Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Έρις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο αναφέρεται στην αρχαία θεά, για άλλες χρήσεις δείτε Έρις (αποσαφήνιση)
Η Έρις (520 π.Χ.)
Η Έρις (520 π.Χ.)

Πίνακας περιεχομένων

Η Έριδα στη Μυθολογία

Η Έριδα (αρχ. Ἔρις) ήταν θεότητα της αρχαιότητας. Ήταν κόρη της Νυκτός και θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά. Κατά άλλους ήταν αδερφή του Άρη. Παριστάνεται συνήθως να κουτσαίνει ή να καμπουριάζει, εκτός όταν σπέρνει τα ζιζάνια, οπότε ομορφαίνει και παίρνει καλό παρουσιαστικό, όπως μας λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Ο Ησίοδος γράφει στα «Έργα και Ημέραι», ότι όταν είναι καλή, μας παροτρύνει να είμαστε εργατικοί.

Η Έριδα των Ρωμαίων

Οι Ρωμαίοι είχανε μία ανάλογη θεά, που την ονόμαζαν Ντισκόρντια (λατ. Discordia).

Το μήλο της Έριδος και ο Τρωικός πόλεμος

Όταν οι θεοί δεν την κάλεσαν στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο, το κατόπιν γνωστό και ως «μήλο της Έριδος», να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλιστῇ«, δηλαδή (αφιερωμένο ...) στην ομορφότερη ( ... θεά). Ήταν φυσικό λοιπόν οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη να διεκδικήσουν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της. Είδε ο Δίας τον τσακωμό και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός, τρόπον καλλιστειών, ποια θα πάρει το μήλο. Έτσι και έγινε. Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα δύναμη σωματική. Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ο Πάρης, μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωικός πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε.

Απόγονοι της Έριδος

Ως παιδιά της Έριδος θεωρούνται

  • ο Πόνος
  • η Λήθη
  • ο Λοιμός
  • ο Όρκος
  • η Άτη
  • οι Μάχες
  • ο Φόνος
  • η Δυσνομία

Η Έριδα στην Αστρονομία

Στην αστρονομία, Έρις ονομάσθηκε ένας από τους νάνους πλανήτες των μετα-Ποσειδώνιων σωμάτων που λέγονται Ζώνη Κάιπερ. Το ουράνιο αυτό σώμα, αρχικά καταχωρήθηκε στους καταλόγους ως 2003UB313. Πρωτοπαρατηρήθηκε από τον Μάικ Μπράουν το 2005, ο οποίος αστειευόμενος το ονόμασε προσωρινά "Ζήνα", από την ομώνυμη σειρά της τηλεόρασης. Και κατά συνέπειαν, ο δορυφόρος του πλανητοειδούς αυτού, ονομάστηκε προσωρινά "Γαβριέλα", από πρόσωπο της ίδιας τηλεοπτικής σειράς. Επειδή όμως δεν συνηθίζεται να δίνονται ονόματα τηλεοπτικών ηρώων σε ουράνια σώματα, ο ίδιος ο Μπράουν, τελικά πρότεινε για τα δύο αυτά ουράνια σώματα, τα ονόματα: Έρις και Δυσνομία, κάτι που έγινε αποδεκτό από το Πλανητικό Κέντρο του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, και καταχωρήθηκε οριστικά στις λίστες του με αυτή την ονομασία.

Ο λόγος για την επιλογή του ονόματος αυτού, είναι επειδή ο πλανητοειδής αυτός, λόγω του μεγέθους του που είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, έγινε το "μήλο της έριδος" για τους αστρονόμους, για το τι πρέπει να θεωρείται "πλανήτης" και τι όχι, με συνέπεια να εξορισθεί ο Πλούτωνας από τη χωρεία των πλανητών, και να θεωρηθεί πλέον επίσημα ως πλανητοειδής.

Είναι περίπου 5 φορές μικρότερη από τη Γη, με διάμετρο 2.400 χιλιόμετρα +-100 χιλιόμετρα.

Η Έριδα αντανακλώντας το 86% του Ηλιακού φωτός, είναι το δεύτερο γνωστό πιο ανακλαστικό σώμα στο Ηλιακό μας Σύστημα, (μετά τον δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο), γιατί καλύπτεται από πάγο, λόγω της τεράστιας απόστασής του από τον Ήλιο, και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί.

Η Έρις έχει έναν δορυφόρο, ο οποίος ονομάζεται Δυσνομία.