Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βυζάντιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°00′55″N 28°59′05″E / 41.0153, 28.9847

Το άρθρο αναφέρεται στην ομώνυμη αρχαία αποικία. Βλέπε και Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Κωνσταντινούπολη.

Βυζάντιο είναι η αρχαία ελληνική ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη (ονομαζόμενη στις μέρες μας Ισταμπούλ, πόλη της Τουρκίας). Το Βυζάντιο υπήρξε αποικία των Μεγαρέων και ιδρύθηκε το 667 π.Χ., στο μυχό του Κεράτιου κόλπου και των στενών του Βοσπόρου, σε στρατηγική τοποθεσία για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Η αποικία πήρε το όνομά της από τον βασιλιά των Μεγάρων Βύζαντα.Το 340 π.Χ. πολιορκήθηκε χωρίς επιτυχία από τον Φίλιππο Β'.

Έπειτα από την αποτυχημένη συμμαχία της με τον Pescennius Niger εναντίον του Σεπτίμιου Σεβήρου, η πόλη πολιορκήθηκε από τους Ρωμαίους το 196 μ.Χ. και υπέστη σοβαρές καταστροφές. Σύντομα ανοικοδομήθηκε από το Σεπτίμιο Σεβήρο και ανέκτησε τη σημασία της. Η στρατηγική τοποθεσία της πόλης οδήγησε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να ιδρύσει εκεί τη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, που ονομάστηκε αρχικά Νέα Ρώμη και μετέπειτα Κωνσταντινούπολη. Το 1204 οι Φράγκοι πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους, καθώς πήγαιναν στους Άγιους Τόπους. Το 1453 οι Τούρκοι κατέστρεψαν το Βυζαντινό Κράτος με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το 1461 οι Τούρκοι κατέκτησαν την Τραπεζούντα. Έτσι καταλήφθηκε ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.