Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κωνσταντίνος Τσάτσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος του Δημητρίου υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1975-1980, ακαδημαϊκός και συγγραφέας. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1899 στην Αθήνα όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του, το 1987.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία και φιλοσοφία του δικαίου στη Χαϊδελβέργη. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1929, υφηγητής το 1930 και έκτακτος καθηγητής στη Νομική Αθηνών το 1932 στην έδρα της Εισαγωγής στην Επιστήμη του Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου. Επίσης εργάσθηκε και ως δικηγόρος στην Αθήνα μέχρι το 1931. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά, συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στη Σκύρο, το 1941 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο και το 1944 διέφυγε στη Μέση Ανατολή.

Eπανήλθε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα μετά την απελευθέρωση και το 1945 ανέλαβε Υπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βούλγαρη, καθώς και το Υπουργείο Τύπου και Πληροφοριών καθώς και Αεροπορίας στην Κυβέρνηση Κανελλόπουλου. Το 1946 εξελέγη Βουλευτής Αθηνών με το κόμμα των Φιλελευθέρων όπου και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο. Χρημάτισε Υπουργός Εθνικής Παιδείας (1949-1950) στην Κυβέρνηση Σοφούλη (1949), καθώς και Υφυπουργός Συντονισμού στη Κυβέρνηση Σ. Βενιζέλου (1950-1951).

Το 1956 προσχώρησε στο νέο κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) με το οποίο και εξελέγη βουλευτής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Υπηρέτησε ως Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως (1956-1961) και Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κυβέρνηση Καραμανλή (1962 - 1963), καθώς και Υπουργός Δικαιοσύνης στη Κυβέρνηση Κανελλόπουλου (1967 μέχρι 21 Απριλίου 1967). Κατά το ίδιο διάστημα διετέλεσε βασικός προπαγανδιστής στη Νεολαία της ΕΡΕ (ΕΡΕΝ).

Μετά τη μεταπολίτευση το 1974, ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Στις βουλευτικές εκλογές του 1974 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης του ισχύοντος Συντάγματος στη περίοδο 1974-1975 όπου και τον Ιούνιο του 1975 εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύζυγός του ήταν η συγγραφέας Ιωάννα Τσάτσου - Σεφεριάδου , αδελφή του Γ. Σεφέρη και κόρη του η χορογράφος Θεοδώρα Τσάτσου - Συμεωνίδη. Ήταν μόνιμος κάτοικος κέντρου Αθηνών και μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.


Αξιώματα

  • Στις 20 Ιουνίου 1975, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 210 ψήφους επί 295 παρόντων βουλευτών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι το Μάιο του 1980.
  • Το 1961 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος.
  • Το 1979 εξελέγη ξένος εταίρος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας και επίτιμος διδάκτωρ της Σορβόννης.
  • Το 1980 εξελέγη επίσης ξένος εταίρος των Ακαδημιών της Ρουμανίας και του Μαρόκου.
  • Το 1981 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Τέχνης και Γραμμάτων.
  • Το 1980 του απονεμήθηκε το μέγα ευρωπαϊκό βραβείο Κούντενχοβε-Καλλέργη.

Εξωτερικές Συνδέσεις

Βιογραφικό Κωνσταντίνου Τσάτσου