Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ανοσολογική ανεπάρκεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ανοσολογική ανεπάρκεια είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να αμυνθεί απέναντι στα μικρόβια (μικροοργανισμούς) και τα ξένα σώματα του περιβάλλοντός του, με αποτέλεσμα να νοσήσει. Συνήθως σχετίζεται με ανεπαρκή αριθμό ή αδυναμία δράσης των ειδικών κυττάρων άμυνας του οργανισμού.

Ο οργανισμός του ανθρώπου διαθέτει μια τεράστια ποικιλία αμυντικών όπλων απέναντι στα χιλιάδες μικρόβια και τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο περιβάλλον. Την άμυνα αυτή την έχει αναλάβει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από διάφορες ομάδες κυττάρων και κυρίως από λεμφοκύτταρα. Το λεμφοκύτταρο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο "αρχηγός" του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόλις κάποιο μικρόβιο εισβάλλει στον οργανισμό, τα λεμφοκύτταρα δίνουν το "σύνθημα" και στη συνέχεια συντονίζουν όλες τις αμυντικές ενέργειες του οργανισμού ώστε να εξοντωθεί ο ξένος εισβολέας.

Ανοσοκαταστολή

Άνθρωποι των οποίων το ανοσολογικό σύστημα δεν επαρκεί για την αμυντική προστασία τους έναντι ξένων σωμάτων, λέμε ότι πάσχουν από ανοσολογική ανεπάρκεια ή ότι είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Η ανοσοκαταστολή μπορεί να είναι πρωτοπαθής (π.χ. κληρονομικότητα) ή, συχνότερα, δευτεροπαθής (από την επίδραση κάποιας νόσου ή θεραπείας).

Ανοσοκατεσταλμένοι είναι ασθενείς που πάσχουν από κάποιες λευχαιμίες και λεμφώματα, ασθενείς που υφίστανται χημειοθεραπεία επειδή πάσχουν από κάποιον καρκίνο (πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι ανοσοκατασταλτικά), ασθενείς υπό μεταμόσχευση οργάνων (στους οποίους χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αποφυγή της οξείας απόρριψης μοσχεύματος) και ασθενείς που πάσχουν από AIDS. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης η σπληνεκτομή (εκτομή του σπλήνα) και η κακή θρέψη.

Στην ασθένεια του AIDS ο ιός HIV μπαίνοντας στο αίμα προσβάλλει τα λεμφοκύτταρα, και τα χρησιμοποιεί σαν "εργοστάσιο" παραγωγής νέων ιών, εξουθενώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η άμυνα του οργανισμού καταρρέει, με αποτέλεσμα μικρόβια που σε φυσιολογικά άτομα δεν προκαλούν νόσο, σε ασθενείς με AIDS να προκαλούν σοβαρές έως και θανατηφόρες ασθένειες.