Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, γνωστότερη με το γαλλικό ακρωνύμιο FIBA (Fédération Internationale de Basketball), είναι η παγκόσμια αθλητική ομοσπονδία που ορίζει τους κανονισμούς του μπάσκετ τόσο σε αγωνιστικό όσο και διοικητικό επίπεδο. Επίσης είναι ο φορέας που διοργανώνει τα διεθνή πρωταθλήματα. Η ομοσπονδία εδρεύει στην ελβετική πόλη Γενεύη και περιλαμβάνει ως μέλη όλες τις εθνικές ομοσπονδίες. Πρόεδρός της είναι ο αυστραλός παράγοντας Ρομπ Έλφινστον, ο οποίος εξελέγη τον Αύγουστο του 2006.

Μέλη - Διοργανώσεις

Η FIBA ιδρύθηκε το 1932 στη Γενεύη ως Fédération Internationale de Basketball Amateur, από τη σύμπραξη των Ομοσπονδιών Καλαθοσφαίρισης οκτώ χωρών: Αργεντινής,Ελβετίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λετονίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Τσεχοσλοβακίας. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε αναγνωρίσει το μπάσκετ ως ολυμπιακό άθλημα.

Το παγκόσμιο συνέδριο του 1989 αποφάσισε να αφαιρεθεί η λέξη Amateur (ερασιτεχνικό) από τον τίτλο της ομοσπονδίας, με συνέπεια να επιτραπεί στους επαγγελματίες αθλητές του NBA να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της FIBA, από τις οποίες μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι. Η αρχή έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Πάντως παρά την αφαίρεση του Amateur, το A διατηρήθηκε ως γράμμα στην ακροστοιχίδα FIBA.

Σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία αριθμεί 213 μέλη. Το νεότερο μέλος της είναι η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Μαυροβουνίου, η οποία ενεγράφη κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ 2006. Υπάρχουν επιπλέον 13 ομοσπονδίες που έχουν αναγνωρισθεί από τα τμήματα των ηπείρων τους, αλλά δεν έχουν ακόμα εγγραφεί επισήμως.

Οι κυριότερες διοργανώσεις της FIBA είναι τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών (από το 1950) και Γυναικών (από το 1953), καθώς και τα Τουρνουά Ανδρών και Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε συνεργασία με τη ΔΟΕ. Διεξάγει επίσης παγκόσμια πρωταθλήματα ομάδων υποδομής, που αποτελούνται από αθλητές χαμηλότερων ηλικιών.

Ηπειρωτικές Ομοσπονδίες

Για τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών ομοσπονδιών που προέρχονται από την ίδια ήπειρο, όπως και τη διοργάνωση των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων, η FIBA είναι χωρισμένη σε πέντε τμήματα (σε παρένθεση οι σημαντικότερες διοργανώσεις εθνικών ομάδων που διεξάγουν):

  • FIBA Ασίας - 44 μέλη (Ασιατικό Πρωτάθλημα, τουρνουά μπάσκετ Ασιάδας).
  • FIBA Αφρικής - 53 μέλη (Αφρικανικό Πρωτάθλημα).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι (αγγλικά)