Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γκούλαγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρατούμενοι σε καταναγκαστική εργασία στην κατασκευή της Διώρυγας Λευκής Θάλασσας-Βαλτικής Θάλασσας (Μπελομόρκανάλ) τα έτη 1931 έως 1933.
Κρατούμενοι σε καταναγκαστική εργασία στην κατασκευή της Διώρυγας Λευκής Θάλασσας-Βαλτικής Θάλασσας (Μπελομόρκανάλ) τα έτη 1931 έως 1933.
Για το μουσικό συγκρότημα Γκούλαγκ βλέπε Γκούλαγκ (συγκρότημα).

Γκούλαγκ (ρωσικά: ГУЛАГ[1]) ονομαζόταν το κρατικό σώμα που ήταν υπεύθυνο για τη διαχείριση μιας σειράς στρατοπέδων φυλάκισης, ή στρατοπέδων συγκέντρωσης, στη Σοβιετική Ένωση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα ελληνικά με την έννοια του «στρατοπέδου εργασίας στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. όπου εξορίζονταν οι πολιτικοί κρατούμενοι»[2].

Τα γκούλαγκ έγιναν διαβόητα καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν στις φυλακές αυτές εξαφανίζονταν και έχαναν κάθε επαφή με τις οικογένειες τους, βασανίζονταν και έμεναν φυλακισμένοι για χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζουν νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, σε φρικώδεις συνθήκες διαβίωσης. Στη Δύση έγιναν γνωστά τα γκουλάγκ το 1973 μέσω της δημοσίευσης του έργου Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ 1918-1956 του νομπελίστα Pώσου συγγραφέα Σολζενίτσιν (Solzhenitsyn).

Ο Λαβρέντι Μπέρια υπήρξε πρωτοστάτης αυτής της εξοντωτικής πρακτικής σε βάρος των αντιφρονούντων. Όντας επί Στάλιν αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας ΛΚΕ (NKVD), της προδρόμου της KGB, συνώστισε τα γκουλάγκ με αντικαθεστωτικούς διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι κατηγορούνταν για αντισοβιετική δράση.

Νεότερη χρήση του όρου

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2002 οι ΗΠΑ δημιούργησαν «ένα παγκόσμιο γκούλαγκ» από το Γκουαντάναμο, μέχρι τις ιρακινές και τις μυστικές φυλακές της CIA[3]. Εντούτοις, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναγκαία μέτρα που επιβάλλει ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και ότι οι κρατούμενοι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχουν οι διεθνείς συνθήκες.

Υποσημειώσεις

  1. Η ρωσική λέξη "ГУЛАГ" είναι αρκτικόλεξο των λέξεων Главное Управление исправительно-трудовых ЛАГерей ОГПУ [Γενική Διεύθυνση Αναμορφωτικών Στρατοπέδων Εργασίας και Αποικιών, του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών (ΛΚΕ, ή στα αγγλικά NKVD)].
  2. Μείζον Ελληνικό Λεξικό, Τεγόπουλου-Φυτράκη.
  3. «Το Αμερικανικό Γκούλαγκ: Από το Γκουαντάναμο στο Αμπού Γκράιμπ», από τον ιστότοπο της δημοσιογραφικής εκπομπής Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Βλέπε επίσης