Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γεωγραφία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!

Η Γεωγραφία είναι η συστηματική σπουδή και περιγραφή της επιφάνειας της Γης και τών φαινομένων που συμβαίνουν σ΄αυτή.
Είναι η επιστήμη που μελετά και τις κατ΄ επέκταση σχέσεις του ανθρώπου προς τη Γη. Μελετά πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν, αλλά και να διαμορφώνουν το χώρο μέσα στον οποίο ζουν και πώς η Γη επηρεάζει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Ιδιαίτερα διαμορφώνει τους γενικούς όρους κατανομής και ζωής των όντων στην επιφάνειά της.
Συνεπώς η Γεωγραφία περιορίζεται εξ αντικειμένου στη σπουδή και την έρευνα μόνο στην επιφάνεια της Γης, στη περιγραφή και στην ερμηνεία των φαινομένων που συμβαίνουν σ΄ αυτή. Το πεδίο αυτό της γεωγραφικής έρευνας - μελέτης - περιγραφής και ερμηνείας περιορίζεται σε οτιδήποτε όρατό από ένα υποθετικό παρατηρητή που βρίσκεται σ΄ ένα αερόστατο με απεριόριστη δράση. Υπό την έννοια αυτή η Γεωγραφία παρουσιάζει ασύγκριτο ενδιαφέρον και πολύ ανώτερο από τη "ξηρή" παράταξη και παράθεση ονομάτων και αριθμών.
Και ακριβώς αυτή την αντίληψη σχημάτισαν πρώτοι οι Έλληνες, διακρίνοντας και πρώτοι τα ουσιώδη χαρακτηρισικά προσδιορίζοντάς τα με μία λέξη "Γεωγραφία". Η λέξη παράγεται από τις ελληνικές λέξεις γη και γράφω («γράφω» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ζωγραφίζω). Οι πρώτες έννοιες της Γεωγραφίας αποκαλύπτονται στην Ελληνική Μυθολογία και από την άποψη αυτή ο Όμηρος θα πρέπει να θεωρείται ο πρώτος γεωγράφος.

"Γεωγραφία" είναι επίσης ο τίτλος διαφόρων ιστορικών βιβλίων που ασχολούνται με το θέμα, όπως το αξιόλογο Geographia από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (2ος αιώνας μ.Χ.).
Η Γεωγραφία είναι πολύ περισσότερα από τη χαρτογραφία, τη μελέτη χαρτογραφημάτων, ούτε και είναι η μελέτη των 'ακρωτηρίων και κολπίσκων'. Όχι μόνο διερευνά τί είναι και πού στη Γη, αλλά επίσης και το γιατί βρίσκεται εκεί και όχι κάπου αλλού, που μερικές φορές αποκαλείται και «τοποθεσία στην έκταση». Μελετά αυτό με γνώμονα εάν η αιτία είναι φυσική ή ανθρωπογόνος. Επίσης, μελετά τισ συνέπειες που προκύπτουν από αυτές τις διαφορές.

Όπως ο Ιούλιος Χιούς (William Hughes) - που δίδασκε τη γεωγραφία των Ιερών Τόπων στους μαθητές της Θεολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου (King's College London) - το έθεσε σε μία προσφώνηση το 1863: «Η απλή ονομασία χωρών δεν είναι γεωγραφία. Το να ξέρεις από καρδιάς ένα γεωγραφικό λεξικό δεν κάνει κάποιον, από μόνο του, γεωγράφο. Η γεωγραφία έχει υψηλότερες βλέψεις από αυτές: αναζητεί την ταξινόμηση φαινομένων (ομοίως του φυσικού και πολιτικού κόσμου σε βαθμό που συμπεριφέρεται στο υστερότερο) ούτως ώστε να συγκρίνει, να γενικεύσει, να ανέρθει από τις επιπτώσεις στα αίτια και κάνοντας αυτό να ανακαλύψει τους σημαντικούς νόμους της φύσης και να επισημάνει την επιρροή τους στον άνθρωπο. Με μια λέξη, η γεωγραφία είναι επιστήμη, ένα πράγμα όχι απλών ονομάτων, αλλά επιχειρημάτων και λογικής, αιτιών και επιπτώσεων».

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία της Γεωγραφίας

Οι Έλληνες είναι ο πρώτος πολιτισμός που ενεργά εξερεύνησε τη Γεωργαφία ως επιστήμη και φιλοσοφία, με κύριους συντελεστές το Θαλή το Μιλήσιο, Ηρόδοτο, Ερατοσθένη, Ίππαρχο, Αριστοτέλη, Δικαίαρχο το Μεσσηνό, Στράβωνα και Πτολεμαίο. Η χαρτογράφηση από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεων τους πρόσθεσε νέες τεχνικές στη Γεωγραφία. Μία από τις τεχνικές είναι ο περίπλους: η περιγραφή λιμανιών και της στεριάς που ένας ναύτης θα συναντούσε στη διάρκεια του ταξιδιού κατά τη στεριά.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, Άραβες όπως τον Idrisi, Ibn Battula και Ibn Khaldun διατήρησαν τις ελληνικές και ρωμαϊκές τεχνικές και δημιούργησαν δικές τους.

Μέθοδοι

Κλάδοι

Φυσική γεωγραφία

Η Φυσική Γεωγραφία εξετάζει τη φύση και τα χαρακτηριστικά των στοιχείων που συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον, τις διεργασίες που εμπλέκονται στην ανάπτυξή τους, τη διανομή τους στην επιφάνειας της γης καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις. Τα στοιχεία αυτά είναι το κλίμα και ο καιρός, η μορφολογία του εδάφους, τα ορυκτά και τα πετρώματα, το νερό, η χλωρίδα και η πανίδα.

Ανθρώπινη γεωγραφία

Κουλτούρα και Πολιτική Οικολογία

Έρευνα Κινδύνου

Ιστορική γεωγραφία

Επιστήμη Γεωγραφικών Πληροφοριών

Η επιστήμη πίσω από τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (ΓΣΠ).

Γεωγραφικές Τεχνικές

Συναφείς Κλάδοι

Πολεοδομία και Περιφερειακός Προγραμματισμός

Περιφερειακή Επιστήμη

Εξωτερικές Διασυνδέσεις

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Βλέπε επίσης