Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κιμ Φίλμπυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κιμ Φίλμπυ , πλήρες όνομα Χάρολντ Έντριαν Ράσσελ Φίλμπυ, (Harold Adrian Russell Philby) , (1 January 1912 – 11 May 1988) υπήρξε Αγγλος διπλωμάτης καριέρας που κέρδισε την φήμη του κυρίως σαν ο μεγαλύτερος κατάσκοπος του 20ου αιώνα, απ την δράση του υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης στην προπολεμική και πολεμική περίοδο (2ος ΠΠ) αλλά κυρίως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Είναι γνωστός και με τον τίτλο ‘ο 3ος άνθρωπος’, επειδή κατά τις έρευνες για την ανακάλυψη του δικτύου του, αφού εντοπίστηκαν οι δύο συνεργάτες του, ο ίδιος κατάφερνε να ξεφεύγει για σημαντικό διάστημα ακόμα ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε και τρίτο άτομο σε εκείνη την ομάδα.

Πίνακας περιεχομένων

Καταγωγή, Νεανική ηλικία και είσοδος στην κατασκοπία

Ήταν γιος επίσης διπλωμάτη αριστοκρατικής Αγγλικής οικογενείας του Στ. Τζών Φίλμπυ (St. John Philby) ο οποίος εγκατέλειψε την Αγγλία και τη θέση του για να γίνει διπλωματικός σύμβουλος στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας – δεν είναι γνωστό εάν αυτό σήμαινε ίσως και συνέχιση μιας κρυφής κατασκοπευτικής δράσης. Ο πατέρας του καθιέρωσε το όνομα ‘Κιμ’ σε ανάμνηση του παιδικού ήρωα του συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ απ' το ομώνυμο βιβλίο. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι και οι δύο είχαν μισήσει το αριστοκρατικό εκείνο περιβάλλον της εποχής τους, του οποίου η εξωτερική καταπίεση και η υποκρισία ήταν τα πολύ εμφανή χαρακτηριστικά του. Ο νεαρός Κιμ το 1928 εισήχθη για σπουδές στο υψηλού κύρους Κολέγιο της Αγίας Τριάδας (Trinity College),στο Καίμπριτζ, και εκεί επηρεάστηκε πολύ τόσο απ' την στάση των καθηγητών του, την οποία έβρισκε κοινωνικά απεχθή, όσο και από την οικονομική κρίση που ακολούθησε. Νοιώθοντας ότι το οικονομικό σύστημα της κοινωνίας του είχε αποτύχει και συγκλονισμένος απ τα φαινόμενα τρομερής φτώχειας που χτυπούσαν τότε τα λαϊκά στρώματα, από αντίδραση άρχισε να εκδηλώνει φιλο-κομμουνιστικά αισθήματα και παρατηρώντας την ανοχή που η τάξη του έδειχνε στα πρόσωπα των Μουσολίνι και Χίτλερ αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι να ενταχθεί υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης. Στον άμεσο κύκλο των συμμαθητών του βρέθηκε κοντά στον Γκύ Μπέρτζες (Guy Burgess) ο οποίος έτρεφε επίσης απέχθεια προς Αγγλική κοινωνία και για τον πρόσθετο λόγο ότι ήταν ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήθελε να το κρύβει αλλά που η κοινωνία εκείνη δεν ανεχόταν να το αποκαλύπτει κανείς ελεύθερα. Είχε επίσης επηρεαστεί και από την σκληρή ανέχεια και εξαθλίωση απ την οποία υπέφερε ένας ερωμένος του υπηρέτης και σερβιτόρος στο Κολέγιο, τον οποίο συντηρούσε οικονομικά για να επιζήσει. Ο Μπέρτζες ήταν ήδη μυημένος στην Σοβιετική κατασκοπία από έναν άλλον αρχαιότερο φοιτητή στο Κολλέγιο τον Αντονυ Μπλάντ (Antony Blund), με παρόμοια αισθήματα για την κοινωνία και με τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο Μπλάντ έπεισε τον Μπέρτζες να μυήσει τον Φίλμπυ και αυτοί οι δύο στην συνέχεια μύησαν τον επίσης συμμαθητή τους Ντόναλντ Μακλήν (Donald Maclean) ο οποίος ήταν πιο ασταθής σαν χαρακτήρας αλλά μισούσε επίσης το κοινωνικό του περιβάλλον, αν και για άλλους λόγους. Έκτοτε οι τέσσερις αυτοί δημιούργησαν μια αχώριστη παρέα με πολύ ισχυρούς δεσμούς η οποία ήταν πρόθυμη να συνεχίσει το κατασκοπευτικό της έργο, το οποίο στα μάτια τους φάνταζε πάντα σαν μια εθελοντική ιδεαλιστική πράξη. Το δίκτυο των Σοβιετικών πρακτόρων στην Βρετανία χειρίζονταν οι Αρλοντ Ντώητς (Arnold Deutsch), Θήοντορ Μάνλυ (Theodore Manly) και ο Αλεξάντερ Ορλώφ (Alexander Orlov) οι οποίοι συστηματικά στρατολογούσαν άτομα απ την αγγλική υψηλή κοινωνία και τα πανεπιστήμια με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν μακρόχρονα σε ιδιαίτερες στιγμές.

Πολεμική κατασκοπία

Την περίοδο εκείνη δεν είναι γνωστό αν τους είχε ανατεθεί κάτι, αλλά το 1933 ο Φίλμπυ βρίσκεται στην Αυστρία σε επαφή με άτομα της Κομιντέρν για να βοηθήσει στην φυγάδευση αντι-ναζί ατόμων που βρίσκονταν υπό δίωξη και όπου έγινε θεατής δολοφονιών πολιτικών φυγάδων από την τοπική αστυνομία. Το 1936 που αρχίζει ο Ισπανικός Εμφύλιος οι τρεις νεαροί κατάσκοποι διατάσσονται να μεταβάλουν εντελώς την συμπεριφορά τους και να δείχνουν απόλυτα φιλοφασιστικοί και απεχθείς προς τον κομμουνισμό για να μπορούν να διεισδύσουν αργότερα σε υψηλότερες θέσεις απ όπου θα ήταν πιο χρήσιμοι. Ο Μπέρτζες ωστόσο παθαίνει ψυχολογικό σοκ όταν μαθαίνει τον θάνατο του εραστή του, ο οποίος πολεμούσε στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, και επιδίδεται σε συστηματική μέθη που τον παρεκτρέπει συχνά, ο Μπλάντ έχει φοβίες ότι η δράση του μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθεί ενώ ο Μακλήν νοιώθει πάντα μια μόνιμη ψυχολογική αστάθεια. Έτσι ο Φίλμπυ παίζει έκτοτε τον ρόλο του ηθικού αρχηγού και συνεκτικού ατόμου της ομάδας εκείνης καταλήγοντας τελικά ο καθοδηγητής τους. Το 1937 ο Φίλμπυ εργάζεται ως δημοσιογράφος και αρθρογραφεί υπέρ των Χίτλερ και Φράνκο και είναι μέλος ενός Αγγλο-Γερμανικού Συνδέσμου Φιλίας πράγμα που του δίνει την ευκαιρία να γίνει δεκτός στο φρανκικό αρχηγείο στο Μπούργκος και να έχει πρόσβαση σε αρκετές πληροφορίες. Αργότερα ωστόσο στα απομνημονεύματά του θα γράψει ότι είχε εντολή να δολοφονήσει τον Φράνκο κάτι που δεν έκανε από φόβο ότι αυτό θα εξέθετε και τους άλλους φίλους του. Σε μια δεδομένη περίπτωση είναι σίγουρο ότι ειδοποίησε την Μόσχα για τις δυνάμεις του Φράνκο πράγμα που οδήγησε την Μαδρίτη να αποφασίσει την μάχη της Τερουέλ στην οποία ζήτησε και παρευρέθη ο ίδιος ο Φίλμπυ με σκοπό να αναφέρει στην Μόσχα το κατά πόσο οι Ισπανοί υπάκουαν ακριβώς στην στρατηγική που σχεδίαζαν στην πράξη Σοβιετικοί αξιωματικοί στην Μαδρίτη. Εκεί τραυματίστηκε τυχαία από οβίδα Βρετανών των Διεθνών Ταξιαρχιών αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παρασημοφόρηση απ τον ίδιο τον Φράνκο. Παράλληλα ωστόσο ο Φίλμπυ χρησιμοποιείται απ' την Μόσχα και σαν παρατηρητής ενός άλλου κατασκόπου, του Όττο Κάτζ, που στο άλλο στρατόπεδο έχει εντολή για την εκκαθάριση των αναρχικών και έντονα αντι-σταλινικών ηγετών στην Μαδρίτη και Βαρκελώνη καθώς στοιχεία απο αυτά τα γεγονότα γίνονται γνωστά στους κατασκόπους του Φράνκο .

Επιστρέφοντας στην Αγγλία διαθέτει τα εξωτερικά εχέγγυα ενός ατόμου που θα ήταν χρήσιμο στις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του. Προηγουμένως ο ίδιος ο Μπέρτζες έχει προσληφθεί σαν πράκτορας στην ΜΙ6 (Υπηρεσία Πληροφοριών για Αμυντικούς σκοπούς) όπου το διαβατήριό του για εκείνη τη θέση εξασφαλίζεται απ' την προηγούμενη στάση του καθώς και η ανάμειξή του με φιλο-φασιστικούς και φιλο-χιτλερικούς κύκλους που συνδέονται με την Αγγλική βιομηχανία. Τελικά ο ίδιος ο Μπέρτζες διεξάγει την συνέντευξη η οποία καταλήγει στην πρόσληψή του Φίλμπυ. Στην συνέχεια είναι ο Φίλμπυ που προσλαμβάνει τον Μακλήν στην ίδια υπηρεσία που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων διέθετε ήδη κι αλλά άτομα που δούλευαν για τους σοβιετικούς. Ο Μπέρτζες θα δηλώσει εντούτοις αργότερα ότι το στοιχείο-κλειδί που τους άνοιξε τον δρόμο ήταν ουσιαστικά η αριστοκρατική τους καταγωγή σε μια κοινωνία που οι ταξικές διαφορές είχαν βαθιά παράδοση κάτι που τους έθετε αυτόματα πάνω από κάθε υποψία.

Κατά την διάρκεια του 2ου ΠΠ ο Φίλμπυ αρχικά ασχολείται με την εντόπιση στοιχείων της ΜΙ6 που αφορούν την Ρωσία. Σε δεδομένη στιγμή, το 1941, η ΜΙ6 φαίνεται να έχει πλήρη ενημέρωση για μελλοντική επίθεση της Γερμανίας παρά το σύμφωνο ειρήνης που υπάρχει μεταξύ τους. Ο Φίλμπυ ανακαλύπτει ότι η πηγή προέλευσης των πληροφοριών προέρχεται μέσα από την Γερμανία και επιβεβαιώνει την μυστική μεν αλλά από καιρού υπάρχουσα διασύνδεση της ΜΙ6 με τον αρχηγό της γερμανικής αντικατασκοπίας Βίλχελμ Κανάρις, διοικητή της Άμπβερ. Ο Φίλμπυ ενημερώνσει την Μόσχα αλλά ο Στάλιν είχε μεγάλο φόβο ότι επρόκειτο για κόλπο της ΜΙ6 καθώς η Βρετανία επιδιώκει να εμπλέξει τον Χίτλερ σε ένα νέο μέτωπο μιας και είναι η μόνη ελεύθερη χώρα εκείνη την στιγμή που τον πολεμά. Οι Ρώσοι προτιμούν να αγνοήσουν την προειδοποίηση αλλά η επαλήθευσή της καταγράφεται στο ενεργητικό του Φίλμπυ.

Στην συνέχεια ο Μέντζις τού αναθέτει την αντικατασκοπία στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και Πορτογαλίας, μιας περιοχής στην οποία εντοπίζονται και αρκετές επαφές μεταξύ ΜΙ6 και Άμπβερ μέσω των επαφών Ισπανίας και Γιλβραλτάρ. Ο Φίλμπυ που το ξέρει χρησιμοποιεί όσα στοιχεία του είναι ήδη γνωστά και με αυτά δεν δυσκολεύεται να καταφέρει σοβαρά πλήγματα στις κινήσεις υποβρυχίων και κατασκόπων του Γ' Ράϊχ. Ο αρχηγός του Σερ Στιούαρτ Μέντζις (Stewart Menzies) μένει πολύ ικανοποιημένος σε βαθμό που ο Φίλμπυ γίνεται ο ευνοούμενος του. Ας σημειωθεί ότι ο αργότερα συγγραφέας των περιπετειών του Τζεήμς Μπόντ, Ίαν Φλέμινγκ, είναι συνάδελφος εκείνη την εποχή με τον Φίλμπυ και λέγεται ότι το ευγενικό κι αριστοκρατικό στυλ του ήρωα των βιβλίων του, όπως επίσης και την συστηματική του επιτυχία με τις γυναίκες, τα έχει πάρει ακριβώς από τον Φίλμπυ , ο δε αρχηγός του ο ‘Μ’ δεν είναι άλλος απ τον ίδιο τον Μένζτις αν και στην πραγματικότητα στην ΜΙ6 αναφερόταν σαν ο ‘C’, απλά ο Φλέμινγκ χρησιμοποίησε το πρώτο γράμμα του ονόματος του Μέντζις στη θέση του αληθινού. Κατά το τέλος του πολέμου ο Φίλμπυ πείθει τον Μέντζις να αναλάβει τον τομέα αντικατασκοπίας της Σοβιετικής Ένωσης, ένα πόστο που του είχε φυσικά υποδείξει η Μόσχα!

Ψυχροπολεμική κατασκοπία

Το 1945 ένας σοβιετικός κατάσκοπος ονόματι Κονσταντίν Βολκώφ που έχει πέσει σε δυσμένεια σχεδιάζει την αποσκίρτησή του προς την Δύση προσφέροντας λίστα με ονόματα σοβιετικών κατασκόπων που δρουν στην Βρετανία. Ο Φίλμπυ είναι σε θέση να αναλάβει προσωπικά εκείνη την αποστολή η οποία καταλήγει τελικά στην σύλληψη του Βολκώφ από την Μόσχα χάρις στις πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο Φίλμπυ, διασώζοντας έτσι τον εαυτό του και ολόκληρο το εκεί σοβιετικό δίκτυο. Την ίδια εποχή ο Άντονυ Μπλάντ αποσύρεται από την ομάδα εκείνη: καταφέρνει να προσληφθεί σαν ειδικός έργων τέχνης στο Ανάκτορο του Μπάκινχαμ και εκτελεί επίσης μια τελευταία κατασκοπευτική υπηρεσία υπέρ της βασιλικής οικογενείας, εξαφανίζοντας στοιχεία που είχαν βρεθεί στην, υπό κατοχή τώρα, Γερμανία και συσχέτιζαν τον άλλοτε διάδοχο του θρόνου κι αργότερα παραιτηθέντα Βασιλιά Εδουάρδο με αγγλικούς βιομηχανικούς κύκλους οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τον Χίτλερ. Έκτοτε ο Μπλάντ δεν συμμετέχει στην ομάδα του Φίλμπυ και αποσύρρεται απ' τον κατασκοπευτικό του ρόλο. Η δράση του θα αποκαλυφθεί επίσημα πολύ αργότερα επί κυβέρνησης Θάτσερ.

Ακολουθεί τοποθέτηση τού Φίλμπυ στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης για να έχει εννοείται καλλίτερη πρόσβαση στην σοβιετική περιοχή συντονίζοντας δυτικούς κατάσκοπους που δρουν εκεί. Το 1947 ο Μακλήν που είναι παντρεμένος με Αμερικανίδα, βρίσκει την ευκαιρία να τοποθετηθεί στην Ουάσινγκτον, μαζί μάλιστα με τον Μπέρτζες, και εκεί τον φέρνουν σε επαφή με το κύκλωμα της Μόσχας που δρα για την κλοπή των μυστικών της Ατομικής Βόμβας ερχόμενος μάλιστα ο ίδιος σε μυστική επαφή με τον επιστήμονα Κλάους Φούξ του Σχεδίου Μανχάτταν. Οι ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη του ατομικού μυστικού νοιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν μια μεγάλη κεντρική αντικατασκοπευτική υπηρεσία ,που ως τότε δεν διαθέτουν, και ζητούν την βοήθεια της Βρετανίας η οποία υποδεικνύει τον Φίλμπυ σαν τον πιο αρμόδιο σύμβουλο. Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο Φίλμπυ θέλει να βρίσκεται εκεί για να επιβλέπει την ομάδα του.

Οι έρευνες, όμως, των ΗΠΑ για την διαρροή μυστικών - μεταξύ άλλων και την δημιουργία του ΝΑΤΟ την οποία γνώριζε η Μόσχα προτού αυτή ανακοινωθεί - οδηγούν στην Βρετανική Πρεσβεία και η προσπάθεια του Φίλμπυ να παραπλανήσει τις έρευνες είναι αρχικά πολύ επιτυχημένη έως ότου το σοβιετικό κωδικό όνομα του Μακλήν ,‘Χόμερ’, γίνεται γνωστό από έναν άλλο σοβιετικό πράκτορα που θέλει να αποσκιρτήσει στην Ουάσινγκτον. Ο Φίλμπυ προδίδει το μέρους που αυτός ο κατάσκοπος κρύβεται και οι σοβιετικοί κατάσκοποι τον εκτελούν. Με την πράξη αυτή ο Φίλμπυ διακινδύνευε να οδηγήσει τις έρευνες στο άτομό του γιατί ήταν απ τους λίγους που γνώριζαν τις λεπτομέρειες τις υπόθεσης εκείνης αλλά δεν είχε άλλη επιλογή γιατί ο κατάσκοπος αυτός είχε ήδη αποκαλύψει και την φυσική περιγραφή του ‘Χόμερ’, πράγμα που σφίγγει τον κλοιό γύρω απ' τον Μακλήν. Η Μόσχα δίνει εντολή στον Φίλμπυ να αποκαλύψει τον Μακλήν τάχα σαν αποτέλεσμα δικών του ερευνών για να διασώσει τον ίδιο, αλλά ο Φίλμπυ βάζει σαν όρο να μπορέσει προηγούμενα να φυγαδεύσει τους φίλους του Μακλήν και Μπέρτζες. Το 1951, οι δύο αυτοί επιστρέφουν στην Αγγλία κι ενόσω ο Φίλμπυ προβαίνει σε αποκαλύψεις στις ΗΠΑ βρίσκουν τον καιρό να δραπετεύσουν μέσω Γαλλίας με ένα πολωνέζικο φορτηγό που τους περιμένει. Ακολουθεί ένα χάος ερευνών και αλληλοκατηγοριών μεταξύ Άγγλων και Αμερικανών οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να υπήρξε και ένα τρίτο πρόσωπο στην όλη υπόθεση, απ' όπου και ο χαρακτηρισμός ‘Ο 3ος Άνθρωπος’. Οι Αμερικάνοι επιμένουν ότι ο Φίλμπυ, επί χρόνια φίλος και στενός συνάδελφος των Μπέρτζες - Μακλήν, δεν μπορεί να αγνοούσε την δράση τους. Οι Άγγλοι αποσύρουν τον Φίλμπυ στην Αγγλία και τον παραιτούν από την θέση του αλλά αποτυγχάνουν να του αποσπάσουν στοιχεία κατά τις έρευνες που ακολουθούν. Η κυβέρνηση της Αγγλίας προτιμά να κλείσει το θέμα αφήνοντας τον Φίλμπυ να ασχολείται έκτοτε με την δημοσιογραφία, γράφοντας σαν ανταποκριτής στην Βηρυτό για τα περιοδικά Observer και Economist. Αλλά στα τέλη 1962 ένας άλλος στενός συνεργάτης του Φίλμπυ αποσκιρτά στην Σοβιετική Ένωση και ο κλοιός ξανασφίγγει γύρω απ' τον Φίλμπυ παρόλο που αυτή την φορά δεν είχε άμεση εμπλοκή ο ίδιος. Στις 23 Ιανουαρίου 1963 ο Φίλμπυ αποφασίζει κι αυτός να δραπετεύσει ξαφνικά στην Μόσχα και επιβιβάζεται σε σοβιετικό φορτηγό που βρίσκεται στην Βηρυτό.

Αυτοεξορία στη Μόσχα και θάνατος

Αν και κανονικά ο Φίλμπυ αμειβόταν απ' τους σοβιετικούς με αποδοχές ανώτατου αξιωματικού εντούτοις φτάνοντας στην Μόσχα δεν βρήκε την θέση που περίμενε. Απογοητευμένος περιέπεσε στο αλκοόλ, όπως και οι άλλοι φίλοι του και είναι γνωστό ότι απόκτησε ερωμένη την γυναίκα του Μακλήν που τον είχε ακολουθήσει αργότερα στη Μόσχα. Οι Σοβιετικοί μετά από καιρό του ανέθεσαν την εκπαίδευση νέων κατασκόπων σε ενημερωτικά σεμινάρια και τελικά μόνο όταν πέθανε σε ηλικία 76 ετών (1988) τον τίμησαν με τον βαθμό του Συνταγματάρχη και τον τίτλο του ήρωα των σοβιέτ.

Το όνομά του ωστόσο θα παραμείνει στην ιστορία σαν εκείνο του πιο διάσημου κατάσκοπου των αιώνων που προκάλεσε το μεγαλύτερο κακό στην πατρίδα του, κάτι που μετριέται με πολλούς θανάτους ανθρώπων που πήραν μέρος σε κατασκοπευτικές επιχειρήσεις της Αγγλίας και Αμερικής. Σε μια μάλιστα από αυτές ενεπλάκησαν και Έλληνες σε μια μυστική αποβίβαση στην Αλβανία η οποία συνδυάστηκε τελικά με αναφορές στην Δίκη των Αεροπόρων στην Ελλάδα - αν και χωρίς εκείνη η δίκη να επικεντρώνεται ειδικά σε εκείνο το γεγονός. Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε απ' τον Φίλμπυ, την δε παράδοση των εγγράφων στους Ρώσους εκτέλεσε ο Μπέρτζες.

Άλλοι αργότερα προσπάθησαν να μειώσουν την φήμη του Φίλμπυ, υποστηρίζοντας ότι τελικά δεν κατόρθωσε να κάνει όση ζημιά του αποδίδουν και πως τις περισσότερες φορές έπεφτε σε παγίδες που του έστηναν άλλοι πράκτορες της ΜΙ6, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ευσταθεί, αν κανείς αναλογιστεί το μεγάλο διάστημα το οποίο χρειάστηκε να αποκαλυφθεί όσο και την εξαιρετική υψηλή θέση που διέθετε. Αλλοι υπέδειξαν επίσης ότι προς το τέλος της καριέρας του ο Φίλμπυ είχε συμβιβαστεί αρκετά με το περιβάλλον του και μάλλον απολάμβανε τις υψηλές αμοιβές που του πρόσφερε η κατακοπεία ενώ σκόπιμα απόφευγε την δράση ξέροντας ότι τον παρακολουθούν. Αυτό πιθανά είναι αρκετά κοντά στην αλήθεια, αλλά ταυτόχρονα οι Σοβιετικοί είχαν εξουδετερώσει χάρις στις πληροφορίες του ένα πολύ σημαντικό αριθμό κατασκόπων της Δύσης στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Βιβλιογραφία

  • My Silent War (Modern Library) – τα προσωπικά απομνημονεύματα του Φίλμπυ
  • The Private Life of Kim Philby by Rufina Philby, Hayden Peake, and Michael Lubimov - May 2003
  • Deceiving the Deceivers: Kim Philby, Donald Maclean and Guy Burgess by S.J. Hamrick - Nov 2004
  • Philby: The Long Road to Moscow by Patrick Seale and Maureen McConville - Nov 1978)
  • Treason in the Blood: H.St.John Philby, Kim Philby and the Spy Case of the Century by Anthony Cave Brown - Jan 1995