Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Συζήτηση:Αρχαία Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρέπει να έγινε κάποιο λάθος στο σημείο ανατολικά παράλια της Τουρκίας. Μου φαίνεται ότι ήταν τα δυτικά. :-) --Dai 23:30, 21 Απρ. 2005 (UTC)

Κεφαλαιοποίηση και εισαγωγή εικόνων και σιγά-σιγά χτίζουμε--Kalogeropoulos 06:40, 22 Απρ. 2005 (UTC)

Έβγαλα το inuse, για να μην αποθαρρύνει κάποιον άλλο να επεξεργαστεί το άρθρο, αφού η τελευταία τροποποίηση ήταν πριν από δέκα ημέρες. Η χρήση του είναι καλύτερα να γίνεται μόνο στις ώρες που πραγματικά υπάρχει επεξεργασία. —Gerakiμήνυμα2005-05-13 T 23:14 Z

ok--Kalogeropoulos 23:19, 13 Μαΐου 2005 (UTC)

Πίνακας περιεχομένων

Σπαρτιατική και θηβαϊκή κυριαρχία

Το κείμενο που βρίσκεται εκεί ξεφεύγει από το εστιακό σημείο του τμήματος εκείνου. Όταν φτιαχτεί άρθρο για την αρχαία Σπάρτη (αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό) μπορεί να προστεθεί εκεί. Θα ήθελα, όμως, να ρωτήσω αυτόν που το πρόσθεσε ποιά ήταν η πηγή του;--Alekkas 20:10, 7 Ιανουαρίου 2007 (UTC)

Κυκλαδικός πολιτισμός

Εφ'όσον το ίδιοτο άρθρο ορίζει ότι «Αρχαία Ελλάδα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνόφωνο κόσμο κατά την περίοδο της Αρχαιότητας» θα έλεγα ή να βγάλουμε τη φωτογραφία του ειδωλίου που είναι 1.000 χρόνια πριν την εικαζόμενη έλευση των Ελλήνων ή να αλλάξουμε τον ορισμό με κριτήριο τον τόπο αντί για τη γλώσσα. Έτσι δημιουργείται σύγχυση ότι οι Κυκλαδίτες ήταν Έλληνες, ενώ δεν ξέρουμε και υποθέτουμε ότι μάλλον δεν ήταν. --Αρχίδαμοςμίλα μου 20:38, 5 Απριλίου 2007 (UTC)

Ο Κυκλαδικός πολιτισμός ορίζεται ως ελληνική προϊστορία, αλλά όντως εδώ δεν έχει θέση--ΗΠΣΤΓ 00:36, 6 Απριλίου 2007 (UTC)

Είναι πλέον σίγουρο ότι οι φορείς του Κυκλαδιτικού πολιτισμού δεν ήταν ελληνόφωνες και σαφώς ανήκουν στην προΐστορία του Αιγιακού χώρου. Παρόλα αυτά γίνεται μια αναφορά τους στο θέμα η καταγωγή των αρχαίων Ελλήνων , γιατί αποτελούν μέρος των προελλήνων και οι τελευταίοι αποτελούν ένα από τα συστατικά του ιστορικά ελληνόφωνου πληθυσμού. Η «ελληνογένεση» είναι μια διαδικασία πολιτισμικού και ανθρωπολογικού μερικού υβριδισμού που οδήγησε σε έναν ετερογενή πληθυσμό με κοινή γλώσσα , έθιμα και θρησκεία. Σαφώς και το νερό (Η2Ο) δεν είναι ούτε υδρογόνο (Η2) ούτε οξυγόνο (Ο2), αλλά κάθε συζήτηση για το νερό πρέπει να πει δυο λόγια για τα συστατικά του υδρογόνο και οξυγόνο. Οι ινδοευρωπαίοι πρωτοέλληνες φέρανε τη γλωσσική δομή , την πατριαρχία και την πολεμοφιλία που χαρακτηρίζει τους Μυκηναίους. Οι δε Αιγaιακοί προέλληνες πρόσθεσαν τον πολιτισμό , το λεξικό των αιγιακών όρων (οι καταλήξεις -νθος , -σσα/ττα είναι προελληνικές) και τα μητριαρχικά στοιχεία όπου αυτά έχουν αφήσει κατάλοιπα. Ενδιαφέρον με το θέμα μας έχουν τα κεφάλαια του Ηρόδοτου 1.56 , 1.57 , 1.58 , 1.145 .

ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΧΑΡΤΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για το καμπριτζ ελληνες θεωρουνται απο το 2000 πχ τουλαχιστον

[1] Margalit Finkelberg(Greeks and Pre-Greeks, Gambridge, edition 2007).

Prehistoric Greece 2000 BC

ISBN-13: 9780521852166 | ISBN-10: 0521852161)

Το τέλος της Αρχαιότητας

Καλησπέρα. Έχω να προτείνω κάτι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να λήγει το άρθρο αυτό, ή οποιοδήποτε άρθρο για την Αρχαιότητα σε συμβατικές ημερομηνίες όπως το 30 π. Χ. Η Αρχαιότητα ουσιαστικά εκτείνεται ως την εποχή του Αυτοκράτορα Ηρακλείου, φέροντας ήδη βέβαια εντός της τους σπόρους του Μεσαίωνα. Η Αρχαία Ελλάδα δεν έπαψε να υπάρχει με το τέλος της ελληνιστικής εποχή καθώς ακολούθησαν η Pax Romana και η ύστερη Αρχαιότητα. Ανάλογες παρατηρήσεις προφανώς ισχύουν και για τα άρθρα Μεσαίωνας, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κλπ. Η συνήθης αντίληψη των συμβατικών ημερομηνιών (π. χ. 30 π. Χ., 330 μ. Χ., 395 μ. Χ., 476 μ. Χ. κλπ) είναι εντελώς λανθασμένη και κατάγεται από τα σχολικά βιβλία. Ίσως στη Βικιπαίδεια δε θα έπρεπε να επαναλάβουμε αυτές τις προβληματικές πρακτικές που έχουν εντελώς μη ιστορικό χαρακτήρα. -JohnMad 17:01, 11 Μαΐου 2008 (UTC)

Από τη στιγμή που γίνεται ρωμαϊκή και κατόπιν βυζαντινή επαρχία μιας αυτοκρατορίας δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορεί να συνεχίσει ως Αρχαία Ελλάδα, εκτός και αν την περιγράψουμε ως επαρχία στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και κατόπιν ως θέμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι δε συμβατικές χρονολογήσεις δεν ακολουθούνται μόνον στα σχολικά βιβλία αλλά και σε όλα σχεδόν τα έγκυρα ιστορικά συγγράμματα, με τις ανάλογες επεξηγήσεις βέβαια --ΗΠΣΤΓ 17:15, 11 Μαΐου 2008 (UTC)

Μα η Αρχαία Ελλάδα δεν είναι πολιτική ενότητα αλλά πολιτισμική. Ο Πλωτίνος του τρίτου αιώνα ή ο Αμμιανός Μαρκελλίνος είναι λιγότερο αρχαίοι πολιτισμικά από τους Πτολεμαίους; Ακόμα και άσχετα από το ζήτημα της ακριβούς χρονολογίας (γιατί αναγκαστικά πρέπει να επιλεγεί κάποια συμβατική χρονολογία για λόγους οργάνωσης), είναι ανόητο να θεωρούμε ότι η ρωμαϊκή εποχή δεν εμπεριέχει την Αρχαία Ελλάδα. Σίγουρα βεβαίως υπάρχουν άλλα άρθρα ("Βυζαντινή Αυτοκρατορία" και "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία"), ίσως, σε αυτό εδώ θα μπορούσε να δίνεται έμφαση στον ελληνόφωνο χώρο όπως εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού. Είναι περισσότερο ζήτημα επικέντρωσης και υπονοούμενων: με το να τελειώνει το άρθρο στο 30 π. Χ. αφήνεται να εννοηθεί ότι η Αρχαία Ελλάδα τελειώνει με τη ρωμαϊκή κατοχή (που δεν ήταν καν αντιληπτή ως κατοχή μετά από δύο αιώνες). -JohnMad 17:27, 11 Μαΐου 2008 (UTC)

Παρεμπιπτόντως ποιος αποφάσισε ότι "από τις περιόδους στις οποίες χωρίζεται η αρχαιοελληνική ιστορία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η αρχαϊκή και η κλασική";;;; --JohnMad 17:43, 11 Μαΐου 2008 (UTC)

Κάποιος 155... τάδε, ανώνυμη IP, απ' ότι βλέπω στο ιστορικό. Αν δεν αντιμετωπίζεις το Αρχαία Ελλάδα ως ιστορική, πολιτική, οικονομική, πολιτισμική οντότητα, με τον τετραπλή δηλαδή κατηγοριοποίηση της ιστορικής έρευνας, τότε θα πρέπει να γράψεις το Αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Για τις ημερομηνίες δε μου απάντησες--ΗΠΣΤΓ 21:54, 11 Μαΐου 2008 (UTC)

Καλησπέρα ξανά. Έγραψα ήδη ότι η συμβατική χρονολόγηση είναι απαραίτητη για λόγους οργάνωσης, απλώς η Αρχαία Ελλάδα δεν τελειώνει το 30 π. Χ. Βάλε τέσσερις-πέντε αιώνες ακόμα. Έχεις δίκιο για το αρχαιοελληνικός πολιτισμός αλλά έτσι κι αλλιώς η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ενιαία πολιτική οντότητα πριν τη ρωμαϊκή εποχή -ακόμα και στην ελληνιστική περίοδο υπήρχαν ανεξάρτητες πόλεις-κράτη. Στους ρωμαϊκούς χρόνους δε οι ελληνικές πόλεις, από ένα σημείο κι έπειτα βέβαια, διοικούνταν από τοπικές ολιγαρχίες και έβλεπαν το Ρωμαίο Αυτοκράτορα ως ελληνιστικό μονάρχη. Αντιγράφω από τον "Κόσμο της ύστερης Αρχαιότητας" του Πίτερ Μπράουν: "Αυτή την εποχή [επί Αντωνίνων] ο ελληνικός κόσμος οικιοποιήθηκε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μπορούμε να εκτιμήσουμε την ταύτιση του με το ρωμαϊκό κράτος κοιτάζοντας [τον Κάσσιο Δίωνα]... ...Όσο θερμά και αν αγκαλιάζει τις απόψεις της ρωμαϊκής Συγκλήτου δεν παύει να μας υπενθυμίζει ότι η Αυτοκρατορία είχε περιέλθει σε Έλληνες συνηθισμένους σε αιώνες πεφωτισμένης δεσποτείας". Στο κοινό πλαίσιο δηλαδή του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού οι Έλληνες είχαν εξίσου σημαντικό πολιτικό ρόλο, τουλάχιστον στις πατρίδες τους, με τους υποτιθέμενους κατακτητές (ΟΚ, αρχικά ήρθαν ως κατακτητές). Εξ ου και η κατοπινή ταύτιση των όρων Ρωμαίων και Γραικός (το Έλληνας πήρε θρησκευτική σημασία). Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι η Αρχαία Ελλάδα, ακόμα και ως πολιτική οντότητα, συνέχισε να υπάρχει ως το τέλος της Αρχαιότητας (πέμπτος-έκτος αιώνας μ.Χ.) και όχι ως το τέλος της ελληνιστικής εποχής. ---JohnMad 20:54, 12 Μαΐου 2008 (UTC)