Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βόλγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άποψη του Βόλγα στην περιφέρεια του Νίζνυ-Νόβγκοροντ.
Άποψη του Βόλγα στην περιφέρεια του Νίζνυ-Νόβγκοροντ.

Ο Βόλγας (Ρωσικά: Во́лга) είναι ποταμός της Ρωσίας και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Ράς, Ρά ή Ρώς και κατά τον μεσαίωνα οι Τάταροι των ονόμαζαν Άτελ, Έτελ ή Ίτέλ.

Το μήκος του είναι 3690 χλμ και με τους παραπόταμούς του, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλοι ποταμοί (Μόσκβα, Σαμάρα κ.α.), σχηματίζει ένα τεράστιο ποτάμιο σύστημα, από τα μεγαλύτερα στη γη. Το λεκανοπέδιό του έχει συνολική έκταση 1380000 τετρ. χλμ.

Πηγάζει από τα υψώματα Βαλντάισκ, στη βορειοδυτική Ρωσία. Από τις πηγές του μέχρι το Καζάν ονομάζεται Άνω Βόλγας, από εκεί μέχρι το Βόλγογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) ονομάζεται Μέσος Βόλγας και από εκεί μέχρι τις εκβολές του στην Κασπία θάλασσα, όπου σχηματίζει μεγάλο δέλτα, ονομάζεται Κάτω Βόλγας. Είναι πλωτός σε όλο του το μήκος και μαζί με τους παραποτάμους του, που είναι κι αυτοί πλωτοί σε μεγάλο μήκος τους, σχηματίζει πλωτό υδάτινο σύστημα μήκους 41000χλμ. Τα μεγαλύτερα λιμάνια του Βόλγα είναι του Καλίνιν, του Βόλγογκραντ, του Γιάροσλαβ, του Καζάν κ.α.

Από την αρχαιότητα εώς και σήμερα γύρω από τις όχθες του ιδρύθηκαν πάνω από 1000 πόλεις. Από τη γεωργία που αναπτύχθηκε στις εύφορες παραποτάμιες περιοχές, την αλιεία και το εμπόριο, όλοι οι λαοί που ζούσαν γύρω από τον Βόλγα του είχαν αποδώσει μεγάλη σημασία ανά τους αιώνες. Για τους Ρώσους κυρίως, ο Βόλγας έγινε η κοιτίδα της ανάπτυξής τους σε εθνότητα, γεγονός που εξηγεί και την περίοπτη θέση που έχει ο ποταμός αυτός στην ποίηση, στα τραγούδια και τη λαική τους παράδοση.

Πηγές άρθρου

  • Λήμμα Βόλγας , εγκυκλοπαίδια Χάρη Πάτση
  • Συλλογικό έργο ΄΄Πλανήτης Γη΄΄, εκδόσεις Δ.Ο.Λ
  • http://www.public.asu