Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ετρουσκική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετρουσκικά
Ομιλείτο στην: Αρχαία Ετρουρία και την Ιταλική χερσόνησο - Εξαφανίστηκε περίπου το 100 Κ.Ε.
Συνολικοί ομιλητές: κανείς ως μητρική
Κατάταξη: χωρίς κατάταξη
Γενετική ταξινόμηση: Τυρρηνικές γλώσσες

 Λημνιακή γλώσσα
   Ετρουσκική

Επίσημη κατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ουδείς
Ρυθμίζεται από: Ουδείς
Κώδικες γλώσσας
ISO 1
ISO 2 und
ISO 3 ett

Η Ετρουσκική γλώσσα ήταν η προφορική και γραπτή γλώσσα που ομιλείτο από τους Ετρούσκους στην αρχαία Ετρουρία (σημερινή Τοσκάνη) και σε περιοχές όπως η Λομβαρδία, το Βένετο και η Εμιλία-Ρομάνα, όπου ο Ετρούσκοι διώχθηκαν από τους Γαλάτες στην Ιταλία. Ωστόσο, η Λατινική γλώσσα επιβλήθηκε πλήρως της Ετρουσκικής από την οποία επεβίωσαν λιγοστά κείμενα και δάνειες λέξεις στην Λατινική (π.χ. persona από την ετρουσκική phersu) και λιγοστά τοπωνύμια, όπως της πόλης Πάρμα, της Ιταλίας.

Η Τυρρηνική γλώσσα έφθασε στις μέρες μας από ένα σύνολο 8.000 περίπου επιγραφών, οι πλείστες των οποίων όμως είναι σύντομες, κυρίως ονόματα, και γι΄ αυτό δεν έχει κατορθωθεί η δέουσα ερμηνεία της, και παρότι έχουν βρεθεί και δίγλωσσες πινακίδες (τυρρηνικά - λατινικά) δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί ή δεν έχει διαφωτισθεί η ιστορία της γλώσσας αυτής. Όσα δε έχουν μέχρι σήμερα ερμηνευθεί είναι πολύ λίγα προκειμένου να εξακριβωθεί η σχέση της ετρουσκικής με τις λοιπές γλώσσες.


Το ζήτημα της ταξινόμησης

Ευρύτερη αποδοχή συγκεντρώνει η άποψη ότι η Ετρουσκική γλώσσα σχετίζεται με άλλες γλώσσες της απομονωμένης οικογένειας Τυρρηνικών γλωσσών ασυσχέτιστης έως σήμερα με άλλες γλωσσικές ομάδες, μαζί με τα Ραιτικά και τα Λημνιακά. Στη Φυσική Ιστορία (1ος αιώνας Κ.Ε.), ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε για τους λαούς των Άλπεων: «Οι Ραίτες και οι Ουϊνδελικοί (Vindelicia) συνορεύουουν με τους Νωρικούς (Noricum), σε πολυάριθμες πόλεις. Οι Γαλάτες ισχυρίζονται πως οι Ραίτες κατάγονται από τους Ετρούσκους».

Αν στηριχθεί κανείς σε αυτή την πληροφορία τότε η Ετρουσκική σχετίζεται με την Ραιτική. Ωστόσο, εμφανείς δομικές ομοιότητες με την Ετεοκρητική και με την Μινωική γραφή σε πινακίδες σπονδών (για παράδειγμα το συχνά επαναλαμβανόμενο μινωικό U-NA-RU-KA-NA-SI και το επίσης επαναλαμβανόμενο ετρουσκικό *unχva cenase που σημαίνει φέρων σπονδές) έχουν ξεσηκώσει ανάμεσα στους γλωσσολόγους σειρές συζητήσεων για τις σχέσεις της γλώσσας με την Ετεοκρητική και Ετεοκυπριωτική.

Ορισμένοι σύγχρονοι ερευνητές θεωρούν ότι η Ετρουσκική ως κλάδος της ευρύτερης Τυρρηνικής οικογένειας συνδέεται με τις Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, εξαιτίας των ομοιοτήτων που παρουσιάζονται σε γραμματικές καταλήξεις και το λεξιλόγιο. Επί του παρόντος, όμως, οι περισσότεροι γλωσσολόγοι θεωρούν την Τυρρηνική οικογένεια απομονωμένη και η υπόθεση της διασύνδεσης με την οικογένεια των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών δεν έχει επαρκώς αποδειχθεί.

Δικτυακοί τόποι

Βιβλιογραφία

  • Bonfante, Giuliano-Bonfante, Larissa (2002). The Etruscan Language: an Introduction, Manchester, University of Manchester Press. ISBN 0-7190-5540-7.
  • Mario Alinei (2003). Etrusco. Una forma arcaica di ungherese., Bologna: Le edizioni del Mulino.
  • Cristofani, Mauro, et al (1984). Gli Etruschi: una nuova immagine, Firenze, Giunti Martello.
  • Cristofani, Mauro (1979). The Etruscans: A New Investigation (Echoes of the ancient world), Orbis Pub. ISBN 0856132594.
  • Rix, Helmut (1991). Etruskische Texte, G. Narr. ISBN 3823342401. 2 vols.


Το λήμμα αντλεί τις πληροφορίες του από το αντίστοιχο Αγγλικό.