Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας 1974

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με αυτόν τον όρο είναι γνωστή στην Ελλάδα η μεταβατική πολιτική κυβέρνηση "εκτάκτου ανάγκης" που σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων ΕΡΕ και ΕΚ και μερικά στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα, στις 24 Ιουλίου 1974, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κατάρρευσε και αποφάσισε να να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς.

Ο βίος της κυβερνησης αυτής διήρκεσε ως τις 21 Νοεμβρίου 1974, οπότε και αναδείχθηκε νέα Κυβέρνηση πάλι υπό τον Καραμανλή, μετά από τη νίκη του νεοϊδρυμένου κόμματός του, της ΝΔ, στις πρώτες μετά την Δικτατορία εθνικές εκλογές.

Στις 9 Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός προέβη σε αντικατάσταση 13 υπουργών και των υφυπουργών που επρόκειτο να πολιτευτούν. Στις 17 Οκτωβρίου παραιτήθηκε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός των Εξωτερικών Γεώργιος Μαύρος και στην θέση του διορίστηκε ο υφυπουργός Δημήτριος Μπίτσιος.

Στα κρίσιμα υπουργεία διορίστηκαν εν όψει των εκλογών υπηρεσιακοί υπουργοί της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, αλλά και αποδεκτοί από τα άλλα κόμματα. Στο υπουργείο Εσωτερικών διορίστηκαν ο Παναγιώτης Ζέππος και ο Κίμων Βασιλειάδης στη θέση του υπουργού και του υφυπουργού αντίστοιχα. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Γεώργιος Οικονομόπουλος και στη θέση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητες επί του Τύπου ο διαπρεπής διπλωματικός πρέσβυς Άγγελος Βλάχος με υφυπουργό τον δημοσιογράφο Νικόλαο Λιναρδάτο. Μόνο στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν άλλαξε τον υπουργό, τον παλαιό συνεργάτη του στρατηγό Σόλωνα Γκίκα, επικαλούμενος την κρισιμότητα των ημερών, γεγονός που προκάλεσε μικρές αντιδράσεις στα άλλα κόμματα, κυρίως της Αριστεράς.

Περισσότερα για τις κυβερνήσεις Εθνικής Ενότητας.

Εξωτερικές συνδέσεις