Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πύλη:Αρχαιολογία/Αρχαιολογικά Νέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην παρούσα σελίδα μπορείτε να βρείτε όσα νέα δημοσιεύθηκαν και θα δημοσιεύονται εφεξής στην πύλη της Αρχαιολογίας.

Πίνακας περιεχομένων

Ο άνθρωπος των πάγων

The Gardian Alok Jha, επιστημονικός ανταποκριτής, 7 Ιουνίου, 2007: Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι έλυσαν το από μακρού υφιστάμενο μυστήριο για το πώς πέθανε ο Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων. Mια πληγή από βέλος στον ώμο του τον οδήγησε σε αιμορραγία έως θανάτου.

Ο Ότζι, μούμια ηλικίας 5.000 ετών, βρέθηκε από Γερμανούς οδοιπόρους σε έναν παγετώνα στις ιταλικές Άλπεις κοντά στα σύνορα με την Αυστρία το 1991. Το σώμα, συντηρημένο και μουμιοποιημένο στον πάγο, έφερνε ένα τόξο, μία φαρέτρα και ένα χάλκινο τσεκούρι. Παρά τις διάφορες επιστημονικές δοκιμές που έγιναν από τότε που βρέθηκε, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν αν πέθανε από πληγή βέλους, από ξαφνική πτώση ή τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Frank Ruehli, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μαζί με επιστήμονες από το Bolzano, της Ιταλίας, όπου διατηρείται το σώμα του ανθρώπου των πάγων, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ότζι of Otzi χρησιμοποιώντας την υπολογιστική τομογραφία υψηλής ανάλυσης -μια διαγνωστική τεχνική που χρησιμοποιείται κανονικά στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφύγουν άλλες καταστρεπτικές διαδικασίες εξέτασης. Ο Δρ Ruehli διαπίστωσε ότι ένα βέλος είχε τρυπήσει μια αρτηρία κάτω από την κλείδα του Ότζι, γεγονός που τον οδήγησε σε εκτεταμμένη αιμορραγία και συνεπακόλουθη καρδιακή προσβολή. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε online στο Journal of Archaeological Science.


Μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε κίνδυνο

Παρίσι, 10 Απρ (Prensa Latina): Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι το σύνολο των 830 αρχαιολογικών τόπων που αναγνωρίζονται ως παγκόσμια κληρονομία απειλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Κοϊχίρο Ματσούρα (Koichiro Matsuura), τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών είναι υπό μελέτη σε 26 ιδιαίτερες περιπτώσεις της παγκόσμιας πολτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο αρχαιολογικός τόπος στο Περού, Ο Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας και το Εθνικό Πάρκο του Κιλιμάντζαρο (Τανζανία).

Ο κος Ματσούρα έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υφίστανται συμβάσεις στη διεθνή κοινότητα σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις που θέτει το γεγονός των κλιματικών αλλαγών, που δεν είναι πλέον απειλές του μακρινού μέλλοντος, αλλά άμεσος κίνδυνος στον 21ο αιώνα...

Αρχείο

Goseck - Νεολιθική Κ. Ευρώπη

Όταν οι αρχαιολόγοι Peter Biehl και Francois Bertemes αποφάσισαν να ανασκάψουν μια αρχαία κυκλική περίφραξη 7.000 ετών Π.Κ.Ε. έξω από το Goseck, στη Γερμανία, το 2002, δεν περίμεναν κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις, τίποτα δηλαδή που να ξαναγράφει την ιστορία της νεολιθικής Ευρώπης. «Ξεκινήσαμε το αρχαιολογικό μας πρόγραμμα, και αναζητήσαμε μια αρχαιολογική θέση κοντά στο πανεπιστήμιο για τους σπουδαστές μας στην πρακτική» λέει ο Biehl, πρώην καθη. του Halle-Wittenberg University και νυν καθ. στο Cambridge. Συνδυάζοντας πληροφορίες GPS με αρχαιολογικές μαρτυρίες από το πεδίο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι δύο νότιες πύλες του κυκλικού αναχώματος (henge) σημείωναν την έναρξη του θερινού και χειμερινού ηλιοστασίου, γεγονός που προσδιορίζει το κυκλικό έγκλεισμα ενδεχομένως ως το αρχαιότερο (έως σήμερα) ηλιακό παρατηρητήριο. Οι αγρότες της νεολιθικής κεντρικής Ευρώπης, που οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν γενικά απλή πολιτισμική ομάδα που όργωνε το έδαφος με βασικά ξύλινα εργαλεία, πιθανώς παρατηρούσαν τους ουρανούς πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.

περισσότερα >> Archaeology

Υπόγεια βυζαντινή δεξαμενή

Μια υπόγεια πόλη και δεξαμενή της Βυζαντινής περιόδου ανακαλύφθηκε στους πρόποδες του όρους Άλι, στην περιοχή Ταλάς του Καϋσερί. Οι αρχαιολόγοι έως τώρα ανέσκαψαν 300 τετρ. μέτρα της υπόγειας πόλης στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η δεξαμενή μήκους 60 μέτρων και πλάτους 5. Ο αρχαιολόγος Gürcan Samet εκτιμά ότι η πόλη και η δεξαμενή τοποθετούνται στον 7ο περίπου αιώνα Κ.Ε. Η δεξαμενή είναι επιχρισμένη με κονίαμα του Χορασάν, οικοδομικό κονίαμα που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και στην Οθωμανική περίοδο και περιείχε άμμο, ασβέστη, κρόκο αυγού και πίσσα και το νερό που περιέχει είναι υψηλής ποιότητας.

περισσότερα >> ANKARA - Turkish Daily NewsJanuary 3, 2006

Αυγή Καστοριάς

Στην Αυγή Καστοριάς εντοπίστηκε και ανασκάπτεται από το 2002 νεολιθικός οικισμός,που χρονολογείται στη ΝΝ. Ο οικισμός φαίνεται να ανθεί για ένα χρονικό διάστημα παράλληλα με τον άλλο γνωστό νεολιθικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού. Το ενδιαφέρον του οικισμού έγκειται στην αποκάλυψη κτηριακών κατασκευών με χρήση ξύλινου σκελετού και στιβακτού πηλού (pise). Ανάμεσα στα ευρήματα του προϊστορικού οικισμού περιλαμβάνονται σπάνια μικροσκοπικά αγγεία στο μέγεθος ενός δαχτυλιδιού, δώδεκα εντυπωσιακές σφραγίδες, 20 ανθρωπομορφικά και θηριομορφικά ειδώλια, δύο οστέινες φλογέρες, στολίδια καμωμένα από όστρεα, ήλεκτρο (κεχριμπάρι) και μαλαχίτη, λίθινα εργαλεία, οστά και κέρατα, καθώς επίσης και καλά συντηρημένες και τεχνικά προηγμένες κατασκευές (εστίες, πήλινα ράφια). Όλα αυτά συνεισφέρουν στο ιστορικό αρχείο μιας πολύ λίγο γνωστής προϊστορικής περιόδου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια — την νεολιθική περίοδο (7000-4000 Π.Κ.Ε.). Τούτος ο αρχαιολογικός τόπος παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν εκείνη την περίοδο, για το πώς ήταν δομημένες οι εγκαταστάσεις, οι περιοχές καλλιέργειας και βοσκής και τις νέες ιδεολογικές στρατηγικές επιβίωσης και αναπαραγωγής που αναπτύχθηκαν.


περισσότερα>>>eKathimerini

Θησαυρός αργυρών νομισμάτων (αρχαία Αγορά)

Κατά την ανασκαφή που διενεργείται από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, αποκαλύφθηκε θησαυρός αργυρών νομισμάτων του 4ου Π.Κ.Ε. αιώνα. Συγκεκριμένα, κατά τις διερευνητικές τομές στην περιοχή του κτηρίου γνωστού ως Στρατηγείο ανευρέθη ένας σπάνιος θησαυρός που επιβεβαιώνει την οικονομική ανάκαμψη του αθηναϊκού κράτους κατά τον 4ο αι. Π.Κ.Ε. Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας νομίσματα, Στο ίδιο σύνολο, εικάζεται από τους ειδικούς, ότι ανήκουν 45 ακόμα αργυρά νομίσματα, κυρίως τετράδραχμα του 5ου αι. Π.Κ.Ε., τα οποία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες στις επιχώσεις του ίδιου κτηρίου.

Η μελέτη του υλικού αυτού θα δώσει χρησιμότατες πληροφορίες για την Αθηναϊκή νομισματοκοπία και τις οικονομικές δραστηριότητες της εποχής. Η ερμηνεία του ευρήματος θα συμβάλλει, επίσης, στη μελέτη του κτηρίου, που έχει ταυτισθεί με την έδρα των στρατηγών του Αθηναϊκού κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, «το εύρημα έχει εξαιρετική σημασία, καθώς ο αριθμός των αργυρών νομισμάτων που έχουν αποκαλυφθεί, κατά τις ανασκαφές στην Αγορά, είναι περιορισμένος και ελάχιστοι είναι οι θησαυροί που μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως».

περισσότερα>>>Τα Νέα

Ποίηση της Σαπφούς

Ένα ποίημα της Σαπφούς που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2005. Γραμμένοι περισσότερο από 2.600 χρόνια πριν, οι 101 λέξεις των στίχων εξετάζουν ένα αιώνιο θέμα της τέχνης, την ανημπόρια ενός γηρασμένου σώματος και την αναπόληση του έρωτα της νιότης. Το ποίημα, το τέταρτο πλέον που επιβιώνει, ανακαλύφθηκε με τρόπο περίεργο. Βρέθηκε στο περίβλημα μιας αιγυπτιακής μούμιας. Οι εύκαμπτες ίνες του παπύρου εμβαπτίζονταν υγρές ακόμα σε ασβεστοκονίαμα και κάλυπταν ακανόνιστα τμήματα του μουμιοποιημένου σώματος, προκειμένου να ζωγραφιστεί με διάφορα μοτίβα.

Πέρυσι δύο ερευνητές, ο Μίκαελ Γκρούνεβαλντ (Michael Gronewald) και ο Ρόμπερτ Ντάνιελ (Robert Daniel), ανακοίνωσαν ότι οι διαδικασίες αποκατάστασης ενός παπύρου των αρχείων του πανεπιστημίου της Κολωνίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο πάπυρος που είχε χρησιμοποιηθεί ως περιτύλιγμα της μούμιας περιείχε ποιήματα της Σαπφούς. Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα μέρη ενός ποιήματος αντιστοιχούσαν με αποσπάσματα που είχαν ανακαλυφθεί το 1922 σε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της σύγχρονης κλασικής γραμματείας στον σκουπιδότοπο μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης, τον πάπυρο του Οξύρυγχου.