Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Θεμιστοκλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Aνδριάντας του Θεμιστοκλή στον Πειραιά
Ο Aνδριάντας του Θεμιστοκλή στον Πειραιά

Ο Θεμιστοκλής ήταν πολιτικός και στρατηγός, γεννημένος στην Αθήνα το 527 π.Χ.. Στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. ήταν στρατηγός και επίσης νικητής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Είπε το περιφημο «πάταξον μεν, άκουσον δε» στο Σπαρτιάτη στρατηγό Ευρυβιάδη. Εξοστρακίστηκε το 471 π.Χ. και αυτοκτόνησε στην αρχαία Περσία, στην αυλή του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη στις 31 Δεκεμβρίου 461 π.Χ..

Δημιούργησε το ναυτικό της Αθήνας και μετέτρεψε την Αθήνα ουσιαστικά σε υπερδύναμη της εποχής. Την οχύρωσε με τα Μακρά Τείχη που τμήματά τους σώζονται έως τις μέρες μας. Με το ναυπηγικό πρόγραμμα του, κατασκευάσθηκαν 200 τριήρεις που χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα του αργυρορυχείου του Λαυρίου. Ο Θεμιστοκλής αν και έσωσε την Αθήνα σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχώς δεν ξέφυγε από την αθλιότητα της αρχαιότητας τον εξοστρακισμό που είχε θεσπίσει η Κλεισθένεια Δημοκρατία με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πατρίδα και μέσω Κέρκυρας και Μακεδονίας να καταλήξει στη Περσία όπου αν και εχθρός έγινε ευπρόσδεκτος με ίδιαίτερες τιμές αναγνωρίζοντάς στο πρόσωπό του τη μεγάλη αξία του άριστου εκείνου άνδρα.