Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ζαζαϊκή γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαζαϊκή
Ομιλείται σε: Γεωργία, Ιράκ, Καζακστάν, Τουρκία
Συνολικοί ομιλητές: 3 - 6 εκατομμύρια
Κατάταξη: Δεν συγκαταλέγεται στις πρώτες 100
Γενετική
ταξινόμηση:
Ινδοευρωπαϊκές Γλώσσες

 Ινδοϊρανικές γλώσσες
  Ιρανικές γλώσσες
   Δυτικές
    Βορειοδυτικές
     Zaza-Gorani
      Ζαζαϊκή

Επίσημη κατάσταση
Επίσημη γλώσσα: σε καμία χώρα
Ρυθμίζεται από: ?
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 -
ISO 639-2 zza
SIL zza(generic), diq(Southern Zazaki), kiu(Northern Zazaki)

Ζαζάκι (ή αλλιώς Ζαζαϊκή). Πρόκειται για μια ομιλούμενη γλώσσα - διάλεκτο στην Ανατολία, ανάμεσα στην περιοχή, που ορίζεται από τους ποταμούς Τίγρη κι Ευφράτη. Ανήκει στην ομάδα βορειο-δυτικών διαλέκτων της Ιρανικής γλώσσας, - τμήμα της ινδοευρωπαϊκής γλώσσας. Ως γλώσσα συσχετίζεται με τις διαλέκτους Κουρδική, Περσική, και την Balôchi. Ακριβής αριθμός ατόμων που ομιλούν τη γλώσσα είναι άγνωστος. Οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας υπολογίζονται σε 3 με 6 εκατομμύρια.

Ιστορία

Οι ρίζες των κατοίκων της Ζάζα βρίσκονται στην ανατολική Τουρκία. Συνήθως, οι κάτοικοι αναφέρονται ως Κούρδοι, εξαιτίας των σχετικά πρόσφατων γεγονότων στην περιοχή. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό, κι αποτελεί αιτία αντίθεσης από την πλευρά των κατοίκων της Ζάζα αναφορικά με τον κουρδικό λαό. Δεν συνθέτουν μια ομοιόμορφη ομάδα, και αναφορικά με το θρήσκευμά τους διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τους Αλεβίτες, και τους Σουνίτες. Παραδοσιακά, στην περιοχή, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να έχει κάποιος κοινή θρησκεία με τους υπόλοιπους, παρά κοινή γλώσσα. Μόλις προσφάτως σε Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη έγιναν σοβαρές προσπάθειες να διαχωριστεί η εθνική τους ταυτότητα από τυχόν θρησκευτικές αντιλήψεις.

Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Τούρκοι, προσπαθώντας να διατηρήσουν μια διαφορετικότητα σε πολιτισμικό και γλωσσικό επίπεδο στα πλαίσια του νέου κράτους, απέτυχαν, με δυσάρεστες συνέπειες. Έτσι, σύντομα, ξεκίνησαν προσπάθειες αφομοίωσης σε πολιτικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό να "ενώσουν" τον γενικότερο πληθυσμό σε ένα νέο έθνος, με καθαρή τουρκική ταυτότητα. Αποτέλεσμα αυτής της "πολιτικής" ήταν να απογορευτούν εκδοτικές προσπάθειες και μουσικές παραγωγές σε τοπικές γλώσσες-διαλέκτους. Πέρα από τους Έλληνες, τους Αρμένιους, και τους Εβραίους, καμιά άλλη εθνική μειονότητα δεν υφίσταται επίσημα στην Τουρκία, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Εξαιτίας φυλετικών διακρίσεων από τον τουρκικό στρατό, πολλοί κάτοικοι της Ζάζα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην δυτική Ευρώπη και κυρίως, στη δυτική Γερμανία. Μεγάλωσαν απαλλαγμένοι από το φόβο για τυχόν αντίποινα, και τη συνειδητή σχέση γλώσσας και ταυτότητας τους. Πολλοί διανοούμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες να επιδοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή τη γλώσσα, και είναι πλέον ενεργητικά αφοσιωμένοι στην διατήρηση τέτοιων στρατηγικών. Μόλις τώρα, είναι σε θέση να κατανοήσουν τον γλωσσικό πλούτο της, χρησιμοποιώντας απλά μια γλώσσα που σιγά - σιγά πεθαίνει. Πράγματι, η Ζαζάκι (ή αλλιώς Ζαζαϊκή) κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς πολλά παιδιά δε διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα στο σχολείο, ενώ οι ενήλικες αποφεύγουν να την μιλούν στην καθημερινή τους ζωή, κυρίως λόγω καθαρά οικονομικών ζητημάτων που τους απασχολούν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι