Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Δημιουργική γραφή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου άρθρα συνδέουν σε αυτό.

Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε άρθρα για σχετικά θέματα. (Ιανουαρίου 2008)

Το γνωστικό πεδίο της δημιουργικής γραφής εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα των ΗΠΑ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στοιχείο της αγγλοσαξονικής ακαδημαϊκής παράδοσης και εξαρχής αντικείμενο πανεπιστημιακής μελέτης, η δημιουργική γραφή εξελίχθηκε στους κόλπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των Columbia, Princeton, Brown, Iowa, New School, Tisch School for the Arts, Bennington College, Northwestern και αργότερα στο East Anglia της Αγγλίας, πριν εξαπλωθεί με το πέρας των δεκαετιών σε όλη τη γη. Παρά τις διαφοροποιήσεις ως προς την εφαρμογή, την ακολουθούμενη μεθοδολογία και τον τελικό προορισμό του "προϊόντος" της, η δημιουργική γραφή από τη γέννησή της μέχρι σήμερα στηρίζεται σε μία θεμελιώδη τομή: η γραφή παύει να θεωρείται διαδικασία μοναχική, βασανιστική και προσωπική και απελευθερώνεται από το στερεότυπο του ταλέντου και της προεργασίας ετών ή δεκαετιών.

Μέσω της μεθοδολογίας που κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα και κάθε έγκυρος εκπαιδευτικός φορέας εφαρμόζει για να διδάξει τη δημιουργική γραφή, ο γραπτός λόγος απελευθερώνεται και αναγνωρίζεται ως δικαίωμα κάθε δυνητικού/ης συγγραφέα/ος. Η ανάπτυξη του γνωστικού αυτού πεδίου από πανεπιστημιακούς κυρίως φορείς, υπογράμμισε από την αρχή την ανάγκη της παγκόσμιας πνευματικής κοινότητας να εξασφαλίσει μέσω της δημιουργικής γραφής ένα μέσο διεύρυνσης του λόγου και του στοχασμού.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η δημιουργική γραφή διδάσκεται από τα τέλη της δεκαετίας του '90, ως νεοεισαγμένο στοιχείο της δυτικής κουλτούρας, ελεύθερα ή ακόμα και καθόλου συνδεδεμένη με τις διεθνείς ακαδημαϊκές τάσεις του πεδίου και συνήθως προσανατολισμένη στην υπόσχεση ανάπτυξης του συγγραφικού ταλέντου δημιουργίας νέων συγγραφέων. Ωστόσο, η πρώτη ουσιαστική δράση εφαρμογής της δημιουργικής γραφής ως αντικειμένου αμιγώς ακαδημαϊκού και προσδεδεμένου σε ένα διεθνές, πνευματικό ρευστό δεκαετιών, σημειώθηκε από τη Χριστιάνα Λαμπρινίδη, διευθύντρια του Κέντρου Δημιουργικής Γραφής, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα. Απόφοιτος των πανεπιστημίων Wellesley και Brown και writer-in-residence του πανεπιστημίου του Harvard, η Χριστιάνα Λαμπρινίδη εγκαινίασε την διδασκαλία της δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα, διατηρώντας το αδιαπραγμάτευτο ακαδημαϊκό επίπεδο μέσα στο οποίο η ίδια εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ και διαμορφώνοντας σταδιακά την ιδιαίτερη μεθοδολογία της, όπως συνέβη τις προηγούμενες δεκαετίες στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη.

Ως αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας, σε διαρκή ενημέρωση από τις διεθνείς εξελίξεις και με το σθένος μίας νέας τάσης, η δημιουργική γραφή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Δημιουργικής Γραφής, ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα ενός ικανού συγγραφικού δυναμικού το οποίο δεσμευόταν από το στερεότυπο της γραφής ως αποκλειστικού δικαιώματος ταλέντου, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπονται οποιεσδήποτε κοινωνικές μορφές γραφής ή η διεπιστημονικότητα της συγγραφής όπως έχει κατοχυρωθεί στο εξωτερικό για έναν σχεδόν αιώνα. Υπερβαίνοντας το στερεότυπο αυτό, η δημιουργική γραφή όπως εφαρμόζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Γραφής αναγνωρίζει σε κάθε άνθρωπο το χάρισμα της γραφής. Σκοπός δεν θεωρείται η μαζική παραγωγή βιβλίων και συγγραφέων αλλά η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η ίδια η διαδικασία της γραφής επιτρέπεται και ενθαρρύνεται πλέον ως δικαίωμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Shout! - e-journal δημιουργικής γραφής