Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πύλη:Αρχαιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
εμφ. επεξ. Εισαγωγή στην Αρχαιολογία
Αυτή η σελίδα είναι πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με την αρχαιολογία.

Κυριολεκτικά η αρχαιολογία είναι η "μελέτη των αρχαίων πραγμάτων". Ο όρος βέβαια αναπτύχθηκε στην εξελικτική πορεία της επιστήμης για να περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα στο εννοιολογικό της πλαίσιο. Το 1948 ο Γουόλτερ Τέιλορ (Walter Taylor) έδωσε έναν πρώτο ορισμό, γράφοντας πως "η Αρχαιολογία δεν είναι ιστορία, ούτε ανθρωπολογία. Ως αυτόνομη επιστήμη περιλαμβάνει τη δική της μεθοδολογία και εξειδικευμένες τεχνικές, για τη συγκέντρωση ή παραγωγή πολιτισμικής πληροφόρησης". Λειτουργικά η αρχαιολογία σημαίνει τη μελέτη των κοινωνιών του παρελθόντος και του περιβάλλοντός τους μέσω της συστηματικής συγκέντρωσης και ανάλυσης ευρημάτων. Συνεπώς πρωταρχικοί στόχοι τούτης της επιστήμης είναι: η περισυλλογή, η καταγραφή, η ανάλυση και η ταξινόμηση του αρχαιολογικού υλικού ή αρχαιολογικής μαρτυρίας, όπως αποκαλείται ενίοτε. Ακολουθεί η περιγραφή και η ερμηνεία των προτύπων της ανθρώπινης συμπεριφοράς που οδήγησαν στη δημιουργία του. Τέλος ακολουθεί η ερμηνεία και η κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Περισσότερα για την αρχαιολογία...
εμφ. επεξ. άρθρα
Αίθουσα συλλογών του Γιακόμπ ντε Βιλντ
Αίθουσα συλλογών του Γιακόμπ ντε Βιλντ

Με τον όρο Μουσείο εννοείται σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) «ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».

Βάσει του σύγχρονου ορισμού τους τα μουσεία ικανοποιούν μια ιδιαίτερη ανθρώπινη ανάγκη, τη δημιουργία ενός μόνιμου αρχείου για το πώς έζησαν οι άνθρωποι και τι πέτυχαν σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση έχει διαφοροποιήσει σαφώς τον ρυθμό της αλλαγής του κόσμου μας και σε ένα βαθμό έχει συνδέσει πλέον το τοπικό, εθνικό στοιχείο με το παγκόσμιο. Μέσα σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο τα μουσεία είναι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους πεποιθήσεις εν τω μέσω καθολικών αληθειών.

εμφ. επεξ. εικόνες
Ο αρχαιολογικός τόπος του Μοχένιο-ντάρο

Αρχείο

εμφ. επεξ. γνωρίζατε...

ότι με τον όρο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO εννοείται μία διακριτή θέση ή τόπος (όπως δάσος, όρος, λίμνη, έρημος, μνημείο, κτήριο, σύμπλεγμα ή πόλη) που προτάθηκε και έγινε αποδεκτό στο κατάλογο των μνημείων που διαχειρίζεται το διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO', που απαρτίζεται από 21 Κράτη Εταίρους εκλεγμένα από τη Γενική Συνέλευση των Εταίρων Κρατών για μια καθορισμένη περίοδο;

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταλογογράφηση, την ονοματοδοσία και τη συντήρηση πεδίων ιδιάζουσας πολιτιστικής ή φυσικής σημασίας για την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις τα καταχωρημένα πεδία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η έναρξη του προγράμματος έγινε με την αποδοχή και υιοθέτηση της Συνθήκης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς από το Γενικό Συνέδριο της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 1972. Από τότε έως σήμερα έχουν αναγνωρίσει τη Συνθήκη 180 Εταίροι Κράτη.

εμφ. επεξ. πρόσωπα

Ο Γιόχαν Γιόαχιμ Βίνκελμαν, (γερμ. Johann Joachim Winckelmann 9 Δεκεμβρίου, 1717 - 8 Ιουνίου, 1768)) ήταν γερμανός θεολόγος, αυτοδίδακτος βιβλιοθηκάριος και επιφανής αρχαιογνώστης. Γεννήθηκε το 1717 στην πόλη Στεντάλ της βόρειας Γερμανίας (Πρωσία). Στην ιστορία της αρχαιολογίας θεωρείται πατέρας της κλασικής αρχαιολογίας ως ανεξάρτητης επιστήμης, δεδομένου ότι με τις απόψεις του για την τεχνοτροπική εξέλιξη της αρχαιοελληνικής τέχνης, την αυτονόμησε από τα δεσμά των φιλολογικών πηγών ...

εμφ. επεξ. επί του πιεστηρίου..

Sofia Echo.com: αρχαιολογική αποστολή υπό την καθοδήγηση του βούλγαρου αρχαιολόγου Γκεόργκι Κίτοφ (Georgi Kitov), ανακάλυψε διάφορα χρυσά και αργυρά τέχνεργα σε θρακικό τύμβο κοντά στην πόλη Σλιβέν

Η αποστολή ανακάλυψε διάφορες ταφικές θέσεις κάτω από τον γήλοφο, που χρονολογούνται από τον 2ο και 3ο αιώνα

Η Ιορντάνκα Ραντάντσεβα (Iordanka Radancheva), μέλος της αποστολής, ανέφερε ότι τα περισσότερα σώματα ήταν αποτεθιμένα με την κεφαλή προς την ανατολή αντί για τη δύση.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέντε χρυσά σκουλαρίκια, ένα αργυρό δακτυλίδι κεραμεική λυχνία και άλλα κεραμεικά τέχνεργα και άλλα δύο δακτυλίδια, το ένα από τα οποία φέρει ημιπολύτιμο λίθο με θηριομορφική εγχάραξη, πιθανώς λέοντα. Σε όλες τις ταφικές θέσεις ανακαλύφθηκαν νομίσματα για το περαματάρη στον κόσμο των νεκρών, οι αποκαλούμενοι χαρόντειοι οβολοί.

  • in.gr: Αποφασίστηκε η ίδρυση ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αίγυπτο.

Αρχείο

εμφ. επεξ. κατηγορίες

Η κατηγορία Αρχαιολογία περιλαμβάνει τις παρακάτω υποκατηγορίες:

Ανεξάρτητες κατηγορίες

εμφ. επεξ. μουσείον

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο μινωικός πολιτισμός. Η δημιουργία του ξεκίνησε στην αυγή του 20ού αιώνα (1904-1912) χάρη στις προσπάθειες των αρχαιολόγων Iωσήφ Xατζηδάκη και Στέφανο Ξανθουδίδη, εφόρων της Aρχαιολογικής Yπηρεσίας. Στο σύγχρονο αντισεισμικό κτήριο σε είκοσι συνολικά αίθουσες φιλοξενούνται τέχνεργα που ανασκάφηκαν σε ανάκτορα, κατοικίες, τάφους, σπήλαια, εκτεθειμένα κατά χρονολογικές ενότητες και σύμφωνα τις τόπους που βρέθηκαν. Τα σημαντικότερα ανάμεσά τους είναι οι «θεές των όφεων», ρυτά, η τοιχογραφία των ταυροκαθαψίων και το χρυσό δακτυλίδι από τα Ισόπατα.

εμφ. επεξ. τόποι

Η Μέμφις ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου, και του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου από τη θεμελίωσή της έως το 1300 Π.Κ.Ε./π.Χ.. Το αρχαίο αιγυπτιακό της όνομα ήταν Ίνεμπ χεντζ («Τα Λευκά Τείχη»). Το όνομα Μέμφις είναι ελληνική μεταγραφή του αιγυπτιακού ονόματος της πυραμίδας του Πέπι Α', Μεν-νεφέρ, που έγινε Μένφε στην Κοπτική. Οι σύγχρονες πόλεις Μιτ Ραχίνα, Ντασούρ, Σακκάρα, Αμουζίρ, Αμπού Γκοράμπ και Ζογυέτ ελ'Αρύαν, νότια του Καΐρου, βρίσκονται όλες στη διαχειριστική επικράτεια της ιστορικής Μέμφιδας.