Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Δανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 55°46′60″N 9°46′60″E / 55.7833, 9.7833

Kongeriget Danmark
Βασίλειο της Δανίας
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία της Δανίας Εθνόσημο της Δανίας
Εθνικό σύνθημα: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke
(Η βοήθεια του Θεού, η αγάπη του λαού, η δύναμη της Δανίας) (Αναφέρεται στη Βασίλισσα)
)
Εθνικός ύμνος: Der er et Yndigt Land (Υπάρχει μία όμορφη χώρα)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Πρωτεύουσα
(και μεγαλύτερη πόλη)
Κοπεγχάγη
Επίσημες γλώσσες Δανέζικη (επίσης:Γροιλανδική στη Γροιλανδία, Γερμανική σε τμήμα της νότιας Δανίας, Φεροϊκή γλώσσα στους Νησιά Φερόες)
Πολίτευμα
Βασίλισσα
Πρωθυπουργός
Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Μαργαρίτα Β'
Ένερς Φο Ράσμουσεν
Ανεξαρτησία
πριν τον 8ο αιώνα
Έκταση 43.094 km² (131η)
Νερό (%) 1.6%
Πληθυσμός
 - Εκτίμηση 2007
 - Απογραφή 2005
 - Πυκνότητα
 
5.457.145 (108η)
5.411.405 [1]
125 κάτ./km² (78η)
Α.Ε.Π.
 - Ολικό
 - Κατά κεφαλή
Εκτίμηση 2006
$198,5 δις (45η)
$37.000 ()
Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2004) 0,943 (15η) – υψηλή
Νόμισμα Δανική κορόνα
(DKK)
Ζώνη ώρας
 - Θερινή ώρα
CET (UTC+1)
(UTC+2)
Internet TLD .dk
Κωδικός κλήσης +45

Το Βασίλειο της Δανίας ή απλά Δανία (Danmark)[1] είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ θαλασσίως συνορεύει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Απλώνεται πάνω στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και πάνω σε εκατοντάδες νησιά, άλλα μεγάλα όπως το Σχέλαν (7.000 τ.χμ) και άλλα μικρά και ακατοίκητα. Η συνολική ακτογραμμή είναι αρκετά μεγάλη και φτάνει τα 7.314 χιλιόμετρα. Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία

Η χερσόνησος της Γιουτλάνδης σχηματίζει την ενδοχώρα της Δανίας με μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων. Οι δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Δανίας είναι χαμηλές, χωρίς λιμάνια και καλύπτονται από αμμόλοφους, συχνά με ύψος πάνω από 30 μέτρα. Βρίσκονται εκτεθειμένες στις χειμερινές καταιγίδες και σε πολύ ισχυρούς ανέμους. Αντίθετα, οι ανατολικές ακτές που βρέχονται από τη Βαλτική παρουσιάζουν πολλές κολπώσεις. Συνολικά η Δανία έχει 405 νησιά, από τα οποία τα 75 είναι ακατοίκητα.

Ποτάμια υπάρχουν πολλά, αλλά σχεδόν όλα είναι πολύ μικρά. Λίμνες υπάρχουν αρκετές σε ολόκληρη τη Δανία, αλλά είναι όλες τους μικρές. Το δανέζικο ανάγλυφο διαμορφώθηκε κατά την εποχή των παγετώνων, και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα είναι τελείως επίπεδη. Το μεγαλύτερο ύψωμα βρίσκεται στα κεντρικά της χώρας με ύψος 170 μέτρων.

Το κλίμα είναι ήπιο λόγω της επίδρασης του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ο άνεμος είναι δυνατός, και ειδικά τον χειμώνα, και για το λόγο αυτό η Δανία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στη χρήση της αιολικής ενέργειας. Υετός πέφτει όλο τον χρόνο και ίσα κατανεμημένος.

Η μεγαλύτερη πόλη της Δανίας είναι η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη με 1.100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Ώρχους με 285.000 κατοίκους και μετά το Όδενσε με 145.000.

Ιστορία

Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκαν στην ίδια εθνότητα με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Η Δανία ως αυτοτελές έθνος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Οι Δανοί θαλασσοπόροι έκαναν επιδρομές μαζί με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Τον 10ο αιώνα ο βασιλιάς της Δανίας Χάραλντ Μπλάτααντ ασπάστηκε τη χριστιανική θρησκεία και ολόκληρο το δανικό έθνος εκχριστιανίστηκε. Το 1013 ο βασιλιάς Σβέιν, γιος του Χάραλντ, κατέκτησε την Αγγλία. Ο γιος του Σβέιν, Κανούτος ο Μέγας, ένωσε όλη την Αγγλία, τη Δανία και τη Σκανδιναβία και σχημάτισε ένα μεγάλο κράτος στην Βόρεια Ευρώπη. Το 1282 οι ευγενείς επέβαλαν στον βασιλιά της Δανίας την Μεγάλη Χάρτα, με την οποία αναγνωρίζονταν τα δικαιώματα τους και την υποχρέωση να μοιραστεί την εξουσία με ένα κοινοβούλιο και ένα συμβούλιο ευγενών.

Το 1380 κάτω από την εξουσία του Όλαφ Β' η Δανία ενώθηκε με την Νορβηγία, στα εδάφη της οποίας συμπεριλαμβανόταν και η Ισλανδία με τα νησιά Φερόες. Το 1389, η βασίλισσα Μαργαρίτα Α', μητέρα του Όλαφ Β', κατέκτησε και τη Σουηδία. Τότε άρχισαν οι προσπάθειες ένωσης των τριών βασιλείων (Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας) που επιτεύχθηκε τελικά με την ένωση του Κάλμαρ το 1397. Την μεγαλύτερη δύναμη μέσα στην Ένωση τη διατήρησε η Δανία.

Τον 18ο αιώνα η Δανία άρχισε τον αποικισμό της Γροιλανδίας, την οποία είχε ήδη κατακτήσει από το 1380. Στις αρχές του 16ου αιώνα η Σουηδία απέκτησε την αυτονομία της, και το 1523 την ανεξαρτησία της με πρώτο βασιλιά τον Γουσταύο Α'. Στους ναπολεόντειους πολέμους η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ, συμμαχώντας με τους Αυστριακούς και τους Πρώσους, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Δανίας για να προωθήσει τα σχέδια του για την ενοποίηση της Γερμανίας.

Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1919) η Δανία παρέμεινε ουδέτερη. Το 1939 υπέγραψε δεκαετές σύμφωνο με τον Χίτλερ, χωρίς όμως να αποφύγει τελικά την γερμανική εισβολή που έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ανεξαρτητοποιήθηκε η Ισλανδία, που ήταν δανική κτήση από το 1380. Το 1945 η Δανία απελευθερώθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΟΗΕ και το 1949 μέλος του ΝΑΤΟ.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Το 1972 έγινε δεκτή η αίτηση της Δανίας στην τότε ΕΟΚ, μαζί με την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, και το 1973 έγινε πλήρες και ισότιμο μέλος. Η Γροιλανδία απέκτησε την αυτονομία της από την Δανία το 1979. Το 1992 απορρίφθηκε από τους Δανούς η συνθήκη του Μάαστριχτ, τον επόμενο χρόνο όμως επικυρώθηκε με μικρές αλλαγές. Το 2000 ο λαός δεν δέχτηκε να μπει η Δανία στην ζώνη του ευρώ, και έτσι νόμισμά της είναι μέχρι σήμερα η δανική κορώνα.

Οικονομία

Η Δανία είναι αγροτική χώρα λόγω της μορφολογίας του εδάφους της που ευνοεί τις καλλιέργειες. Το βιοτικό επίπεδο των Δανών είναι αρκετά υψηλό. Το πεδινό έδαφος της χώρας, η αγροτική παράδοση, συνδυασμένη με την δύναμη του συνεταιρισμού και ο σύγχρονος εκμηχανισμός της καλλιέργειας είναι οι βασικοί παράγοντες της μεγάλης ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι) και εκτρέφονται χοίροι, αιγοπρόβατα και άλογα. Η γεωργική απόδοση είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης ενώ και η γεωργική εκπαίδευση είναι πολύ υψηλή. Σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία παίζει και η αλιεία.

Βιομηχανία-Εμπόριο

Ταυτόχρονα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία άρχισε να αναπτύσσεται με συστηματικό τρόπο και η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία, η υφαντουργία, η βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, η μεταλλουργία και η ναυπηγική. Ο ορυκτός πλούτος δεν είναι σημαντικός. Πετρέλαιο εξορύσσεται σε μικρές ποσότητες στη Βόρεια Θάλασσα, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι συνήθως παθητικό και αντισταθμίζεται με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Εξάγονται γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μηχανήματα και είδη ναυπηγικής και τεχνολογία αιολικών συστημάτων. Η Δανία, στη στρατηγική θέση που βρίσκεται, αποτελεί το σημείο συνάντησης των συγκοινωνιών Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως με τη Σουηδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανεργία είναι αρκετά χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (4,8%).

Τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Δανίας. Το 1999 επισκέφτηκαν τη Δανία 3 εκατομμύρια τουρίστες, από τους οποίους ένα εκατομμύριο Γερμανοί. Έτσι τα έσοδα από τον τουρισμό φτάνουν ως και τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημογραφία

Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκουν φυλετικά στη γερμανική ομοεθνία. Μόνο το 4 % του πληθυσμού είναι μετανάστες. Ως προς τη θρησκεία,το 98% είναι προτεστάντες ενώ η Καθολική Εκκλησία μετράει μόνο 1% καθολικούς Δανούς.

Γλώσσα

Η δανέζικη γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και στις γερμανικές γλώσσες. Έτσι μοιάζει πολύ με τη Σουηδική, τη Γερμανική, τη Νορβηγική και την Ισλανδική.

Πολιτισμός

Λογοτεχνία

Η λογοτεχνική παραγωγή στην Δανία ξεκινάει κατά τον Μεσαίωνα και είναι επηρεασμένη από τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά γράμματα. Το σημαντικότερο σύγγραμμα της δανικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας είναι το Gesta Danorum στις αρχές του 13ου αιώνα.


Διοικητική Διαίρεση

Η χώρα διαιρείται σε 5 περιοχές. Οι περιοχές αυτές ιδρύθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2007 και αντικατέστησαν τις πρώην 13 κομητείες, 2 δήμους και 1 περιφερειακό δήμο. Η τελευταία διοικητική διαίρεση ίσχυσε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006. Κάθε περιοχή κυβερνάται από τον Πρόεδρο (Regionsformand).


Οι 5 περιοχές είναι:

  • Hovedstaden (Περιοχή Δανικής Πρωτευούσης)
  • Midtjylland (Κεντρική Γιουτλάνδη)
  • Nordjylland (Βόρεια Γιουτλάνδη)
  • Sjælland (Zealand)
  • Syddanmark (Νότια Δανία)

Πολιτική και εκλογές

Σύμφωνα με το σύνταγμα του 1953, το πολίτευμα της Δανίας είναι βασιλευομένη κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι βασιλιάς ή βασίλισσα. Την εκτελεστική εξουσία ασκεί η κυβέρνηση ενώ την νομοθετική η Βουλή με 179 μέλη. Η τωρινή βασίλισσα είναι η Μαργαρίτα Β'.

Εκλογές 2007

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν πρόωρα στις 13 Νοεμβρίου του 2007, κέρδισε τρίτη συνεχόμενη θητεία ο κυβερνών συνασπισμός του Πρωθυπουργού Ένερς Φο Ράσμουσεν.


[συζήτηση][επεξεργασία]
Κοινοβούλιο (Folketing), 13 Νοεμβρίου 2007
Κόμματα Ηγέτες Ψήφοι  % Έδρες +/–
Δανία
Venstre (Φιλελεύθεροι) (Venstre) (V) Ένερς Φο Ράσμουσεν 908.472 26,2% 46 –6
Σοσιαλδημοκράτες (Socialdemokraterne) (A) Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ 881.037 25,5% 45 –2
Δανικό Κόμμα του Λαού (Dansk Folkeparti) (O) Πία Κιάρσγκο 479.532 13,9% 25 +1
Σοσιαλιστικό Κόμμα του Λαού (Socialistisk Folkeparti) (F) Βίλι Σέουνταλ 450.975 13,0% 23 +12
Συντηρητικό Κόμμα του Λαού (Det Konservative Folkeparti) (C) Μπεντ Μπέντσεν 359.404 10,4% 18 ±0
Σοσιαλιστικό Φιλελεύθερο Κόμμα (Det Radikale Venstre) (B) Μαργκρέτε Βέσταουερ 177.161 5,1% 9 –8
Νέα Συμμαχία (Ny Alliance) (Y) Νάζερ Κάντερ 97.295 2,8% 5 +5
Συνασπισμός Κόκκινων-Πρασίνων (Enhedslisten) (Ø) συλλογική ηγεσία 74.982 2,2% 4 –2
Χριστιανοδημοκράτες (Kristendemokraterne) (K) Μπόντιλ Κόρνμπεκ 30.013 0,9% 0 ±0
Υποψήφιοι χωρίς κόμματα 543 0,0% 0 ±0
Υποσύνολο 3.458.847 100,0% 175
Νησιά Φερόε
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (Tjóðveldi) (E) Høgni Hoydal 5.949 25,4 1 ±0,0 %
Κόμμα της Ένωσης (Sambandsflokkurin) (B) Κάι Λέο Γιόχανσεν 5.413 23,5 1 +2,1 %
Κόμμα του Λαού (Fólkaflokkurin) (A) Άνφιν Κάλσμπεργκ 4.726 20,5 0 -3,6 %
Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (Javnaðarflokkurin) (C) Γιόανες Έιντεσγκαρντ 4.702 20,4 0 -1,8 %
Κόμμα του Κέντρου (Miðflokkurin) (H) Álvur Kirke 1.577 6,8 0 +3,5 %
Κόμμα για την Αυτοκυβέρνηση (Sjálvstýrisflokkurin) (D) Kári P. Højgaard 797 3,5 0 +1,1 %
Υποσύνολο 2
Γροιλανδία
Κοινότητα των Ίνουιτ (Inuit Ataqatigiit) Γιόζεφ Μότσφελτ 7.107 1
Εμπρός (Siumut) Χανς Ενόκσεν 6.658 1
Αίσθηση Κοινότητας (Atassut) Φιν Κάρλσεν 4.004 0
Δημοκράτες (Demokraatit) Περ Μπέρτελσεν 3.436 0
Υποσύνολο 2
Σύνολο (συμμετοχή: 86,6 %) 179


Σημειώσεις και παραπομπές

  1. Μια αρχαΐζουσα λέξη για απόδοση της Δανίας είναι «Δανιμαρκία» και χρησιμοποιούνταν από λόγιους κατά τον 19ο αιώνα.