Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Επόμενη φύση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου άρθρα συνδέουν σε αυτό.

Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε άρθρα για σχετικά θέματα. (Ιανουαρίου 2008)

Η επόμενη φύση είναι η πολιτιστική φύση. Στη μεταμοντέρνα φιλοσοφία, απαντάται η άποψη οτι μέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της χρήσης της φύσης για πολιτιστικούς λόγους, μια επόμενη φύση προκύπτει. Η παλαιά φύση, (από την άποψη των δέντρων, ζώων, κλίματος, κτλπ) ελέγχεται και αξιολογείται όλο και περισσότερο από τον άνθρωπο. Οι δραστηριότητες αυτές είναι ολόκληρη αυτόνομη πολιτιστική κατηγορία. Συγχρόνως, τα προϊόντα του πολιτισμού, τα οποία δημιουργήθηκαν και έλεγχονται απο τον άνθρωπο, τείνουν να μας ξεπεράσουν και να γίνουν αυτόνομα. Η φύση, όπως την αντιλαμβανόμαστε μετατρέπεται σε πολιτισμό, και ο πολιτισμός εξίσου μετατρέπεται σε φύση.

Η κύρια ιδέα που εκφράζεται μέσω της επόμενης φύσης είναι η άπψη ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη φύση ως κάτι στατικό, αλλά μάλλον ως δυναμική δύναμη που αλλάζει και μεταμορφώνεται μαζί μας.


Πίνακας περιεχομένων

Σημασία της επόμενης φύσης

Η επόμενη φύση στην ουσία μας "εξηγεί" τις σχέσεις καθώς και τις διαφορές μεταξύ φύσης και πολιτισμού. Ο νέος τρόπος να διακριθεί ο πολιτισμός από τη φύση είναι να ορίσουμε μια γραμμή μεταξύ «ελέγξιμου» και «αυτόνομου». Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέοι ερευνητικοί τομείς όπως η νανοτεχνολογία, το γενετικό χειρισμό, την περιβαλλοντική νοημοσύνη, την εφαρμοσμένη μηχανική ιστών και τη νευρο-τεχνολογία αλλάζουν ριζικά την έννοια του τι είναι «φυσικό». Συνδέονται κατά την επόμενη άποψη φύσης σχετικά με τη φύση αλλα πρόκειται καθαρά για επιτέυγματα της τεχνολογίας των τελευταίων ετών. Καθώς ο πολιτισμός προχωρεί εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, η φυσικές δυνάμεις μετατοπίζονται σε έναν άλλους τομείς.


Παραδείγματα της επόμενης φύσης

 • Προϊόντα που παράγονται στη συσκευασία τους.
 • Η πρόσφατη εμφύτεψη πλήρως μηχανικού χεριού στην Claudia Mitchell. [1] Το χέρι ελέγχεται από το μυαλό. Ο πολιτισμός γίνεται φύση.
 • Υπάρχει ένα Ολλανδικό ρητό το οποίο αναφέρει πως ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο, και οι ολλανδοί την Ολλανδία, αφού το ένα τρίτο της χώρας ανακτήθηκε από την θάλασσα μέσω ενός οργανωμένου συστήματος αποξήρανσης.
 • Στην Ολλανδία υπάρχουν περισσότερα από 3000 km παραποτάμων, ποταμιών και τεχνιτών αγωγών νερού, οι οποίοι ελέγχονται πλήρως από τον άνθρωπο. Έχουν γίνει διάφορες στρατιωτικές μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτό το δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αμυντικό όπλο: σε περίπτωση επίθεσης μιας συγκεκριμένης περιοχής, η περιοχή έχει την δυνατότητα να πλημμυρίζεται, καθιστώντας ένα τεχνητό φυσικό εμπόδιο προσπέλασης. (αυτό είναι θεωρητικό σενάριο το οποίο για πολιτικούς λόγους δεν έχει υλοποιηθεί και ούτε προβλέπεται). Η πρώτη φύση γίνεται πολιτισμός
 • Σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, οπού είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος χωρίς ένα αυτοκίνητο η δεύτερη φύση γίνεται πρώτη φύση.
 • Όταν οι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια, είναι μέρος του πολιτισμού. Αλλά όταν μερικοί άνθρωποι κατορθώνουν εντός των παιχνιδιών να κερδίζουν ένα εισόδημα μέσα σε έναν εικονικό κόσμο, γίνεται επόμενη φύση.
 • Η χρήση των εσωτερικών ρομπότ αυξάνεται γρήγορα. Οι άνθρωποι δεν έχουν το χρόνο να φροντίσουν τα έξυπνες ρολόγια συναγερμών, τις φρυγανιέρες και τις ηλεκτρικές σκούπες τους άλλο. Θα πρέπει να οργανωθούν.
 • Η σφαιρική οικονομία είναι ένα σύνθετο σύστημα που είμαστε ανίκανοι να το ελέγξουμε. Φυσικά οι άνθρωποι προσπαθούν να το επηρεάσουν, αλλά δεν μπορούμε εντελώς να το ελέγξουμε. Είναι ένα φαινόμενο της επόμενης φύσης.
 • Μηχανήματα που προσομοιώνουν κατοικίδια ζώα, είναι προϊόντα της επόμενης φύσης.

Ιστορία της επόμενης φύσης

Η έναρξη της επόμενης φύσης συζητείται. Υποστηρίζεται απο κάποιους οτι άρχισε με την εκβιομηχάνιση, ενώ κάποιοι άλλοι παίρνουν την πρόωρη ανθρώπινη δραστηριότητα ως αφετηρία της. Μπορούμε να υποθέσουμε οτι ακόμη και οι ιστορίες τα παραμύθια, ακόμη και η μυθολογία εκφράζουν απόψεις της επόμενης φύσης, αφού έχουμε ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, ζώα που μιλάνε και πραγματοποιούν ανθρώπινες δραστηριότητες κτλπ. Η εμφάνιση της επόμενης φύσης σίγουρα συνέβη με την πάροδο του χρόνου. Η παλαιά φύση αντικαθίσταται βαθμιαία από την επόμενη φύση.

Ιστορία του όρου

Η επόμενη φύση ειπώθηκε αρχικά σε ένα δοκίμιο από τον ολλανδικο καλλιτέχνη/επιστήμονα Koert van Mensvoort [2]. Η θεωρία της επόμενη φύσης επηρεάζεται από το υπερ-πραγματικότητα (hyperreality) και τη φαινομενολογία. Το 2005 η επόμενη φύση ήταν το θέμα της Visual Power Show (μια διάλεξη διανοούμενων που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα πολιτιστικά ζητήματα). Η διάλεξη έγινε το Paradiso του Άμστερνταμ. Πάνω από είκοσι ομιλητές παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με την επόμενη φύση. Τον Ιούνιο του 2006 ένα παρόμοιο γεγονός οργανώθηκε στην γκαλερί Zeche Zollverein (Έσσεν) ως μέρος μιας έκθεσης για τη νέα πραγματικότητα και την νέα κατάσταση του παγκόσμιου design.

Ορισμοί της επόμενης φύσης

 • Η «επόμενη φύση είναι η πολιτιστική φύση.» - Koert van Mensvoort
 • Η «επόμενη φύση είναι μια δεύτερη φύση που δεν μπορούμε πλέον να ζήσουμε χωρίς αυτήν Δεύτερη φύση που έγινε πρώτη φύση.»


Δείτε επίσης

Συνδέσμοι

 • [3] nextnature.net
 • [4] weblog για την επόμενη φύση
 • [5] προϊόντα που μεγαλώνουν στην συσκευασία τους
 • [6] σχεδιασμός δακτυλιδίων απο οστά.


Περαιτέρω ανάγνωση

Next Nature, paperback with statements from various designers and thinkers (ISBN 9063690932