Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Αλανίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αλανίνη (διεθνείς συντομογραφίες: ala και A., ονομασία κατά IUPAC: 2-αμινοπροπανικό οξύ) είναι ένα α-αμινοξύ με συντακτικό τύπο CH3CH(NH2.)COOH. Το L-στερεοϊσομερές είναι ένα από τα 20 πρωτεϊνικά αμινοξέα (δομικές μονάδες των πρωτεϊνών). Είναι ταξινομημένο ως μη πολικό αμινοξύ (αφού R = CH3 - μη πολικό). Η L-αλανίνη είναι δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης στις πρωτεΐνες (μετά από μόνο τη λευκίνη) και αποτελεί το 7,8% της πρωτογενούς δομής σε ένα δείγμα 1.150 πρωτεϊνών.

Η D-αλανίνη εμφανίζεται σε βακτηριακές μεμβράνες κυττάρων και σε μερικά αντιβιοτικά πολυπεπτίδια. Η αλανίνη είναι το δεύτερο απλούστερο πρωτεϊνογενές αμινοξύ, μετά τη γλυκίνη.

Μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή α-αλανίνης είναι η ινοΐνη (πρωτεΐνη) μεταξιού, από την οποία απομονώθηκε αρχικά η αλανίνη το 1879. Είναι ένα από τα μη απαραίτητα αμινοξέα καθώς μπορούν να τη συνθέσουν τα πουλιά και τα θηλαστικά από το μεταβολισμό υδατανθράκων και δεν απαιτείται η άμεση διατροφική λήψη της. Ωστόσο καλή πηγή αλανίνης αποτελούν οι ακόλουθες τροφές: κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά, ζελατίνη, φασόλια, καρύδια, σπόροι, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, κ.ά.

Η αλανίνη μπορεί να βιοσυνθεθεί από πυροσταφυλικό οξύ και διακλαδισμένα αμινοξέα όπως η βαλίνη, η λευκίνη και η ισολευκίνη. Συνήθως παρασκευάζεται με αναγωγική αμμωνίωση πυροσταφυλικού οξέος. Επειδή οι αντιδράσεις τρανσαμίνωσης είναι εύκολα αντιστρέψιμες και το πυροσταφυλικό οξύ πρωτογενές, η αλανίνη μπορεί εύκολα να σχηματιστεί έτσι από τις μεταβολικές οδούς της γλυκόλυσης, γλυκονεογέννεσης και του κύκλου του κιτρικού οξέος.

Η β-αλανίνη (το 3-αμινοπροπανικό οξύ) δεν βρίσκεται στις πρωτεΐνες αλλά εμφανίζεται φυσικά σε δύο πολυπεπτίδια: καρνοσίνη και ανσερίνη, που βρίσκονται στο μαστοφόρο μυ. Είναι ένα σημαντικό συστατικό του παντοθενικού οξέος (βιταμίνη).