Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Αυστροασιατικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διάδοση των αυστροασιατικών γλωσσών στη νοτιοανατολική Ασία
Η διάδοση των αυστροασιατικών γλωσσών στη νοτιοανατολική Ασία

Οι αυστροασιατικές γλώσσες είναι μια γλωσσική οικογένεια, η οποία αποτελείται από γλώσσες που ομιλούνται στη νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές. Το όνομα της αυστροασιατικής οικογένειας είναι τεχνητή λέξη που προέρχεται από το λατινικό auster, που σημαίνει Νότος, και σημαίνει νοτιοασιατική. Από τις γλώσσες αυτές μόνο η Χμερ και η βιετναμέζικη είναι επίσημες γλώσσες κράτους (της Καμπότζης και του Βιετνάμ αντίστοιχα), ενώ οι υπόλοιπες ομιλούνται κυρίως από μειονότητες. Στις περιοχές που ομιλούνται ομιλούνται ταυτόχρονα και γλώσσες άλλων γλωσσικών οικογενειών, όπως Τάι-Καντάι, σινοθιβετικές, ινδοϊρανικές και δραβιδικές. Πιστεύεται πως οι αυστροασιατικές γλώσσες είναι οι αρχαιότερες γλώσσες της περιοχής, ενώ οι άλλες ήρθαν εκ των υστέρων με λαούς που μετανάστευσαν αργότερα.

Οι ομιλητές τους υπολογίζονται σε 95 εκ., εκ των οποίων 70 εκ. είναι ομιλητές της βιετναμέζικης και 8 εκ. της Χμερ. Οι αυστροασιατικές γλώσσες χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες, τις γλώσσες Μον Χμερ στη νοτιοανατολική Ασία και τις γλώσσες Μούνδα στην ανατολική και κεντρική Ινδία. Σύμφωνα με την κατάταξη του Εθνολόγου 147 γλώσσες ανήκουν στις Μον Χμερ και 21 στις Μούνδα.