Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Δεκέλεια Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης των περιφερειών της Κύπρου, όπου φαίνεται με κίτρινο χρώμα φαίνονται η Δεκέλεια και το Ακρωτήρι.
Χάρτης των περιφερειών της Κύπρου, όπου φαίνεται με κίτρινο χρώμα φαίνονται η Δεκέλεια και το Ακρωτήρι.

Η Δεκέλεια, μαζί με το Ακρωτήρι, είναι δυο περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται κάτω από αγγλική δικαιοδοσία.

Η Δεκέλεια βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κύπρου, ανάμεσα στη Λάρνακα και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Ακρωτήρι βρίσκεται έξω από τη Λεμεσό, στα νότια παράλια. Πρόκειται για αρκετά μεγάλες περιοχές, που μέσα σ' αυτές περιλαμβάνονται και ολόκληρα χωριά.

Σύχρονο ιστορικό

Με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης και Λονδίνου έγινε η ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους της Κύπρου, η οποία ως τότε ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας. Στις συνθήκες αυτές δυο περιοχές, η Δεκέλεια και το Ακρωτήρι, εξαιρέθηκαν ρητά από την ανεξαρτησία και δεν συμπεριλήφθηκαν στο νέο κράτος. Έτσι εξακολουθούν να αποτελούν βρετανικό έδαφος. Η Αγγλία τις ήθελε λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης (κοντά στη Μέση Ανατολή) κυρίως για στρατιωτικές βάσεις, εν τούτοις διατηρεί σ' αυτές και πολιτικά δικαστήρια, πολιτική αστυνομία και τελωνείο.

Άλλες βρετανικές βάσεις στην Κύπρο

Εκτός από τις δυο αυτές περιοχές, η Αγγλία απολαμβάνει στρατιωτικές διευκολύνσεις σε αρκετές άλλες μικρότερες περιοχές, π.χ. διατήρηση ενεργών πεδίων ασκήσεων και χρήση ορισμένων δρόμων. Υπάρχει επίσης μια μεγάλου μεγέθους εγκατάσταση ραντάρ στη κορυφή του Τροόδους. Μέρος του αμερικανικού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης επικοινωνιών Έσελον, αποτελεί ο σταθμός του Αγίου Νικολάου πλησίον της Αμμοχώστου. Η εγκατάσταση αυτή παρακολουθεί όλες τις τηλεπικοινωνίες στη Μέση Ανατολή και στη Κεντρική Ασία [εκκρεμεί παραπομπή]. Οι καταγραφές της εκπέμπονται μέσω δορυφόρου στην Αγγλία και στη συνέχεια μεταφέρονται στο κεντρικό σταθμό του συστήματος Έσελον στις ΗΠΑ [εκκρεμεί παραπομπή].

Οι δυο προαναφερόμενες βάσεις είναι επισήμως αγγλικές, εν τούτοις από πολλά χρόνια έχουν περάσει ουσιαστικά κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ [εκκρεμεί παραπομπή]. Το ενδιαφέρον της Αγγλίας και των ΗΠΑ για την κυπριακή εγκατάσταση του συστήματος Έσελον είναι συμπληρωματικός παράγοντας της εξωτερικής πολιτικής των δύο αυτών χωρών απέναντι στην Κύπρο.