Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Δηλητήριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δηλητήρια ονομάζονται στη Χημεία εκείνα τα στοιχεία ή εκείνες τις χημικές ενώσεις που εμποδίζουν μια χημική αντίδραση. Υπάρχουν στη φύση ή έχουν παρασκευαστεί χημικώς (τεχνητώς) πολλές τέτοιες ουσίες.

Επειδή η φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού στηρίζεται σε χημικές αντιδράσεις, όταν χορηγηθεί κάποια ουσία που μπορεί να δρα ως δηλητήριο σε κάποια από αυτές τις αντιδράσεις, και μάλιστα βασική και απαραίτητη για τη ζωή, το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος στη χειρότερη περίπτωση ή κάποια σοβαρή ή ελαφρότερη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Έχουμε δηλαδή τη δηλητηρίαση της οποίας η βαρύτητα ποικίλλει ανάλογα με την ισχύ του δηλητηρίου. Υπάρχουν στη φύση πολλά δηλητήρια που μπορεί να είναι προϊόντα ζώων ή ουσίες που περιέχονται σε φυτά ή ακόμη και απλά χημικά στοιχεία ή ενώσεις που βρίσκονται σε ανόργανα υλικά.

Για τον άνθρωπο κάθε ουσία δυνητικώς μπορεί να είναι δηλητήριο και τούτο είναι ανάλογο από την ποσότητα της ουσίας που θα μπει στον οργανισμό και από τη δυνατότητα αυτού να την απομονώσει ή να την αποβάλλει μετά από κάποια επεξεργασία. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες δηλητήρια αλλά δεν παθαίνουμε βλάβες επειδή ο οργανισμός μας είναι σε θέση να τα εξουδετερώνει. Η ισχύς ενός δηλητηρίου λέγεται τοξικότητα κι αυτή καθορίζει τη βαρύτητα των βλαβών που αυτό προκαλεί, σε συνδυασμό με την προσλαμβανόμενη ποσότητα του δηλητηρίου.