταλίας και βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο. Το Σαν Μαρίνο συχνά αναφέρεται σαν το παλιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο. Ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, ένα χριστιανό λιθοξόο το έτος 301, στις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την παράδοση, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει απ' το διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μαρίνος έφυγε από το νησί της Αδριατικής, Ραμπ (ιταλ. Arbe), μαζί με τoν αδελφικό του φίλο Λέο και κατευθύνθηκε στην πόλη του Ρίμινι. Μετά το διωγμό λόγω των χριστιανικών του κηρυγμάτων, κατέφυγε στο κοντινό βουνό (Monte) Titano, όπου έχτισε μια μικρή εκκλησία και με αυτόν τον τρόπο ίδρυσε την πόλη και ότι σήμερα αποτελεί το κράτος του Αγίου Μαρίνου.

Στα μέσα του 5ου αιώνα, σχηματίστηκε μια κοινότητα· εξαιτίας της σχετικά απρόσιτης περιοχής και της ανέχειας, κατάφερε με μερικές σύντομες "παρεμβολές", να διατηρήσει την αυτονομία της. Το 1631 η ανεξαρτησία της αναγνωρίστηκε και από τον πάπα.

Κατά την πρώιμη φάση της διαδικασίας της ιταλικής ενοποίησης του 19ου αιώνα, ο Άγιος Μαρίνος εκτέλεσε καθήκοντα καταφυγίου για πολυάριθμους ανθρώπους οι οποίοι διώχθηκαν επειδή ήταν οπαδοί της Ιταλικής ενοποίησης. Εις ανάμνησιν αυτής της υποστήριξης, ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι αποδέχθηκε την επιθυμία του Αγίου Μαρίνου να μη συμπεριληφθεί στο νέο ιταλικό κράτος. Ο Ναπολέων αρνήθηκε, μάλιστα, να καταλάβει τη χώρα. Ο ίδιος σχολίασε: "Μα γιατί, είναι μια πρότυπη Δημοκρατία!"

Η κυβέρνηση του Αγίου Μαρίνου έκανε τον Αβραάμ Λίνκολν επίτιμο πολίτη. Εκείνος απάντησε γραπτώς, λέγοντας ότι η Δημοκρατία αποδείκνυε πως "το κράτος το οποίο θεμελιώθηκε πάνω σε δημοκρατικές αρχές είναι σε θέση να διοικηθεί έτσι, ωστέ να είναι ασφαλές και παντοτεινό".

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Άγιος Μαρίνος ήταν σε θέση να παραμείνει και επίσημα ουδέτερος. Οι Δυνάμεις του Άξονα υποχώρησαν από τη χώρα και καταδιώχθηκαν από αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Συμμάχων αποχώρησαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ο Άγιος Μαρίνος κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κομμουνιστικής κυβέρνησης, η οποία διήρκεσε από το 1945 έως το 1957.

Ο Άγιος Μαρίνος ήταν η μικρότερη δημοκρατική χώρα στον κόσμο από το 301 έως το 1968, όταν και η νήσος Ναουρού έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Ο Άγιος Μαρίνος έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 1998 και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1992. Δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημογραφία

Πανοραμική άποψη του Αγίου Μαρίνου από το Monte Titano
Πανοραμική άποψη του Αγίου Μαρίνου από το Monte Titano

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 29.251 (239η στον κόσμο) (εκτίμηση 2006 [1]). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1,26% (εκτίμηση 2006). Περίπου 5.000 Σαμμαρινέζοι ζουν στο εξωτερικό και κατά κύριο λόγο στην Ιταλία. Ρυθμός γεννήσεων 10,02 γεννήσεις/1000 κατοίκους και θανάτων 8,17 θάνατοι/1000 κατοίκους (εκτίμηση 2006).

Η γλώσσα που ομιλείται είναι τα Ιταλικά, με τη διάλεκτο Emiliano-Romagnolo, ενώ ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Διοικητική διαίρεση

Δήμοι

Η διοικητική διαίρεση του Αγίου Μαρίνου.
Η διοικητική διαίρεση του Αγίου Μαρίνου.

Ο Άγιος Μαρίνος υποδιαιρείται σε 9 δήμους, που λέγονται Castelli -φρούρια- (ενικός. castello, ο καθένας σε διαφορετικό λόφο, όπως ακριβώς απεικονίζεται στο εθνόσημο του Αγίου Μαρίνου), οι οποίες είναι επίσης πόλεις διεθνώς.

 • Άγιος Μαρίνος (Città di San Marino) είναι η πρωτεύουσα. Υπάρχουν επίσης οκτώ μικρότεροι Δήμοι:
 • Ακουαβίβα
 • Μπόργκο Ματζιόρε
 • Κιεζανουόβα
 • Ντομανιάνο
 • Φαετάνο
 • Φιορεντίνο
 • Μοντετζιαρντίνο
 • Σεραβάλε

Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Ντογκάνα, που ανήκει στο δήμο (Castello) του Σεραβάλε.

Η έδρα του δήμου ονομάζεται capoluogo ενώ οι μικρότερες κοινότητες καλούνται frazioni.

Οικονομία

Το ΑΕΠ της χώρας είναι $ 940.000.000 (194η στον κόσμο) εκτίμηση 2001. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 7,50% (εκτ. 2001). Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι $34.600 (εκτ. 2001).

Επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ, ακόμα και αν η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, έχει το δικαιώμα να χρησιμοποιεί τις δικές της εθνικές παραστάσεις στις δύο όψεις των ευρωνομισμάτων. Πριν το ευρώ, νόμισμα του Αγίου Μαρίνου ήταν η Λίρα Αγίου Μαρίνου (Σαμμαρινέζικη Λίρα), η οποία ήταν συσχετιζόμενη και ανταλλάξιμη με την ιταλική λιρέτα. Ο μικρός αριθμός των νομισμάτων του ευρώ για τον Άγιο Μαρίνο, όπως και στην περίπτωση με τη λίρα παλαιότερα, ενδιαφέρουν κατα κύριο τους συλλέκτες νομισμάτων.

Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει πάνω από 50% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με πάνω από 3,3 εκ. τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα το 1997. Άλλες βιομηχανίες-"κλειδιά" είναι οι τράπεζες, η κεραμική και τα ηλεκτρικά είδη. Τα κύρια γεωργικά προϊόντα είναι το κρασί και το τυρί.

Τα γραμματόσημα του Αγίου Μαρίνου, τα οποία είναι έγκυρα μόνο για γράμματα εσωτερικού, πωλούνται κυρίως σε φιλοτελιστές και αποτελούν πηγή εισοδήματος.

Μεταφορές

Το πιο κοντινό στον Άγιο Μαρίνο αεροδρόμιο, που βρίσκεται στην Ιταλία, είναι το διεθνές αεροδρόμιο Φεντερίκο Φελίνι κοντά στην πόλη του Ρίμινι.

Κυβέρνηση

Η χώρα κυβερνάται από δύο Κυβερνώντες Διοικητές. Στις 1 Απριλίου του 2008 ανέλαβαν για έξι μήνες η Ρόζα Ζαφεράνι από τους Δημοκράτες του Κέντρου και ο Φεντερίκο Πεντίνι Αμάτι από το Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (PDCS) έλαβε 21 από τις 60 έδρες στη Βουλή, που ονομάζεται Consiglio Grande e Generale (ελλ. "Μεγάλο και Γενικό Συμβούλιο") στις εκλογές της 4 Ιουνίου 2006, ενώ ο έτερος του συνασπισμού, το σοσιαλιστικό PSS τις 20, η Λαïκή Συμμαχία 7, η Ενωμένη Αριστερά 5 και το Νέο Σοσιαλιστικό Κόμμα τις 3 έδρες. Αρχηγός Κυβέρνησης είναι ο Φιορέντσο Στόλφι , Υπουργός Εξωτερικών- ασκεί και μερικές από τις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού- ο οποίος εξελέγη με πενταετή θητεία.

Guaita
Guaita

Πολιτισμός

Οι Τρεις Πύργοι του Αγίου Μαρίνου είναι χτισμένοι πάνω στις τρεις κορυφές του Monte Titano στην πρωτεύουσα. Απεικονίζονται στη σημαία της χώρας, καθώς επίσης και στο εθνόσημο. Οι τρεις αυτοί πύργοι ονομάζονται:

 • Guaita - ο παλαιότερος εκ των τριών. Κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα.
 • Cesta - χτίστηκε το 13ο αιώνα. Βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του Monte Titano.
 • Montale - χτίστηκε το 14ο αιώνα, στη χαμηλότερη κορυφή. Είναι ακόμη ιδιωτικός.

Ακόμη, στο Σαν Μαρίνο παρασκευάζεται μία τούρτα, που είναι γνωστή με το όνομα La Torte Di Tre Monti ("Τούρτα των τριών Βουνών/Πύργων"). Είναι παρόμοια με μία τούρτα σαβαγιάρ με στρώσεις, επικαλυμμένη με σοκολάτα.

Πηγές