Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Καύκασος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διοικητικός χάρτης του Καυκάσου στην ΕΣΣΔ, 1952-1991.
Διοικητικός χάρτης του Καυκάσου στην ΕΣΣΔ, 1952-1991.

Ο Καύκασος ή Καυκασία είναι περιοχή στην Ευρασία η οποία συνορεύει στα νότια με το Ιράν, στα νοτιοδυτικά με την Τουρκία, στα δυτικά με τη Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά με την Κασπία Θάλασσα και στα βόρεια με τη Ρωσία. Ο Καύκασος περιλαμβάνει την Οροσειρά του Καυκάσου και τις γύρω πεδιάδες.

Η Οροσειρά του Καυκάσου χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη και οι χώρες της περιοχής θεωρούνται ότι ανήκουν είτε στη μία είτε και στις δύο ηπείρους. Το ψηλότερο σημείο είναι το όρος Ελμπρούς (5,642 μ) στη Ρωσία, το οποίο είναι το ψηλότερο σημείο στην Ευρώπη.

Από γλωσσολογικής και πολιτισμικής απόψεως, ο Καύκασος είναι από τις πιο ποικιλόμορφες περιοχές της γης. Τα έθνη-κράτη ή περιοχές που αποτελούν σήμερα τον Καύκασο είναι το βορειοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, η Γεωργία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τμήματα της Ρωσίας και του Ιράν. Τα ρωσικά εδάφη περιλαμβάνουν το Κράι Κράσνονταρ, το Κράι Σταυρούπολης και τις αυτόνομες δημοκρατίες της Αντιγκέα, της Καλμίκια, του Καρατσάι-Τσερκεσία, του Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια, της Βόρειας Οσετίας, της Ινγκουσετίας, της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν. Τρεις περιοχές στην περιοχή διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, αλλά χωρίς αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα: η Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Νότια Οσετία.

Ο Καύκασος είναι περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας. Μεταξύ των ενδημικών ζώων περιλαμβάνονται η λεοπάρδαλη, η καφέ αρκούδα, ο λύκος, ο ευρωπαϊκός βίσονας, το ανατολικοευρωπαϊκό κόκκινο ελάφι και ο χρυσαετός. Το φυσικό τοπίο του Καυκάσου έχει ανάμικτα δάση, με σημαντικές περιοχές πετρώδους εδάφους πιο ψηλά από τα δέντρα.

Πίνακας περιεχομένων

Σχετικά κράτη

Μύθοι και θρύλοι

Το βιβλικό όρος Αραράτ, όπου η Κιβωτός του Νώε έφτασε, θεωρείται το ορόσημο του αρχαίου αρμενικού βασιλείου. Η κορυφή του Αραράτ χειμώνα καλύπτεται από χιόνι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Καύκασος ήταν ένας από τους πυλώνες που στήριζαν τον κόσμο. Εκεί αλυσοδέθηκε ο Προμηθέας από τον Δία. Ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος τοποθέτησε τον Καύκασο στη Σκυθία και τον περιέγραψε ως ένα κρύο και πετρώδες βουνό όπου έμενε η προσωποποιημένη πείνα.

Βλέπε επίσης

Παραπομπές

  • Caucasus: A Journey to the Land Between Christianity and Islam By Nicholas Griffin
  • Small Nations and Great Powers: A Study of Ethnopolitical Conflict in the Caucasus By Svante E. Cornell
  • The Caucasus By Ivan Golovin

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Η αρχική έκδοση του άρθρου ήταν μετάφραση του αντίστοιχου λήμματος στην αγγλική Βικιπαίδεια.