Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άλωση ονομάζεται η πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς υπό την ηγεσία του Μωάμεθ του Β', η οποία έγινε την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 σημειώνοντας το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε και στις 13 Απριλίου του 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας, αλλά ως Άλωση αναφέρεται συνήθως η πτώση της Πόλης στους Οθωμανούς το 1453.

Οι συνεχείς πόλεμοι που επικρατούσαν στις τελευταίες επικράτειες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά τη Φραγκοκρατία, αλλά και η παντοδυναμία των Οθωμανών, είχαν περιορίσει σημαντικά και τα εδάφη αλλά και την επιρροή της.

Αφού ο Μωάμεθ ο Β' απομόνωσε την Κωνσταντινούπολη, καταλαμβάνοντας και τη Θράκη, άρχισε την πολιορκία της Πόλης στις 2 Απριλίου 1453 (Δευτέρα του Πάσχα). Υπερασπιστές της Πόλης ήταν κατά τον ιστορικό Γεώργιο Φραντζή 5.000 Έλληνες και 2.000 ξένοι μισθοφόροι εκ των οποίων οι 500 Γενοβέζοι υπό την ηγεσία του στρατιωτικού Ιουστινιάνη και 1000 Βεμετοί και Βουκελάριοι, κάτω από τις διαταγές του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα, απέναντι σε στρατό 170.000 ανθρώπων. Παρά τη σημαντική αριθμητική διαφορά, η Πόλη προστατευόταν από περίφημα τείχη που είχαν μήκος πέραν των 22 χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι, για να μπορέσουν να παραβιάσουν τα τείχη, εξοπλίστηκαν με αρκετά κανόνια που για ημέρες χτυπούσαν τα τείχη προκειμένου να προκαλέσουν ένα ρήγμα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο στρατός.

Η Κωνσταντινούπολη και τα τείχη του Θεοδόσιου
Η Κωνσταντινούπολη και τα τείχη του Θεοδόσιου

Η τελευταία επίθεση ξεκίνησε στις 29 Μαΐου 1453. Ο Μωάμεθ έκανε επίθεση στα τείχη του Θεοδοσίου κατά κύματα. Λόγω της μεγάλης ζημιάς που είχαν πάθει τα τείχη ολόκληρη σχεδόν η δύναμη των Βυζαντινών συγκεντρώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ' όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, παρά την τεράστια αριθμητική διαφορά οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικυκλώσαν τους αμυνόμενους. Η πολιορκία κράτησε περίπου 1,5 μήνα και τελικά ο σημαντικά ισχυρότερος Μωάμεθ κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα). Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης ακολούθησε τεράστιας κλίμακας λεηλασία με αποτέλεσμα πολλοί θησαυροί, πολιτισμικοί και μη, να χαθούν. Ο Μωάμεθ επέτρεψε στα στρατεύματα για τρεις ημέρες να λεηλατήσουν την Πόλη, με τον περιορισμό να μην καταστρέψουν κανένα κτίριο, και αργότερα την έκανε την πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέχρι την κατάλυση της τελευταίας το 1922. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα..