Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ονομάζεται και Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός) (Αγγλ. Electrical and Electronic Engineering) είναι ένας επαγγελματίας μηχανικός ο οποίος ασχολείται με εφαρμογές όπως ο ηλεκτρισμός, η ηλεκτρονική, ο ηλεκτρομαγνητισμός κ.α.

Ο συγκεκριμένος τομέας έγινε αρχικά ένα ευπροσδιόριστο επάγγελμα προς το τέλος του 19ου αιώνα με την εμπορευματοποίηση των ηλεκτρικών παροχής τηλέγραφων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο τομέας καλύπτει μια σειρά από πολλές εφαρμογές συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξετάζουν τη δύναμη, την οπτικοηλεκτρονική, την ψηφιακή ηλεκτρονική, την αναλογική ηλεκτρονική, την πληροφορική, την τεχνητή νοημοσύνη, τα συστήματα ελέγχου, την ηλεκτρονική, την επεξεργασία σήματος και τις τηλεπικοινωνίες.

Η ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική ασχολείται με προβλήματα που συνδέονται με τα μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικά συστήματα όπως η μετάδοση δύναμης και ο έλεγχος μηχανών, ενώ η ηλεκτρονική εφαρμοσμένη μηχανική εξετάζει τη μελέτη των μικρής κλίμακας ηλεκτρονικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών και των ενσωματωμένων κυκλωμάτων. Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί ασχολούνται συνήθως με την διαβίβαση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι ηλεκτρονικοί ασχολούνται κυρίως με τη χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας για να διαβιβάσουν τις πληροφορίες.

Τομείς

Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότεροι τομείς που μπορεί να ασχοληθεί ένας Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός:

Εκπαίδευση

Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κατέχουν χαρακτηριστικά ένα πτυχίο το οποίο ασχολείται με την ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική. Το μήκος της μελέτης για τον συγκεκριμένο τομέα είναι συνήθως τέσσερα ή πέντε έτη. Στα περισσότερα πανεπιστήμια της Αγγλίας, η φοίτηση είναι τρία χρόνια. Ο τομέας περιλαμβάνει γενικά μαθήματα που καλύπτουν την φυσική, τα μαθηματικά, την πληροφορική, τη διαχείριση του προγράμματος και γενικότερα θέματα που αφορούν την ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική. Οι σπουδαστές επιλέγουν έπειτα να ειδικευτούν σε μία ή περισσότερες ειδικότητες προς το τέλος του πτυχίου.

Στην Ελλάδα γενικά στη μηχανική ακολουθείται το πενταετές Ηπειρωτικό (continental) σύστημα σπουδών και εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο παρέχεται από τις παρακάτω σχολές και τμήματα:

http://www.teikav.edu.gr/ed ΤΕΙ Καβάλας τμημα ηλεκτρολογίας

Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!