Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κλειγένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου άρθρα συνδέουν σε αυτό.

Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε άρθρα για σχετικά θέματα. (Ιανουαρίου 2008)

Αυτό το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης.

Σημείωση: Πολλές φορές τα κείμενα στα οποία βρίσκεται αυτό το πρότυπο, παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Κάντε ένα σχετικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, αφού είναι πιθανό να διαγραφεί. Μετά την επιμέλεια του άρθρου, είστε ελεύθεροι να διαγράψετε αυτή την επισήμανση. Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα άρθρα Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού -ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ-

Πίνακας περιεχομένων

Χοράρχης

Ο επιμελητής και διευθυντής της παραδοσιακής χορωδίας Γιάννης Μαρίνος είναι ιεροψάλτης και χοράρχης του δεξιού αναλογίου του Καθεδρικού Ναού «Γενεσίου Της Θεοτόκου» Ιερισσού. Έχει τιμηθεί με το οφίκιο του Άρχοντος Προτωψάλτου και επί πλέον με το 1084/8-9-2001 ευεργετήριο γράμμα του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημου, ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης και Άρχοντας Διδάσκαλος για την πολυμαθή κατάρτιση του και απόδοση της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, την ευλαβή αφοσίωση του και προσήλωση του στην παράδοση. Παράλληλα του απενεμήθη έπαινος και παρασημοφορήσει με τον Μεγαλόσταυρο της Ιεράς Μητροπόλεως.Σε ειδική τελετή έτυχε τιμητικής διακρίσεως από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου «Ρωμανός ο Βατοπεδίνος» Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμο Ιερισσού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειγένης , τον Σύλλογο Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού, για την εν γένει δράση του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιερισσού και την πολυετή προσφορά του για την Ιερισσιώτικη παράδοση και τα τραγούδια της. Υπήρξε ο πρώτος εκλεγείς πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου του ΚΛΕΙΓΕΝΗ και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρος του.

Παραδοσιακή Ομάδα

Το 1950 δημιουργήθηκε η πρώτη μικτή παραδοσιακή ομάδα από τους αείμνηστους Περικλή Βεργίνη και Νικόλαο Κουτσογιώργη την οποία συνόδευαν παραδοσιακοί οργανοπαίχτες σε παραδοσιακούς Ιερισσιώτικους χορούς με σόλο τραγούδι την καλλίφωνη Βαγγελιώ Λαγόντζου – Κυριακίδου. Από το 1963 ο Γιάννης Μαρίνος γραμματέας της τότε Κοινότητας Ιερισσού δημιουργεί την μικτή παραδοσιακή χορωδία προς διάσωση και προβολή του Ιερισσιώτικου τραγουδιού, την οποία επιμελείται και διευθύνει ο ίδιος. Το 1984 την σκυτάλη του επιμελητού της χορευτικής ομάδας αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλιούκας, προσηλωμένος ιδιαίτερα στην Ιερισσιώτικη παράδοση ο οποίος εκτός από τοπικούς χορούς διδάσκει και χορούς από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου.Με τις δυο αναφερόμενες ομάδες οι οποίες σε κάθε εμφάνιση αποτελούν ένα συγκροτημένο σύνολο, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για επιμελημένες από κάθε άποψη εμφανίσεις.Eκ τότε τα δυο τμήματα (χορωδία και χορευτικό), συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ παραδοσιακού χαρακτήρα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί φορείς. Ήταν παρόντα στις εκδηλώσεις παρουσίασης χορευτικών ομάδων απ΄ όλη την Ελλάδα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.Το 1963 στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με επωνυμία «Λαϊκό Πανηγύρι» Το 1985 συμμετέχουν στις συναυλίες παραδοσιακής μουσικής που πραγματοποιούνται στο Θέατρο Λυκαβηττού. Συμμετέχουν σε πολλές φοιτητικές εκδηλώσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ετήσιο Καλλιτεχνικό Χειμώνα που διοργανωτής είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Αμέτρητες εμφανίσεις σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική. Κορυφαίο γεγονός αποτελεί η εμφάνιση των αναφερομένων τμημάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την 1 Απριλίου 1996 στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Ακολουθεί η επίσημη επίσης εμφάνιση στις 23 Σεπτεμβρίου 2001 στο Ζάππειο Μέγαρο στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον Μέγα Αλέξανδρο. Από τον Οκτώβρη του 2005 τις χορευτικές ομάδες (τμήμα ενηλίκων – παιδικό τμήμα) ανέλαβε ο Τριανταφύλλου Αργύρης. Κορυφαία εμφάνιση στο Ζωγράφιο Λύκειο Κωνσταντινούπολης τον Απρίλιο του 2007. Έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάσεις καλεσμένοι από την ΔΕΠΑΚ Κοζάνης στην δι άρκεια των εκδηλώσεων της αποκριάς για δύο συνεχόμενα έτη. Στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης στην Καβάλα και σε όλη την Χαλκιδική Το παιδικό τμήμα του χορευτικού έχει εμφανιστεί κατά σειρά ετών στο Παιδικό Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού Θεσσαλονίκης , στο παιδικό φεστιβάλ Καλλικράτειας , στην πρωτεύουσα του νομού και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Χαλκιδική.

Μικτή Τετράφωνη Χορωδία

Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία του Π.Σ. Ιερισσού "Κλειγένης" δημιουργήθηκε το 1999 με σκοπό την καλλιέργεια της φωνητική μουσική καθώς και την εισαγωγή της τετραφωνικής αρμονίας στο ήδη αναπτυγμένο βυζαντινό ύφος που υπήρχε στον τρόπο τραγουδιού στην περιοχή της Ιερισσού .Ο αρχικός μαέστρος και από τους ιδρυτές της χορωδίας είναι ο κ. Καραμάνης Σταύρος, με τον οποίο πραγματοποίησε πάνω από 30 εμφανίσεις τόσο σε τοπικές χορωδιακές συναντήσεις (Kαλλικράτεια, Ν. Πέραμος, Πέλλα κ.λ.π.) όσο και σε διεθνή φεστιβάλ χορωδιών (2ο Διεθνές φεστιβάλ Σερρών κ.λ.π.) Από το 2003 συμπράττει με τις χορωδίες: Μικτή τετράφωνη του Σ.Π. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ, και Μικτή τετράφωνη του Π.Σ. " Αρχαία Στάγειρα Ολυμπιάδας" Και δημιουργούν την ΜΙΚΤΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ (με μαέστρο τον κ. Καραμάνη Σταύρο) δρώντας όμως παράλληλα και σαν τετράφωνη χορωδία του Π.Σ. "Κλειγένης". Ως μέλος της Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου έχει κάνει αρκετές και σημαντικές εμφανίσεις. Συγκεκριμένα συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους:
*ΜΑΡΙΟ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ, ΜΑΝΩΛΗ ΜΗΤΣΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ, , ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ,τη ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ BURGAS ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
* Εμφανίστηκε το 2006 στο θέατρο "ΑΝΕΤΟΝ" στη Θεσσαλονίκη ,σε ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του "Πνευματικού Μάιου" του Δήμου Θεσσαλονίκης* Συμμετείχε στο 19ο & 21ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, στο 5Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΡΩΝ στην 5η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ και σε πολλές άλλες χορωδιακές συναντήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.
* Πρόσφατα συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (επανάσταση του 1821) και της 1ης Απριλίου (έναρξη του απελευθερωτικού της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων) στην Δερύνεια της Κύπρου , ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Δερύνειας.
* Από το 2003 διοργανώνει κάθε χρόνο την ετήσια χορωδιακή συνάντηση του συλλόγου προσκαλώντας υψηλοτάτου επιπέδου χορωδίες τόσο το ελλαδικού, όσο και του ευρωπαϊκού χορωδιακού στερεώματος.

Θεατρική ομάδα

Η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ» τα ΓΚΑΡΓΚΑΝΙΑ ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1996. Ο πρώτος χρόνος κύλησε με διδασκαλία Θεατρικής Παιδείας και κατέληξε σε μια παράσταση από αποσπάσματα των έργων «Εσωτερικές Ειδήσεις» του Μάριου Ποντίκα, «Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη και «Ω! τι κόσμος Μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, σε μια συρραφή με τον τίτλο «Κομμάτια να γίνουν οι ειδήσεις Μπαμπά». Δόθηκαν παραστάσεις στην Ιερισσό αλλά και σε κοντινά χωριά. Τη δεύτερη θεατρική χρονιά (1997-1998) η ομάδα δούλεψε πάνω στα έργα «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»του Ιάκωβου Καμπανέλη και «Το μάτς» του Γιώργου Μανιώτη, ενώ στο τέλος της χρονιάς παρουσίασε τέσσερα μονόπρακτα με τον γενικό τίτλο «Ιστορίες γυναικών» που περιλάμβαναν τα:
1) «Με το νόμο» της Κωστούλας Μητροπούλου,
2) «Λαίδη Φθειροζόλ» του Τένεση Ουίλιαμς,
3) «Αδέσμευτη» του Τένεση Ουίλιαμς,
4) Το Ξύπνημα» του Ντάριο Φο.
Η τρίτη χρονιά (1998-1999) κύλησε με παραστάσεις των τεσσάρων ως άνω μονόπρακτων σε αρκετά χωριά εκτός Ιερισσού. Την τέταρτη χρονιά (1999-2000) της Θεατρικής πορείας της ομάδας, ετοιμάσθηκα και παίχθηκε με επιτυχία το έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Δεσποινίς ετών 39» Την πέμπτη χρονιά (2000-2001) δουλεύτηκε και παρουσιάστηκε το έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» Η έκτη χρονιά (2001-2002) ήταν χρονιά ανάπαυσης ή χρονιά έλλειψης πόρων για το ανέβασμα κάποιας παράστασης. Την έβδομη χρονιά (2002-2003) η ομάδα συσπειρώνεται, ανασυντίθεται και πορεύεται σε ανεύρεση έργου μέσα από ενεργή συμμετοχή των μελών και ανάγνωση έργων για επιλογή. Ακολουθεί επιλογή του έργου «Ο Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, την όγδοη χρονιά που δουλεύεται την επόμενη χρονιά (2003-2004) που παίζεται με επιτυχία και την επόμενη θεατρική χρονιά (2004-2005) στην Ιερισσό στην ευρύτερη περιοχή της αλλά και στην πρωτεύουσα του νομού και στις φυλακές Κασσάνδρας. Ένατη χρονιά (2005-2006) η ομάδα επανέρχεται στην παράσταση με τις ιστορίες γυναικών που παίζεται και πάλι στην Ιερισσό στην ευρύτερη περιοχή της καθώς και στην πρωτεύουσα του νομού και στις φυλακές Κασσάνδρας. Φέτος (2006-2007) συμπληρώνοντας δεκαετία, η ομάδα επέλεξε και δουλεύει το θεατρικό έργο του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο» και φιλοδοξεί να σταθεί στο ύψος αυτού του τόσο αξιόλογου έργου με επιτυχία. Σκηνοθέτης αλλά και δάσκαλος όλα αυτά τα χρόνια ο Μιλτιάδης Μαρέτας που με αφάνταστη υπομονή και επιμονή ΄΄ανέχεται΄΄ τα ΓΚΑΡΚΑΝΙΑ…