Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λεττονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°52′08″N 24°50′28″E / 56.8689, 24.8411

Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!

Η Δημοκρατία της Λεττονίας, ή Λετονίας (Latvijas Republika), γνωστότερη παλαιότερα ως "Λατβία" είναι μια χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης και μία από τις 3 βαλτικές χώρες που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προσαρτήσθηκε στη τότε ΕΣΣΔ με την ονομασία Λεττονία. Συνορεύει με τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 64.589 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.34 εκατομμύρια.

Πρωτεύουσα της Λεττονίας είναι η Ρίγα (826.500 κάτοικοι). Μόλις το 60% του πληθυσμού είναι Λεττονοί, ενώ σχεδόν το 30% είναι Ρώσοι. Επίσημη γλώσσα είναι η λεττονική, η οποία ανήκει στην ομάδα βαλτικών γλωσσών. Επίσημο νόμισμα είναι το Λατς.

Η Λεττονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991. Την 1η Μαΐου 2004 η Λεττονία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Βάλντις Ζάτλερς.

Ο στρατός της χώρας, από την 1η Ιανουαρίου 2007, είναι πλήρως επαγγελματικός. Οι τελευταίοι μη-επαγγελματίες στρατιώτες απολύθηκαν στις 23 Νοεμβρίου 2006.

Πίνακας περιεχομένων

Διοικητική διαίρεση

Διοικητική διαίρεση της Λετονίας
Διοικητική διαίρεση της Λετονίας

Η Λεττονία διαιρείται σε 26 νομούς (apriņķis, πληθυντικός- apriņķi) (πιο συχνά - rajons (rajoni)) και 7 πόλεις (lielpilsētas; ενικός - lielpilsēta), οι οποίες φαίνονται με αστερίσκο:

 1. Aizkraukle
 2. Alūksne
 3. Balvi
 4. Bauska
 5. Cēsis
 6. Daugavpils
 7. Daugavpils*
 8. Dobele
 9. Gulbene
 10. Jēkabpils
 11. Jelgava
 12. Jelgava*
 13. Jūrmala*
 14. Kraslava |Krāslava
 15. Kuldīga
 16. Liepaja |Liepāja
 17. Liepāja*
 18. Limbaži
 19. Ludza
 20. Madona
 21. Ogre
 22. Preili |Preiļi
 23. Rezekne |Rēzekne
 24. Rēzekne*
 25. Rīga
 26. Rīga*
 27. Saldus
 28. Talsi
 29. Tukums
 30. Valka
 31. Valmiera
 32. Ventspils
 33. Ventspils*

Πολιτική και εκλογές

 • Προεδρικές εκλογές 2007

Πρόεδρος, 31 Μαΐου 2007

Ο Βάλντις Ζάτλερς εξελέγη Πρόεδρος, από το Κοινοβούλιο.

Υποψήφιος Υπέρ Κατά
Βάλντις Ζάτλερς 58 40
Άιβαρς Έντζινς 39 59
 • Βουλευτικές εκλογές 2006

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 πήραν μέρος 19 πολιτικά κόμματα. Κέρδισε ο κυβερνών συνασπισμός του Πρωθυπουργού Άιγκαρς Καλβίτις.

Βουλή (Saeima), 7 Οκτωβρίου 2006

Κόμματα και συνασπισμοί Ψήφοι % Έδρες Μεταβολή
Κόμμα του Λαού (Tautas partija) 177, 481 19.56 23 +3
Ένωση των Πρασίνων και των Αγροτών (Zaļo un Zemnieku savienība)
 • Λετονική Ένωση Αγροτών (Latvijas Zemnieku savienība)
 • Κόμμα των Οικολόγων της Λετονίας (Latvijas Zaļā partija)
151, 595 16.71 18 +6
Νέα Εποχή (Jaunais Laiks) 148, 602 16.38 18 -8
Αρμονία του Κέντρου (Saskaņas centrs)
 • Εθνικό Κόμμα Αρμονίας (Tautas saskaņas partija)
 • Λετονικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Latvijas Sociālistiskā partija)
130, 887 14.42 17 +17
Συνασπισμός του Κόμματος "Πρώτα η Λετονία" (Latvijas Pirmā partija) and Latvian Way (Latvijas Ceļš)
77, 869 8.58 10 +/-0
Για την Πατρίδα και την Ελευθερία (Tēvzemei un Brīvībai/LNNK) 62, 989 6.94 8 +1
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ενωμένη Λετονία (Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā) 54, 684 6.03 6 -19
Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Λετονίας (Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija) 31, 728 3.5 0
Μητέρα Γη (Dzimtene) 18, 860 2.08 0
Όλοι για τη Λετονία! (Visu Latvijai!) 13, 469 1.48 0
Νέοι Δημοκράτες (Jaunie Demokrāti) 11, 505 1.27 0
Σύνολο 901,173 100.0 100Η Λετονική γλώσσα

H λετονική είναι η επίσημη κρατική γλώσσα της Λετονίας και ομιλείται από περίπου δυο εκατομμύρια Λετονών. Ανήκει στην ομάδα των βαλτικών γλωσσών και στην γλωσσική οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Από τις πιο γνωστές βαλτικές γλώσσες - Λιθουανική, Λετονική, Πρωσική - αλλά και από άλλες παρόμοιες γλώσσες, ομιλούμενες από διάφορες φυλές τις Βαλτικής περιοχής, σήμερα υπάρχουν μόνο η Λετονική και Λιθουανική. Η Πρωσική γλώσσα εξαφανίστηκε κατά το 17ο αιώνα.

Τα παλαιότερα γνωστά γραμμένα κείμενα στα λετονικά είναι οι εκκλησιαστικοί ύμνοι από το 1530. Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στα λετονικά ήταν το κατηχητικό βιβλίο που εκδόθηκε το 1585 στο Βίλνους (Λιθουανία).

Η Βαλτική γλώσσα, καθώς και η Βαλτική περιοχή, έχει πάρει την ονομασία της από την Βαλτική Θάλασσα που βρίσκεται στην Βόρεια Ευρώπη, περικλειόμενη από την Σκανδιναβική Χερσόνησο, τις ηπειρωτικές χώρες της Βόρειας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τα Δανικά νησιά. Ο πρώτος που την ονόμασε Βαλτική Θάλασσα ήταν ο Άνταμ της Βρέμης και φαίνεται πως βάσισε την ονομασία σε ένα μεγάλο νησί, την Μπάλτια, που ανεφέρεται από τον Ξενοφώντα και τοποθετείται στην βόρεια Ευρώπη. Πιθανόν συνδέεται με το Γερμανικό belt, ένα όνομα που χρησιμοποιείται για μερικούς από τους Δανέζικους ισθμούς, ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως κατάγεται από το Λατινικό balteus (ζώνη). Από τη χρήση αυτή ο όρος Βαλτική έχει εφαρμοστεί και στον όρο Βαλτικές χώρες. Υπάρχει και άλλη μια προτεινόμενη καταγωγή από την Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *bhel, που σημαίνει λευκό, λαμπερό. Η Βαλτική Θάλασσα είναι γνωστή σε διάφορες γλώσσες ως "Ανατολική Θάλασσα", "Δυτική Θάλασσα" ή "Βαλτική Θάλασσα": Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Βαλτική Θάλασσα ήταν γνωστή ως Mare Suebicum ή Mare Sarmaticum. Ο Τάκιτος στα Αγκρικόλα και Γκερμάνια το 98 μ.Χ. περιέγραψε την Μάρε Σουεμπίκουμ, ονομασμένη από την φυλη Σουέμπι, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, ως μια υφάλμηρη θάλασσα όταν ο πάγος στη Βόρεια Θάλασσα έσπασε και μεγάλα κομμάτια έπλεαν πάνω της. Από την εποχή των Βίκινγκ, οι Σκανδιναβοί την ονόμασαν «η Ανατολική Λίμνη», αλλά ο Σάξο Γκραμμάτικους ανέφερε στο Γκέστα Ντανόρουμ ένα παλαιότερο όνομα Gandvik.("-vik" στα Αρχαία Νορβηγικά σημαίνει κόλπος, που υποδηλώνει πως οι Βίκινγκ σωστά την θεώρησαν πορθμό της θάλασσας.) Πέρα από ψάρια η θάλασσα παρέχει επίσης ήλεκτρο, κυρίως οι νότιες ακτές της. Οι όμορες χώρες έχουν παραδοσιακά προμηθευτεί ξυλεία, ξυλόπισσα, λινάρι και κάνναβη. Όλα αυτά έχουν βοηθήσει στην άνθηση του εμπορίου από την Ρωμαϊκή εποχή. Την εποχή των Βίκινγκ ήταν τμήμα της Εμπορικής Οδού Βαράγγων – Ελλήνων όπως και ο ποταμός Ντάουγκαβα (Daugava) που διασχίζει την πρωτεύουσα της Λετονίας την Ρίγα.

Πηγή: Κωσταντά Εύα, Ελληνική Κοινότητα «Πατρίδα» της Λετονίας, Ρίγα, Λετονία


Λετονία και Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και μέλος της Ε.Ε. από το 1981. από την 1η Ιανουαρίου του 2001 η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Η Ελλάδα προεδρεύει στην Ε.Ε. για το πρώτο μισό του 2003.

Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Λετονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδας) έχουν εντατικοποιηθεί λόγω των επισκέψεων των υψηλόβαθμων αρχών μέσα στα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων ενεργοποιήθηκε από την προοπτική ενός κοινού μέλλοντος και ευκαιριών για συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Η χρονιά του 1998 ήταν μάρτυρας ενός πολύ σημαντικού γεγονότος και για τις δύο χώρες: τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λετονίας στην Αθήνα. Οι επίσημες κρατικές επισκέψεις του Προέδρου της Λετονίας, Mr. Guntis Ulmanis, στην Ελλάδα και του Προέδρου της Ελλάδας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου, στην Λετονία τον Οκτώβριο του 2000, αποτέλεσαν μία σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Από τις 27-29 Μαρτίου 2002, η Πρόεδρος της Λετονίας ... έκανε μία ανταποδοτική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Λετονίας και της Ελλάδας και τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες, που ακολουθήθηκε από την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Απόστολο Κακλαμάνη, τον Πρωθυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Σιμίτη, τον Δήμαρχο Αθηνών, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, και αντιπροσώπους των προπορευόμενων πολιτικών κομμάτων. Τέλος η Πρόεδρος της Λετονίας έδωσε έναν λόγο στην Ακαδημία Αθηνών. Κατά την επίσκεψή της η Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Οικονομικών, Mr. Aigars Kalvitis, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Mr. Girts Valdis Kristovskis, και μία αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Τέσσερις διεθνής κυβερνητικές συμφωνίες υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη αυτή: • Συμφωνία Εμπορικής Ναυτιλίας • Σύμβαση στον Διπλή Φορολογία • Συμφωνία Προστασίας Απόρρητων Πληροφοριών • Υπόμνημα Κατανόησης μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής ’μυνας για Συνεργασία στα θέματα εξοπλισμού και αμυντικών τεχνολογιών.


Ιστορία των διπλωματικών σχέσεων Η Ελληνική Δημοκρατία αναγνώρισε το Κράτος της Λετονίας στις 23 Μαΐου 1922, και ποτέ δεν αναγνώρισε επισήμως την προσάρτηση των Βαλτικών Χωρών στην Ε.Σ.Σ.Ρ. Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Λετονίας αναγνωρίστηκε στις 27 Αυγούστου 1991. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου 1991.

Ακολούθησε η ίδρυση της Πρεσβείας της Λετονίας στην Αθήνα το 1998, και Πρέσβης της Δημοκρατίας της Λετονίας στην Ελλάδα ορίστηκε ο Mr. Martins Lacis, και εξουσιοδοτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1999. Τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Λετονία αντιπροσωπεύονταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Στοκχόλμη. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Λετονία, κ. Νικόλαος Κουνινιώτης παρουσίασε την επιστολή εξουσιοδότησής του στην Πρόεδρο της Λετονίας τον Μάρτιο του 2002.

Η Λετονία έχει δύο Επίτιμους Προξένους στην Ελλάδα: τον κ. Αντώνιο Χάλαρη (από το 1992) για τη προξενική περιοχή του Πειραιά και τον κ. ’γι Κυνηγόπουλο (από το 2001) για την προξενική περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, με έδρα την Θεσσαλονίκη.


Η Ελληνική Κοινότητα στην Λετονία Στην Λετονία ζουν περίπου 400 Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων ζουν στην Ρεζέκνε, στην Νταουγκάβπιλς, την Γιελγκάβα και την Ρίγα. Στη Ρίγα υπάρχει Ελληνική Κοινότητα με την επωνυμία «Πατρίδα» η οποία ιδρύθηκε το 1999, είναι η μεγαλύτερη στις Βαλτικές Χώρες (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και απαριθμεί πάνω από 450 μέλη τα οποία είναι άτομα ελληνικής καταγωγής ([[1]]. Μέχρι στιγμής η Κοινότητα έχει: - μεγάλη συλλογή ελληνικών βιβλίων και ελληνικής μουσικής, - χορευτικό συγκρότημα «Ο Παρθενώνας», - μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο 4ο Κρατικό Κανάλι της χώρας, - ένα γραφείο μαζί με το ελληνικό σχολείο «Ο Μέγας Αλέξανδρος», - συχνές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά, - συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ελληνικές βραδιές, οργανωμένες από διάφορες γνωστές εταιρίες και ξενοδοχεία.


Οι σημαντικότερες Επισκέψεις (από το 1997): 27-31 Αυγούστου 1997 Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Λετονίας Dr Valdis Birkavs στην Ελλάδα.

14-15 Οκτωβρίου 1997 Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεώργιου Α. Παπανδρέου στην Λετονία.

16-20 Μαρτίου 1999 Κρατική Επίσκεψη του Προέδρου της Λετονίας Mr Guntis Ulmanis στην Ελλάδα.

19 Οκτωβρίου 1999 Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Χρήστου Ροκόφυλλου στην Λετονία.

8-11 Οκτωβρίου 2000 Κρατική Επίσκεψη του Προέδρου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Λετονία.

12-22 Μαΐου 2001 Συμμετοχή της Προέδρου της Λετονίας Dr Vaira Vike-Freiberga στην Σύνοδο "Προς την Νέα Οικονομία: η Επανάσταση της Πληροφόρησης" στην Αθήνα.

27-29 Μαρτίου 2002 Κρατική Επίσκεψη στην Ελλάδα της Προέδρου της Λετονίας, Dr Vaira Vike-Freiberga.

1 Ιουλίου 2002 Επίσκεψη στην Λετονία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Αναστάσιου Γιαννίτση.

Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εφαρμόζονται από το 1998. Ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λετονίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράφτηκε στις 16 Μαρτίου του 2002, με σκοπό την προώθηση νέων ευκαιριών για διάλογο και συνεργασία. Το πρωτόκολλο προβλέπει τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις που θα διαπραγματευτούν έναν αριθμό θεμάτων, συμπεριλαμβάνοντας διπλωματική συνεργασία, την Ευρωπαϊκή 'Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η πιο πρόσφατες πολιτικές διαβουλεύσεις έγιναν κατά την διάρκεια της κρατικής επίσκεψης στις 28 Μαρτίου 2002, όταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών (της Λετονίας) Mr Maris Riekstins συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αναστάσιο Γιαννίτση.

Πηγή: Ιστότοπος του Επίτιμου Προξενείου της Δημοκρατίας της Λεττονίας στη Θεσσαλονίκη