Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κροατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°15′00″N 15°28′00″E / 45.25, 15.4667

Η Κροατία (στα κροάτικα "Hrvatska", διαβάζεται "χρ-βάτσ-κα"), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Κροατική Δημοκρατία (Republika Hrvatska), είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα και αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα.

Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντούμπροβνικ.

Η Κροατία είναι μεταξύ άλλων μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στην Συνθήκη Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA). Το κράτος στοχεύει στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2004 είναι επίσημα υποψήφια χώρα προς ένταξη. Στην συνάντηση κορυφής του NATO τον Απρίλιο του 2008 προσκλήθηκε να γίνει μέλος σ' αυτήν την στρατιωτική συμμαχία, γεγονός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, όταν επιβεβαιώσουν το έντυπο όλα τα ως τώρα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Η Κροατία ως το τέλος του 2009 κατέχει το αξίωμα της μη μόνιμης χώρας-μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Republika Hrvatska
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: -
Εθνικός ύμνος: Ljepa naša Domovino
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ
Μεγαλύτερη πόλη Ζάγκρεμπ
Επίσημες γλώσσες Κροατικά
Πολίτευμα
Πρόεδρος
Πρωθυπουργός
Δημοκρατία
Στίπε Μέσιτς
Ίβο Σάναντερ
Ανεξαρτησία
- Από την Γιουγκοσλαβία

1991
Έκταση 56.548 km² (124ηη)
Νερό (%) 0.01%
Πληθυσμός
 - Εκτίμηση Ιούλιος 2004
 - Απογραφή 2001
 - Πυκνότητα
 
4.496.869 (117ηη)
4.437.460
83/km² κάτ./km² (116η)
Α.Ε.Π.
 - Ολικό
 - Κατά κεφαλή
Εκτίμηση 2005 (εκτίμηση)
$55,64 δις (72ηη)
$12.364 (56η)
Νόμισμα Κούνα (kn)
(HRK)
Ζώνη ώρας
 - Θερινή ώρα
CET (UTC+1)
(UTC+2)
Internet TLD .hr
Κωδικός κλήσης +385
-

Πίνακας περιεχομένων

Φυσικός χώρος

Χάρτης της Κροατίας
Χάρτης της Κροατίας

Θέση

Η Κροατία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας. Στην έκταση της στεριάς της ανήκουν ένα τμήμα των Διναριδών και ένα τμήμα της Πανονίας. Η χώρα βρίσκεται στον συνοριακό χώρο ανάμεσα στην Κεντρική και τη Νότια Ευρώπη. Από πολιτισμική άποψη η Κροατία βρισκόταν πάντοτε στη συνοριακή γραμμή μεταξύ δυτικοευρωπαϊκών και ανατολίτικων επιρροών.

Σύνορα

Η κρατική έκταση της Κροατίας περιλαμβάνει περίπου 87.700 τ.χλμ, από τα οποία τα 56.592 τ.χλμ βρίσκονται στη στεριά και τα 31.067 τ.χλμ στη θάλασσα. Λόγω τις εδαφικής θέσεως της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης περιορίζεται η κρατική έκταση της Κροατίας σ' ένα βόρειο τμήμα στεριάς και μιας μακρυάς παραλιακής λωρίδας, τα οποία ενώνονται μονάχα στα βορειοδυτικά μεταξύ τους. Το νοτιότερο τμήμα της παραλιακής περιοχής (ο τόπος γύρω από το Ντούμπροβνικ ως τα σύνορα για το Μαυροβούνιο) χωρίζεται από την υπόλοιπη Κροατία σ' ένα πλάτος των τριών περίπου χιλιομέτρων από την κοινότητα Νέουμ.

Το συνολικό μήκος των ηπειρωτικών συνόρων της Κροατίας ανέρχεται στα 2.197 χλμ, από τα οποία πέφτουν 670 χλμ στα σύνορα με την Σλοβενία, 329 χλμ στα σύνορα με την Ουγγαρία, 932 χλμ στα σύνορα με την Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 241 χλμ στα σύνορα με την Σερβία και 25 χλμ σ' αυτά με το Μαυροβούνιο. Στην βόρεια Αδριατική Θάλασσα τέμνονται τα κροατικά με τα ιταλικά χωρικά ύδατα με αποτέλεσμα η Σλοβενία να μην έχει πρόσβαση σε διεθνή ύδατα. Το μήκος της κροάτικης παραλιακής γραμμής στην Αδριατική Θάλασσα ανέρχεται στα 1.778 χλμ, με τις παραλιακές γραμμές των νησιών 6.176 χλμ.

Ζώνες τοπίων

Ανάλογα με τα σχήματα των γεωλογικών αναγλύφων και τις κλιματικές ζώνες μπορεί η Κροατία να χωριστεί σε τρείς ζώνες τοπίων. Αυτός ο χωρισμός αντικατοπτρίζεται μερικώς στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, που ζούνε σ' αυτές.

Πληθυσμός

Ανάπτυξη πληθυσμού στην Κροατία (1992-2003)
Ανάπτυξη πληθυσμού στην Κροατία (1992-2003)

Ο πληθυσμός της Κροατίας έχει σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία. Οι κάτοικοι της χώρας είναι κατά πλειοψηφία Κροάτες και υπάρχουν και μειονότητες Σέρβων, Βόσνιων Μουσουλμάνων, Ούγγρων και Ιταλών. Η επικρατούσα θρησκεία είναι η Ρωμαιοκαθολική.

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα της Κροατίας είναι η Κροατική, η οποία είναι μία σλαβική γλώσσα βασιζόμενη στη Στοκαβιανή διάλεκτο. Γράφεται με το λατινικό αλφάβητο. Σε κάποια τμήματα της Ιστρίας και των Δαλματικών ακτών χρησιμοποιούνται και τα Ιταλικά.

Πόλεις και κωμοπόλεις