Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λάιος ο Λάμβακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Λάιος ήταν γιος του Λάβδακου, βασιλιά της Θήβας. Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ο πατέρας του πεθαίνει. Τη θέση στον θρόνο παίρνει ο Λύκος, ο οποίος στέλνει τον Λάιο στην Ηλεία, όπου φιλοξενείται από τον βασιλιά της Ηλείας, Πέλοπα. Ο Πέλοπας είχε έναν γιο, τον Χρύσιππο, τον οποίο ερωτεύτηκε ο Λάιος και τον απήγαγε στην Θήβα, όταν ενηλικιώθηκε και πήρε το θρόνο της Θήβας.

Εκεί ο Χρύσιππος, από την ντροπή του για το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αυτοκτόνησε. Ο Πέλοπας, αφού εκστράτευσε κατά των Θηβών,στεναχωρημένος και οργισμένος για τον άδικο χαμό του γιου του καταριέται τον Λάιο να μην αποκτήσει παιδιά και αν ποτέ κάνει να πεθάνει από το χέρι του γιου του. Η ευχή του εισακούστηκε από του Θεούς ή, κατά άλλους, από την Ήρα,επειδή η ενέργειά του αποτέλεσε ύβρη για τους Νόμους και επιπλέον επειδή είχαν υποσχεθεί στον Πέλοπα πως θα τιμωρήσουν αυτόν που θα τον βλάψει.

Ο Λάιος παντρεύεται την κόρη του Mενοικέα, Ιοκάστη ή Επικάστη. Μην έχοντας αποκτήσει παιδιά, αποφασίζει να μάθει από τους Δελφούς αν θα αποκτήσει διάδοχο. Η Πυθία του χρησμοδοτεί πως αν γεννήσει γιο θα πεθάνει από τα χέρια του. Έτσι μετά από αυτό ο Λάιος απέφευγε την επαφή με την γυναίκα του, αποκρύπτωντάς της τον χρησμό. Η Ιοκάστη όμως μια νύχτα τον μέθυσε και έτσι απέκτησε τον Οιδίποδα.

Μόλις γεννήθηκε ο Οιδίποδας, ο Λάιος τρυπά τα πόδια του βρέφους, τα δένει και το παραδίδει σε έναν δούλο με την εντολή να το εγκαταλείψει στο βουνό Κιθαιρώνα, στο έλεος των Θεών ή της Τύχης.

Μετά από χρόνια αποφασίζει να μάθει την τύχη του παιδιού του και πηγαίνει προς το Μαντείο των ΔελφώνΣτην πορεία του προς στους Δελφούς συναντά σε ένα τρίστρατο, την "Σχιστή οδό", τον Οιδίποδα. Αγνοώντας ο ένας την αληθινή ταυτότητα του άλλου συγκρούονται στην αρχή με λόγια και ύστερα μάχονται. Ο Οιδίποδας σκοτώνει έτσι τον πατέρα του και τους συνοδούς του, εκτός από έναν. Ο σωθέντας δούλος πηγαίνει πίσω στις Θήβες, όπου και ανακοινώνει τον θάνατο του Λάιου.