Γουλιέλμος Ι' της Ακουιτανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Γουλιέλμος Ι' της Ακουιτανίας (Τουλούζη 1099 - 1137) ο επονομαζόμενος Άγιος, δούκας της Ακουιτανίας, δούκας της Γασκωνίας, κόμης του Πουατιέ (1126 - 1137). Υιός και διάδοχος του δουκός της Ακουιτανίας Γουλιέλμου του Τροβαδούρου από την δεύτερη σύζυγο του Φιλίππη της Τουλούζης. Την ίδια χρονιά που γεννήθηκε υποθήκευσε ο πατέρας του την Τουλούζη στον ξάδελφο της μητέρας του Βερτράνδο της Τουλούζης αναχωρώντας για Σταυροφορία. Η Φιλίππη με το νήπιο αναχώρησαν για το Πουατιέ, και όταν επέστρεψε ο πατέρας του παραμέρισε την μητέρα του χάρη της συζύγου ενός από τους υποτελείς του. Αυτό είχε σάν αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ πατέρα και γιου λήγοντας το 1121 οπότε και ο Γουλιέλμος Ι' παντρεύτηκε την κόρη της υπουργού του πατέρα του Ανώ του Σατελλερώ, παιδιά τους ήταν :


[Επεξεργασία] Θρησκευτική πολιτική

Ήταν όπως και ο πατέρας του εκτός απο εξαιρετικός πολεμιστής προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Έκανε την Τουλούζη κέντρο των επιστημών την ίδια τακτική ακολούθησε αργότερα και η κόρη του Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με στρατιωτικές συγκρούσεις με την Νορμανδία (1136), και με την Γαλλία. Στην εξωτερική του πολιτική υποστήριξε τον αντίπαπα Ανακλέτος Β' στο σχίσμα (1130), που αντιπαρατέθηκε στον πάπα Ιννοκέντιο Β', αλλά το 1134 ο άγιος Βερνάρδος του Κλαιβρώ έπεισε τον Γουλιέλμο να αλλάξει τακτική και να υποστηρίξει τον Ιννοκέντιο. Στην συνέχεια αναχώρησε για Σταυροφορία κατα την διάρκεια του ταξιδιού πέθανε πιθανότατα απο δηλητήριο στο φαγητό. Λίγο πριν πεθάνει όρισε επίτροπο τηνς ανήλικης κόρης του Ελεονώρας της Ακουιτανίας τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΣΤ', με την υποχρέωση να της βρεί τον κατάλληλο σύζυγο. Ο ίδιος ο Γάλλος βασιλιάς την πάντρεψε με τον γιο του μέλλοντα Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο Ζ'.

[Επεξεργασία] Πηγές

  • Parsons, John Carmi. Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady, 2002


Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL. (ιστορικό/συντάκτες).


Προηγούμενος:
Γουλιέλμος Θ'
Δούκας της Ακουιτανίας
11261137
Επόμενος:
Ελεονώρα της Ακουιτανίας