Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βλαντιμίρ Πούτιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαντιμίρ Πούτιν
Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν (Влади́мир Влади́мирович Пу́тин) είναι Ρώσος πολιτικός, ο πρωθυπουργός (από το 2008), ο 2ος πρόεδρος της Ρωσίας (από το 2000 έως και το 2008).

Στη διάρκεια της 8ετούς θητείας του η Ρωσική οικονομία επανέκαμψε μετά από μακρύ χρονικό διάστημα, με αιχμή την ενεργειακή πολιτική και το μεγάλο πλούτο σε φυσικά κοιτάσματα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης η Ρωσία είναι πλέον στις υπό ένταξην χώρες στην ομάδα των πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G8), λόγω της μεγάλης αύξησης του Α.Ε.Π. της Ρωσίας που πλησίασε σε επίπεδα Ε.Σ.Σ.Δ. της δεκαετίας του '80. Είναι παντρεμένος με την Λιουντμίλα Πούτινα και έχει δύο κόρες, τη Μαρία (1985) και την Κατερίνα (1986). Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά.


Το Δεκέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Τάιμ[1].Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ στις 7 Οκτωβρίου 1952. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε Διδακτορικό στα Οικονομικά. Το 1990 έγινε βοηθός Κοσμήτορα, ενώ το διάστημα 1985-1990 εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία σα μυστικός πρακτοράς της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας (Комитет Государственной Безопасности, КГБ - Κομιτιέτ Γκοσουντάρστβιεννοϊ Μπιεζοπάσνοστι, ΚΓκΜπ/KGB). Το 1991 γύρισε στη γενέτειρά του πόλη, την Αγία Πετρούπολη, όπου δούλεψε με το γνωστό δημοκρατικό παράγοντα της «Νέας Ρωσίας» - Ανατόλι Σομπτσάκ, δήμαρχο της πόλης, ως σύμβουλός του.

Η μητέρα του Μαρία Ιβάνοβνα Πουτίνα ήταν εργάτρια εργοστασίου και ο πατέρας του Βλαδίμηρος Σπυριδόνοβιτς Πούτιν, είχε καταταγεί στο Σοβιετικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε στον στόλο των υποβρυχίων στις αρχές τις δεκαετίας του 1930. Κατα τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε σε μία ομάδα δολιοφθορέων της NKVD. Ο παππούς του Σπυρίδων Πούτιν ήταν προσωπικός μάγειρας του Βλαδίμηρου Λένιν και Ιωσήφ Στάλιν.

Τον Ιούνιο του 1991 έγινε Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας. Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999 ορίστηκε Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000 μετά από το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γιέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός Πρόεδρος. Το 2000 έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσικής Δημοκρατίας και εξελέγη Πρόεδρος. Επίσης στις 14 Μαρτίου 2004 επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία.


Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός.

Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007 που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της Αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν θριάμβευσε με ποσοστό άνω του 62% των ψήφων.[2]

Σημειώσεις

  1. Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  2. Θρίαμβος Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές, νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση