Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Δακική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δακική
Περιοχή: Μολδαβία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Βουλγαρία
Κατάσταση: Εξαφάνιση περί τον 5ο αι. Κ.Ε. Πιθανός (αμφισβητούμενος) απόγονος η Αλβανική
Γενετική ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες

   Δακική

Επίσημη κατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ουδείς
Ρυθμίζεται από: Ουδείς
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 -
ISO 639-2 ine
ISO 639-3 xdc

H Δακική γλώσσα ήταν Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ομιλείτο από τους αρχαίους λαούς της Δακίας. Θεωρείται γενικά ότι ανήκει στον ίδια κλάδο με τη Θρακική.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά της Δακικής γλώσσας είναι άγνωστα και αμφισβητούμενα, καθώς λείπουν σχεδόν παντελώς οι γραπτές μαρτυρίες. Όσα γνωρίζουμε για τη γλώσσα προέρχονται από:

  • Τοπωνύμια, Υδρωνύμια, ονόματα (περιλαμβανομένων των ονομάτων των βασιλέων) και δακικές ονομασίες για πενήντα φυτά περίπου γραμμένα στην αρχαία Ελληνική και σε αρχαίες ρωμαϊκές πηγές (βλ. Κατάλογος ονομάτων δακικών φυτών).
  • Βασικές λέξεις που βρίσκονται στις σύγχρονες Λατινογενείς γλώσσες, που ομιλούνταν σχεδόν σε όλα τα σημεία όπου ζούσαν οι Δάκες. Υπάρχουν περίπου 400 λέξεις αβέβαιης προέλευσης (όπως η brânză=τυρί, balaur=δράκων, κ.λπ.), ορισμένες από τις οποίες έχουν ομόρριζες λέξεις στην Αλβανική. Αυτές οι λέξεις πιθανώς εισήχθησαν από την Δακική γλώσσα σε αρχαίες εποχές και συνιστούν υπολείμματα της Δακικής.
  • Δακικά κείμενα: Το Decebalus Per Scorilo είναι το μεγαλύτερο γνωστό κείμενο. Ο ρωμαίος ποιητής Οβίδιος έμαθε την Δακική κατά την περίοδο της εξορίας του στο Τόμις (Tomis) -τη σημερινή Κοστάντζα (Constanţa)- στη Δακία. Συνέθεσε ποιήματα σε αυτή τη γλώσσα αλλά δεν σώθηκαν.

Γεωγραφική διασπορά

Η Δακική ήταν μία από τις μείζονες γλώσσες της νοτιοανατολικής Ευρώπης διεσπαρμένη στις περιοχές της σύγχρονης ανατολικής Ουγγαρίας έως τη Μαύρη Θάλασσα. Βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων η προέλευση του Δακικού πολιτισμού τοποθετείται στη Μολδαβία, και θεωρείται μετεξέλιξη του πολιτισμού Μπασαραμπί της εποχής του σιδήρου.

Εξαφάνιση

Δεν είναι βέβαιο πότε εξαφανίστηκε η Δακική ή αν έχει κάποιο ζωντανό απόγονο. Η αρχική ρωμαϊκή κατάκτηση τμήματος της Δακίας δεν κατόρθωσε να εξαφανίσει τη γλώσσα, καθώς οι ελεύθερες δακικές φυλές συνέχισαν να τη μιλούν, πιθανώς έως τον 4ο αιώνα, στη Μολδαβία και τις γύρω περιοχές. Κατά τον 5ο ή 6ο αιώνα η Δακική είτε εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά ή, σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση, ένας κλάδος της συνέχισε ως Αλβανική γλώσσα.

Δικτυακοί τόποι


το λήμμα αντλεί τις πληροφορίες του από το αντίστοιχο της αγγλικής Wikipedia