Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κορδιλιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής
Δορυφορικός χάρτης της Βόρειας Αμερικής
Δορυφορικός χάρτης της Νότιας Αμερικής
Δορυφορικός χάρτης της Νότιας Αμερικής

Ο όρος Κορδιλιέρα (Cordillera ή Cordilleras) είναι ένας γεωγραφικός όρος, με τον οποίο χαρακτηρίζονται ορεινά συστήματα τα οποία περιλαμβάνουν πολλές οροσειρές συνήθως σε παράλληλη διάταξη μεταξύ τους. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για τον γεωφυσικό προσδιορισμό του κύριου ορεινού σχηματισμού μιας ηπείρου ή ενός νησιού όταν παρουσιάζει τέτοια γεωφυσική εικόνα. Προέρχεται από την ισπανική λέξη cordillera, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από το υποκοριστικό cordilla της λέξης cuerda, η οποία και σημαίνει αλυσίδα.

Η ονομασία Κορδιλιέρα δόθηκε για πρώτη φορά στο ορεινό σύστημα των Άνδεων της Νότιας Αμερικής, (Las Cordilleras de los Andes) το οποίο ξεκινά από τον κόλπο του Μαρακάιμπο στη Βενεζουέλα για να καταλήξει στη Γη του Πυρός [1]. Στη Βόρεια Δυτική Αμερική η ορεινή περιοχή που ονομάζεται Περιοχή των Κορδιλιέρας αρχίζει από τις οροσειρές της Αλάσκας, συνεχίζει στις παράλληλες οροσειρές των Βραχωδών Ορέων και της Σιέρα Νεβάδα, για να καταλήξει στην οροσειρά της Σιέρα Μάδρε και ακόμη νοτιότερα μέχρι τον Παναμά [2][3].Τα δύο αυτά συστήματα εκτείνονται σαν σπονδυλική στήλη κατά μήκος της Δυτικής πλευράς της Αμερικανικής ηπείρου, και ξεκινώντας από τον Αρκτικό Ωκεανό φτάνουν μέχρι την Ανταρκτική, ορίζοντας όλη την Ανατολική ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού.

  • Στην Ελλάδα εικόνα κορδιλιέρας παρουσιάζουν οι Κυκλάδες, όταν εξετάζονται γεωφυσικά με συνέπεια να χαρακτηρίζονται από τη διάταξή τους σε δυτικές και ανατολικές.