Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την νίκη του στις εκλογές της 8ης Απριλίου του 1990, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη και ορκίστηκε στις 11 Απριλίου.

Επί των ημερών της κυβέρνησής του εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην τρίτη ψηφοφορία με 153 ψήφους. Η κυβέρνηση πολιτεύτηκε μέσα στο διεθνές κλίμα της κατάρρευσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Από το εξαγγελθέν πρόγραμμά της προχώρησε σχετικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και ακολούθησε μια πολιτική οικονομικής λιτότητας και σταθεροποίησης. Πάραυτα προχώρησε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και ψήφισε τον νόμο 1907/1990, ο οποίος εκτός των άλλων διαφορών εισήγαγε στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα για πρώτη φορά τη ρήτρα του 3% για την εκπροσώπηση κάποιου κόμματος στην Βουλή.

Η εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα το Σκοπιανό προκάλεσαν τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρώτο εξάμηνο του 1992.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε σε όλη σχεδόν την διάρκεια της θητείας της εσωκομματική αντίδραση, άλλοτε συγκαλυμμένη (Μιλτιάδης Έβερτ) και άλλοτε απροκάλυπτη (Αντώνης Σαμαράς), που οδήγησε στην παραίτηση του Σαμαρά από την κυβέρνηση. Η παραίτηση Σαμαρά τον Απρίλιο του 1992 ακολουθήθηκε από την ίδρυση της ΠΟΛΑΝ από τον ίδιο και τη σταδιακή αποχώρηση βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και προσχώρησή τους στο νέο κόμμα. Τέλος, τον Σεπτέμβριο του 1993 η κυβέρνηση παραιτήθηκε όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις τελευταίες αποχωρήσεις βουλευτών και ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης μπορούμε να πούμε ότι «Συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μετριοπαθής προσπάθεια εφαρμογής μιας φιλελεύθερης πολιτικής[1]»

Σημειώσεις

  1. Εκδοτική Αθηνών, Ιστορία Ελληνικού Έθνους, τομ. 16, σελ. 395, Αθήνα 2000

Εξωτερικοί σύνδεσμοι