Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος
Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας
Διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης Υποπτέραρχος (Ι) Κοσμάς Βούρης
Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καλαμάτας
Έτος Ίδρυσης 1912
Το κυκλικό διακριτικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας
Το κυκλικό διακριτικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) είναι το τρίτο "Όπλο" των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων που αποτελεί και την πολεμική αεροπορική ισχύ της Ελλάδας. Πρώτιστη αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η φύλαξη και προστασία του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, από κάθε είδους παραβάσεις ή παραβιάσεις, η παροχή εναέριας υποστήριξης σε επιχειρήσεις τόσο στον Ελληνικό Στρατό όσο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και παράλληλα η έρευνα και διάσωση, πυρόσβεση, καθώς και η παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και σε άλλες Χώρες όταν παρίσταται έκτακτη ανάγκη.

Κατά την περίοδο της Βασιλευομένης Δημοκρατίας η αεροπορική δύναμη ονομαζόταν Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (EBA).

Το σύνθημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «Αίεν Υψικρατείν» το οποίο σημαίνει «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη», φράση που αποδίδεται στον Αντισμήναρχο (αργότερα Υποπτέραρχο) Σπύρο Παπασπύρο, διοικητή του Κέντρου Κατάταξης στη Βάση της Γάζας, ο οποίος με τη φράση αυτή , στην Ημερήσια Διαταγή της 5ης Οκτωβρίου 1941, καλωσόρισε στην Αίγυπτο το προσωπικό της Μοίρας 335, της πρώτης ελληνικής μοίρας μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή. Το έμβλημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναπαριστά αετό σε πτήση μπροστά από το κυκλικό διακριτικό της.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Αεροσκάφος Henry Farman, το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας
Αεροσκάφος Henry Farman, το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911 και μετράει περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας. Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε το 2000, δίνοντας το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Ίδρυση

Το 1911 η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς τη δημιουργία Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Έξι αξιωματικοί στάλθηκαν στη Γαλλία για να εκπαιδευθούν ως πιλότοι, ενώ παραγγέλθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα τύπου Farman. Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η πρώτη στρατιωτική πτήση έγινε στις 13 Μαΐου 1912 από τον Υπολοχαγό Δημήτριο Καμπέρο με το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Ελλάδας, τύπου Farman. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Καμπέρος πέταξε με τον «Δαίδαλο», το αεροσκάφος Farman το οποίο είχε μετασκευαστεί σε υδροπλάνο, θέτωντας έτσι τις βάσεις της Ναυτικής Αεροπορίας. Τον Σεπτέμβριο ο Ελληνικός Στρατός απέκτησε την πρώτη του πολεμική αεροπορική μονάδα, τον «Λόχο Αεροπόρων», με έδρα την Λάρισα.

Βαλκανικοί Πόλεμοι

Αεροσκάφος Fairey III-F
Αεροσκάφος Fairey III-F

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, αναδεικνύοντας το αεροπλάνο ως πρωτοποριακό πολεμικό μέσο.

Στις 5 Οκτωβρίου 1912, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική αεροπορική αποστολή αναγνώρισης στο μέτωπο της Θεσσαλίας ενώ ακολούθησαν αποστολές βομβαρδισμού, με ρίψεις αυτοσχέδιων βομβών στα οχυρά του Μπιζανίου, καθώς και ρίψεις τροφίμων και εφημερίδων στους πολιορκούμενους κατοίκους των Ιωαννίνων. Στις 24 Ιανουαρίου 1913 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο, πάνω από τα Δαρδανέλλια, γεγονός που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία των θαλάσσιων επιχειρήσεων. Ο Υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο Σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης, πετώντας με υδροπλάνο Maurice Farman εντόπισαν και κατάρτισαν σχεδιάγραμμα των θέσεων του Τουρκικού Στόλου, τον οποίο και βομβάρδισαν. Η αποστολή αυτή σχολιάσθηκε ευρέως τόσο από τον Ελληνικό και όσο και από τον διεθνή τύπο.

Στις 4 Απριλίου 1913 ο αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος νεκρός της Ελληνικής Αεροπορίας, χάνοντας τη ζωή του όταν έπεσε το αεροπλάνο του, τύπου Bleriot ΧΙ.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και Μικρασιατική Εκστρατεία

Αεροσκάφος Breguet 19
Αεροσκάφος Breguet 19
Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος Avro 621
Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος Avro 621

Με την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων συγκροτήθηκαν οι πρώτες Ελληνικές Πολεμικές Μοίρες, η 531 Μοίρα Διώξεως και η 532 και 533 Μοίρα Αναγνωρίσεως και Βομβαρδισμού. Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιούσε περιπολίες και αναγνωρίσεις, φωτογραφήσεις και συλλογή πολύτιμων πληροφοριών πάνω από τις εχθρικές γραμμές, καθώς και προσβολές των εχθρικών χαρακωμάτων. Το Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα από την πλευρά του εκτελούσε νυκτερινές επιδρομές, ανθυποβρυχιακές έρευνες και προσβολές στόχων ζωτικής σημασίας, ενώ εμπλέκονταν και σε αερομαχίες. Χαρακτηριστικές είναι οι νυκτερινές επιδρομές στη χερσόνησο της Καλλίπολης - Κωνσταντινούπολης, η επιδρομή κατά των γερμανικών καταδρομικών Γκέμπεν και Μπρέσλαου, οι επιδρομές και η συμμετοχή στη μάχη του Σκρα και βομβαρδισμοί της Σμύρνης. Οι απώλείες της Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια του πολέμου ανήλθαν σε 17 αεροπόρους.

Η Ελληνική Αεροπορία συμμετείχε ενεργά και στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας με τέσσερις Μοίρες της Στρατιωτικής Αεροπορίας και μία της Ναυτικής, αναλαμβάνοντας αποστολές αναγνωρίσεως, φωτογραφήσεως και βομβαρδισμού, χωρίς να λείπουν οι αερομαχίες. Το 1921 καλύπτε αποτελεσματικά ένα μέτωπο που έφθανε τα 700 χλμ. Καθοριστικές ήταν οι αποστολές βομβαρδισμού της Κιουτάχειας και του Εσκί Σεχίρ. Στις 12 Ιουλίου 1922 ο αεροπόρος Χριστόφορος Σταυρόπουλος κατέρριψε ένα τουρκικό Breguet βορειοανατολικά του Αφιόν Καραχισάρ. Οι απώλείες της Πολεμικής Αεροπορίας στην διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας ανήλθαν σε 23 αεροπόρους.

Μεσοπόλεμος

Αεροσκάφος Fairey Battle
Αεροσκάφος Fairey Battle
Αεροσκάφος Bristol Blenheim
Αεροσκάφος Bristol Blenheim

Στην διάρκεια του μεσοπολέμου η Πολεμική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε και εκσυγχρονίσθηκε. Από το 1925 και έπειτα παρελήφθησαν νέοι τύποι αεροπλάνων Αγγλικής και Γαλλικής κυρίως κατασκευής, τύπου Gloster Mars Nighthawk, Fairey III F, Morane-Saulnier, Hawker Horsley, Avro 621, Avro 626 και Breguet Bre 19. Παράλληλα ιδρύθηκε στο Φάληρο το Εργοστάσιο Αεροπλάνων, σε συνεργασία με την εταιρεία Blackburn Aeroplane, στο οποίο κατασκευάζονταν τα υδροπλάνα Τ.3Α Velos και τα αεροσκάφη Atlas και Avro 504.

Το 1930 ιδρύθηκε το Υπουργείο Αεροπορίας και η Πολεμική Αεροπορία καθιερώνεται ως αυτοτελής, τρίτος, κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρώτος Υπουργός Αεροπορίας ορκίσθηκε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Παράλληλα το 1931 ιδρύθηκε στο Τατόι η Σχολή Αεροπορίας, η σημερινή Σχολή Ικάρων. Επίσης συστήνεται η Μετεωρολογική Υπηρεσία, γεγονός που αποτέλεσε επίτευγμα ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια των πτήσεων. Το 1934 ιδρύθηκε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ παρελήφθησαν νέα αεροπλάνα, τύπου PZL Ρ.24, Dornier Do 22, Avro Anson, Potez 63, Henschel Hs 126, Fairey Battle και Bristol Blenheim.

Το 1939 παραγγέλθηκαν 24 μαχητικά αεροσκάφη Marcel Bloch MB.151 από τα οποία παραλήφθησαν μόνο 9 καθώς η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εμπόδισε την Γαλλία να ολοκληρώσει την παραγγελία. Τα εννέα αεροσκάφη ενταχθηκαν στην 24η Μοίρα Δίωξης της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Αεροσκάφος Marcel Bloch MB-151 της ΕΒΑ
Αεροσκάφος Marcel Bloch MB-151 της ΕΒΑ
Αεροσκάφος PZL P-24 της ΕΒΑ
Αεροσκάφος PZL P-24 της ΕΒΑ
Αεροσκάφος Martin Baltimore
Αεροσκάφος Martin Baltimore
Αεροσκάφος Hawker Hurricane
Αεροσκάφος Hawker Hurricane

Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου η Ελλάδα, έχοντας 77 αεροπλάνα πρώτης γραμμής κλήθηκε να αντιμετωπίσεί περισσότερα από 463 ιταλικά. Παρά τη αριθμητική υπεροχή της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ελληνική Αεροπορία ανέτρεψε από τις πρώτες ημέρες του πολέμου τα σχέδια των Ιταλών και κατάφερε να εμποδίσει τη δράση της Ιταλικής Αεροπορίας, να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις κινήσεις του εχθρού, να καταστρέψει σημαντικές εχθρικές γραμμές ανεφοδιασμού και να παράσχει προστασία στα Ελληνικά στρατεύματα.

Χαρακτηριστική είναι η αποστολή της 2 Νοεμβρίου 1940 κατά την οποία ένα Breguet Bre 19, εκτελώντας χαμηλή πτήση κατά μήκος των αλβανικών συνόρων, εντόπισε την Ιταλική Ταξιαρχία Αλπινιστών Τζούλια, τη στιγμή ακριβώς που είχε εισδύσει στην Πίνδο και κινούνταν προς κατάληψη του Μετσόβου. Την ίδια μέρα ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης πέρασε στην σφαίρα του θρύλου όταν κατά τη διάρκεια αερομαχίας, έχοντας εξάντλησει τα πυρομαχικά του, κατέρριψε ένα τρικινητήριο ιταλικό βομβαρδιστικό χτυπώντας το πηδάλιο του με την έλικα τού PZL του.

Αεροσκάφος Supermarine Spitfire
Αεροσκάφος Supermarine Spitfire

Η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας συνεχίσθηκε αμείωτη τόσο κατά τη μεγάλη εαρινή επίθεση του Μαρτίου του 1941, η οποία αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία, όσο και κατά τη Γερμανική εισβολή και τη σύγκρουση με τη Luftwaffe.

Η Ελληνική Αεροπορία κατα τη διάρκεια της Ιταλικής και Γερμανικής εισβολής έχασε 52 πιλότους και κατερρίφθησαν συνολικά 64 εχθρικά αεροσκάφη, ενώ πιθανολογείται η κατάρριψη άλλων 24.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής η Ελληνική Αεροπορία ανασυγκροτείται στη Μέση Ανατολή με 5 αεροσκάφη Avro Anson τα οποία είχαν διαφύγει με τα πληρώματα τους έκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου. Με την συμβολή της RAF συγκροτήθηκαν δύο Ελληνικές Μοίρες Διώξεως με αεροσκάφη τύπου Supermarine Spitfire, Hawker Hurricane και Martin Baltimore. Παράλληλα δημιουργήθηκαν μονάδες επισκευής και τεχνικής εκπαιδεύσεως στη Γάζα της Παλαιστίνης καθώς και κέντρα εκπαίδευσης στην Νότια Ροδεσία.

Η δραστηριότητα των ελληνικών μοιρών περιελάμβανε συνοδείες νηοπομπών ανθυποβρυχιακές έρευνες, επιθετικές περιπολίες, αναγνωρίσεις, επιθέσεις και αναχαιτίσεις της εχθρικής αεροπορίας. Το καλοκαίρι του 1943 οι Ελληνικές μοίρες διώξεως παίρνουν μέρος στις μεγάλες επιδρομές που σχεδιάζουν οι σύμμαχοι για την προσβολή γερμανικών στρατιωτικών στόχων στην Κρήτη. Οι απώλειες της της Ελληνικής Αεροπορίας ανήθαν σε 86 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Μετά την υποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων από την Ελλάδα το 1944 και την απελευθέρωση η Ελληνική Αεροπορία έπέστρεψε στην χώρα όπου και έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο που κράτησε μέχρι το 1949.

Πόλεμος της Κορέας

Αεροσκάφος C-47 Dakota
Αεροσκάφος C-47 Dakota

Στις αρχές του 1950 η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ και η Ελληνική Αεροπορία ανασυντάχθηκε και οργανώθηκε σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Το Νοέμβριο του 1950, στα πλαίσια αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Νότια Κορέα, η οποία είχε δεχθεί επίθεση από την Βόρεια Κορέα, η Ελλάδα συμμετέχει με το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών που αποτελείται από οκτώ αεροσκάφη C-47 Dacota και 67 αξιωματικούς και οπλίτες. Μέχρι το Μάιο του 1955 το 13ο Ελληνικό Σμήνος πραγματοποιεί 2.916 πολεμικές αποστολές μεταφοράς προσωπικού, αιχμαλώτων και εφοδίων, συλλογής πληροφόριών και μεταφοράς τραυματιών, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες, μεταφέροντας συνολικά 70,568 επιβάτες, 9,243 τραυματίες και καταγράφοντας 13,777 ώρες πτήσης.

Τα πληρώματα που συμμετείχαν στον Πόλεμο της Κορέας διακρίθηκαν για την τόλμη και την αποφασιστικότητα τους, ενώ οι απώλειες του ελληνικού σμήνους στη Νότιο Κορέα ανήλθαν σε 12 άτομα και τέσσερα αεροσκάφη.

Μεταπολεμικές Εξελίξεις

Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak
Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak
Αεροσκάφος F-104G Starfighter
Αεροσκάφος F-104G Starfighter
Αεροσκάφος Nord N-2501 Noratlas
Αεροσκάφος Nord N-2501 Noratlas

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 τα ελικοφόρα αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας άρχισαν να αντικαθίστανται από αεριωθούμενα. Τον Σεπτέμβριο του 1951 παραλαμβάνει τα πρώτα εκπαιδευτικά Τ-33Α Silver Star. Το 1952 παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά F-84G Thunderjet. Το 1954 παραλαμβάνει τα F-86Ε Sabre και το 1957 τα F-84F Thunderstreak και την φωτοαναγνωριστική έκδοσή του, τα RF-84F, τα οποία έμειναν σε υπηρεσία στην 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης μέχρι το 1991. Το 1964 παρελήφθησαν τα F-104G Starfighter και το 1969 τα F-102 Delta Dagger, για να ακολουθήσουν τα F-5 Freedom Fighter, τα μεταγωγικά Nord Noratlas, τα εκπαιδευτικά Cessna T-37, τα F-4E Phantom, τα Α-7Η Corsair , Dassault Mirage F1CG, C-130 και Canadair CL-215 το 1975 και τα RF-4Ε το 1979.

Τον Ιούλιο του 1974 αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών συμμετείχαν στην επιχείρηση αερομεταφοράς Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη στην Κύπρο. Παρά την παλαιότητα των αεροσκαφών και τις αντίξοες συνθήκες πτήσης, 12 από τα 15 αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή «ΝΙΚΗ» προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ένα αεροσκάφος όμως καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στοιχίζοντας την ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και 27 αλεξιπτωτιστών.

Εκσυγχρονισμός και Πρόσφατες Εξελίξεις

Το 1988 παραλαμβάνονται τα πρώτα αεροσκάφη τρίτης γενιάς Mirage 2000 EG/BG ενώ το 1989 τα πρώτα F-16C/D Block 30. Στις 29 Μαρτίου 1991 αποσύρθηκαν τα RF-84F ενώ τον Νοέμβριο του 1992 παραλαμβάνονται επιπλέον αεροσκάφη RF-4E.

Τον Ιούλιο του 1997 αρχίζει η παραλαβή των F-16 Block 50, τα οποία εξοπλίζονται με ατρακτίδια πλοήγησης και σκόπευσης LANTIRN και πυραύλους AMRAAM και HARM.

Το 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk2 ενώ τον Σεπτέμβριο του 2004 άρχισε ο εκσυγχρονισμός 10 επιπλέον αεροσκαφών Mirage 2000BG/EG στο επίπεδο 2000-5 Mk2 από την κατασκευάστρια Dassault και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το 2005 η Ελληνική Αεροπορία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που απέκτησε τα αναβαθμισμένα F-16 Block 52+, μετά από μία παραγγελία 90 αεροσκαφών.

Οργάνωση

Το ανώτατο επιτελικό όργανο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) το οποίο ιεραρχικά υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) το οποίο με τη σειρά του υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ).

Αεροσκάφος TA-7C Corsair II
Αεροσκάφος TA-7C Corsair II

Οργανωτικά στο ΓΕΑ υπάγονται: 1) το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) με έδρα τη Λάρισα, 2) η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) με έδρα την Ελευσίνα και 3) η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ) με έδρα την Αθήνα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις επιβλέπονται από το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ). Η Σχολή Ικάρων (ΣΙ), η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) αποτελούν τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΠΑ, ενώ το Σχολείο Όπλων Τάκτικής (ΣΟΤ) καθώς και άλλα σχολεία αποτελούν στάδια μετεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Όλα τα παραπάνω υπάγονται στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης.

Οι οκτώ κυριότερες αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στη Λάρισα, στη Νέα Αγχίαλο, στην Ελευσίνα, στην Τανάγρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Σούδα, στην Ανδραβίδα και στον Άραξο. Βοηθητικά αεροδρόμια βρίσκονται διάσπαρτα στα νησιά του Αιγαίου, την Κάρπαθο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, τη Σκύρο , τη Λήμνο, την Καβάλα, το Ηράκλειο και το Τατόι.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αριθμεί 26,800 άτομα προσωπικό από τα οποία τα 14,400 είναι επαγγελματίες οπλίτες και στρατεύσιμοι και οι 1,100 γυναίκες.

Πτέρυγες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Αεροσκάφος Mirage 2000EG
Αεροσκάφος Mirage 2000EG
Αεροσκάφος F-4E Phantom II
Αεροσκάφος F-4E Phantom IIΑεροσκάφος F-16D Fighting Falcon
Αεροσκάφος F-16D Fighting Falcon
Αεροσκάφος C-130 Hercules
Αεροσκάφος C-130 Hercules
Το έμβλημα της 335 Μοίρας Βομβαρδισμού «Τίγρης»
Το έμβλημα της 335 Μοίρας Βομβαρδισμού «Τίγρης»
Αεροσκάφος EMB-145H AEW&C Erieye
Αεροσκάφος EMB-145H AEW&C Erieye


 • 113 Πτέρυγα Μάχης
 • Έδρα: Μίκρα Θεσσαλονίκης
  • 355.1 Σμήνος Τακτικών Μεταφορών «Άτλας» - C-47 Skytrain
  • 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης «Πρωτέας» - Canadair CL-415


 • 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος
 • Έδρα: Καλαμάτα
  • 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος «Πέλοψ» - T-6A Texan II
  • 362 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος «Νέστωρ» - T-2E Buckeye
  • 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος «Δαναός» - T-2E Buckeye
  • 364 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος - T-6A Texan II


 • 123 Πτέρυγα Τεχνικής Εκπάιδευσης
 • Έδρα: Δεκέλεια • 129 Πτέρυγα Υποστήριξης
 • Έδρα: Ελληνικό


 • 350 Πτέρυγα Κατευθυνομένων Βλημάτων
 • Έδρα: Σέδες Θεσσαλονίκης

Βαθμοί και Διακριτικά Αξιωματικών

NATO Code OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1
Ελλάδα Ελλάδα
(Επεξεργασία)
Πτέραρχος Αντιπτέραρχος Υποπτέραρχος Ταξίαρχος Σμήναρχος Αντισμήναρχος Επισμηναγός Σμηναγός Υποσμηναγός Ανθυποσμηναγός

Εξοπλισμός

Αεροσκάφη και Ελικόπτερα σε Υπηρεσία

Αεροσκάφη και Ελικόπτερα Προέλευση Αποστολή Έκδοση Σε Υπηρεσία Συνολικός Αριθμός Σημειώσεις
Alenia C-27 Spartan Ιταλία Ιταλία Μεταγωγικό C-27J 12 Έχουν παραληφθεί 8. Τα υπόλοιπα 4 θα φέρουν Σύστημα εφοδιασμού εν πτήση
Lockheed C-130 Hercules Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Μεταγωγικό C-130B
C-130H
5
10
15 Σε στάδιο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων τους
C-47 Skytrain Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Μεταγωγικό C-47D 2
Gulfstream V Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Μεταφοράς VIP G500 1
Embraer ERJ-135 Βραζιλία Βραζιλία Μεταφοράς VIP ERJ-135ER 2
Embraer EMB-145H AEW&C Βραζιλία Βραζιλία Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου R-99A 4 Γνωστό ως «Ericsson Erieye»
EAB Pegasus  Ελλάδα Αναγνωριστικό 5 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
Lockheed P-3 Orion Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Ναυτικής Συνεργασίας P-3B 4
McDonnell-Douglas F-4 Phantom II Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Μαχητικό
Αναγνωριστικό
F-4E PI2000
RF-4E
35
21
56 Αναβαθμισμένα στο επίπεδο Peace Icarus 2000
Vought A-7 Corsair II Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Βομβαρδιστικό A-7E
TA-7C
45 Θα αποσυρθούν μέχρι το 2010
Dassault Mirage 2000 Γαλλία Γαλλία Μαχητικό 2000BGM-3
2000EGM-3
2000-5 Mk2
3
17
25
45
Lockheed F-16 Fighting Falcon Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Μαχητικό F-16C
F-16D
100
30
130 Εκδόσεων Block 30, Block 50D, Block 52+. 30 Block 52+ ακόμα υπό παράδοση
T-41 Mescalero Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Εκπαιδευτικό T-41D 20
Beechcraft T-6 Texan II Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Εκπαιδευτικό T-6A 45 Τα 20 έχουν ικανότητα μεταφοράς οπλισμού
Rockwell T-2 Buckeye Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Εκπαιδευτικό T-2C
T-2E
5
35
40
Bombardier CL-215 Καναδάς Καναδάς Αεροπυρόσβεση 13
Bombardier CL-415 Καναδάς Καναδάς Αεροπυρόσβεση
Αεροπυρόσβεση και Έρευνα και Διάσωση
415GR
415MP
7
1
8 Το 415MP έχει ικανότητα έρευνας και διάσωσης
PZL-Mielec M-18 Dromader Πολωνία Πολωνία Αεροπυρόσβεση
Αεροψεκασμοί
M-18
M-18BS
19
3
22
Grumman Ag Cat Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Αεροπυρόσβεση
Αεροψεκασμοί
G-164A 11
Agusta A109 Ιταλία Ιταλία Ελικόπτερο Μεταφοράς Τραυματιών A-109 Power 3
Eurocopter Super Puma Γαλλία Γαλλία Ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης και CSAR AS-332C1 10
Bell 212 Ιταλία Ιταλία Ελικόπτερο Μεταφοράς VIP Bell-212 4
Bell 205 Ιταλία Ιταλία Ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης AB-205 11
Bell 47 Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες Ελικόπτερο Γενικής Χρήσης 47G 7

Η πλέον διαδεδομένη παραλλαγή των Ελληνικών αεροσκαφών είναι η Aegean Ghost (Φάντασμα του Αιγαίου).

Παλαιά και Ιστορικά Αεροσκάφη

Αεροσκάφος Grumman HU-16B Albatross
Αεροσκάφος Grumman HU-16B Albatross
Αεροσκάφος F-102 Delta Dagger
Αεροσκάφος F-102 Delta Dagger

Οπλισμός

Αεροσκάφος C27J Spartan
Αεροσκάφος C27J Spartan
Αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT PAC III
Αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT PAC III
 • AIM-120 Amraam- B/C5: 338
 • AIM-9 Sidewinder - M: 165
 • AIM-9 Sidewinder - L: 647
 • AIM-9 Sidewinder - P4 (Αναβαθμισμένοι P3 και J): 1.000
 • MBDA MICA: 300
 • IRIS-T: 350
 • R550 Magic-2: 303
 • Exocet AM-39 Block 2: 39
 • SCALP EG: 90
 • AFDS: 70
 • AGM-65G: 200
 • AGM-65A/B: 200+
 • AGM-88 HARMB Block IIIA: 84
 • AGM-154C JSOW: 40 on order
 • GBU-8B HOBOS : 96
 • GBU-12 Paveway II και GBU-16 Paveway II: 1.162
 • GBU-24 Paveway III: 200

Αντιαεροπορικά Συστήματα

 • Σύστημα Αντιαεροπορικών Πυραύλων Patriot PAC III: 36 Εκτοξευτές, 198 Πύραυλοι
 • Σύστημα Αντιαεροπορικών Πυραύλων S-300 PMU1: 8 Εκτοξευτές, 96 Πύραυλοι
 • Αντιαεροπορικό Σύστημα Skyguard Velos: 20 Εκτοξευτές, 280 Πύραυλοι και 24 αντιαεροπορικά πυροβόλα Oerlikon-35
 • Σύστημα Αντιαεροπορικών Πυραύλων Crotale NG/GR: 9 Εκτοξευτές
 • Σύστημα Αντιαεροπορικών Πυραύλων TOR M1: 4 Εκτοξευτές
 • Φορητοί Αντιαεροπορικοί Πύραυλοι Stinger: Άγνωστος αριθμός εκτοξευτών, 300 Πύραυλοι
 • Αντιαεροπορικά Πυροβόλα Artemis 30 30 mm: 38
 • Αντιαεροπορικά Πυροβόλα Rheinmetall 20 mm AA guns: 326

Πηγές

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο
Αεροσκάφος P-3B Orion
Αεροσκάφος P-3B Orion

Εξωτερικοί Συνδέσμοι