Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γεωγραφική ορατότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γεωγραφική ορατότητα ή γεωγραφική καμπυλότητα χαρακτηρίζεται ένα μαθηματικό στοιχείο άλλοτε περισότερο χρήσιμο στους ορειβάτες όταν ήθελαν να ξέρουν πόση απόσταση ορατότητας (θέας) θα έχουν ανάλογα με το ύψος που βρίσκονται (υψόμετρο), λόγω της καμπυλότητας της Γης.

Η εύρεση του στοιχείου αυτού είναι εύκολη εφόσον φέρεται υψομετρικό βαρόμετρο και ένας πίνακας τετραγωνικών ριζών ανα πεντήκοντα αριθμών, δηλαδή του 50, 100, 150 κ.ο.κ. μέχρι το 3.000 π.χ. για την Ελλάδα. Πολλά ρολόγια χειρός φέρουν τέτοιο όργανο.

Η απλούστατη αυτή εργασία γίνεται ως εξής: Ο ορειβάτης ανά πάσα στιγμή διαβάζοντας την ένδειξη του υψομετρικού βαρομέτρου που είναι το ύψομετρικό του τόπου (από επιφάνεια θαλάσσης), αναζητεί την τετραγωνική ρίζα του από το φερώνυμο πινακίδιο ριζών, την οποία ρίζα πολλαπλασιάζει στη συνέχεια επί τον αριθμό 2,04, το γινόμενο είναι η γεωγραφική ορατότητα σε ναυτικά μίλια*. Αν την απόσταση τη θέλει ο ορειβάτης σε χιλιόμετρα τότε τη ρίζα πολλαπλασιάζει με τον αριθμό 1,85. Το γινόμενο θα είναι η γεωγραφική ακτίνα ορατότητας ή της γεωγραφικής καμπυλότητας της Γης στο υψομετρικό σημείο παρατήρησης.

  • 1 ναυτικό μίλι = 1852 μέτρα η 1,85 χλμ.