Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λευκορωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°31′00″N 28°46′00″E / 53.5167, 28.7667

Рэспу́бліка Белару́сь
Δημοκρατία της Λευκορωσίας
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία της Λευκορωσίας Εθνόσημο της Λευκορωσίας
Εθνικό σύνθημα: -
Εθνικός ύμνος: Μυ Μπελαρούσι
(Мы, беларусы, Εμείς οι Λευκορώσοι)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Πρωτεύουσα
(και μεγαλύτερη πόλη)
Μινσκ

53°55′N, 27°33′E

Επίσημες γλώσσες Λευκορωσικά, Ρωσικά
Πολίτευμα
Πρόεδρος
Πρωθυπουργός
Προεδρική δημοκρατία
Αλεξάντερ Λουκασένκο
Σεργκέι Σιντόρσκι
Ανεξαρτησία
- Κηρύχθηκε
- Ολοκληρώθηκε
(από την ΕΣΣΔ)
27 Ιουλίου 1990
25 Δεκεμβρίου 1991
Έκταση 207.600 km² (85η)
Νερό (%) -
Πληθυσμός
 - Εκτίμηση 2008
 - Απογραφή 1999
 - Πυκνότητα
 
9.689.800 (86η)
10.045.200
49 κάτ./km² (142η)
Α.Ε.Π.
 - Ολικό
 - Κατά κεφαλή
Εκτίμηση 2006
36,94 δισ. $ (69η)
3.808 $ (82η)
Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2005) 0,804 (64η) – υψηλή
Νόμισμα Λευκορωσικό ρούβλι
(BYR)
Ζώνη ώρας
 - Θερινή ώρα
EET (UTC+2)
(UTC+3)
Internet TLD by
Κωδικός κλήσης +375

Η Λευκορωσία (Λευκορωσικά: Белару́сь, Ρωσικά: Белару́сь, πρώην Белору́ссия) είναι χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με πρωτεύουσα το Μινσκ. Συνορεύει με τη Πολωνία στα δυτικά, τη Λιθουανία στα βορειοδυτικά, τη Λετονία στο βορρά, τη Ρωσία στα ανατολικά και την Ουκρανία στα νότια. Επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Λευκορωσίας (Рэспу́бліка Белару́сь, Ρεσπούμπλικα Μπιελιαρούς).

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Οι Σλαβικοί πληθυσμοί της Λευκορωσίας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Οι πρώτοι αυτοί πληθυσμοί ήρθαν σε επαφή με τους Βαράγγους και οργανώθηκαν από τους Ρως στο πρηγκιπάτο του Πολάτσκ.

Τον 13ο αιώνα το κράτος των Ρως δέχτηκε εισβολή των Μογγόλων. Τα εδάφη της σημερινής Λευκορωσίας αποτέλεσαν τον πυρήνα του νεοϊδρυθέντος Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Η πόλη Ναβαχραντάκ, στη δυτική Λευκορωσία, ήταν η πρωτεύουσα αυτού του κράτους. Η επικράτεια του Μεγάλου Δουκάτου επεκτάθηκε μέχρι το 15ο αιώνα σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Το 1569 το κράτος αυτό ενώθηκε με την Πολωνία και αποτέλεσαν μαζί την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, μέχρι το 1791 που καταργήθηκαν οι διοικητικές υποδιαιρέσεις και η ένωση ονομάστηκε πλέον Βασίλειο της Πολωνίας. Ωστόσο, το βασίλειο της Πολωνίας δεν κράτησε πολύ, αφού το 1795 τα εδάφη του μοιράστηκαν ανάμεσα στην Ρωσία, την Αυστρουγγαρία και την Πρωσία.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1917 και το τέλος της Γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 25 Μαρτίου του 1918. Η Εθνική Δημοκρατία της Λευκορωσίας που ιδρύθηκε είχε μικρή διάρκεια. Η ημερομηνία αυτή δεν θεωρείται σήμερα η επίσημη ημερομηνία ανεξαρτησίας της χώρας αν και από πολλούς γιορτάζεται ως τέτοια. Το 1919 ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, παράλληλα με την ίδρυση της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, που το 1922 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η χώρα βρέθηκε υπό Γερμανική κατοχή το διάστημα 19411944.

Το 1986 συνέβη στη γειτονική Ουκρανία το Ατύχημα του Τσερνομπίλ, οι οικολογικές συνέπειες του οποίου ακόμα βασανίζουν τη Λευκορωσία, καθώς το ένα πέμπτο της έκτασής της δέχτηκε ραδιενεργά κατάλοιπα από την έκρηξη στο Τσερνομπίλ.

Η Λευκορωσία κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση στις 3 Ιουλίου του 1990. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στη Λευκορωσία και υπέγραψαν επίσημη δήλωση με την οποία η ΕΣΣΔ διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

Γεωγραφία

Η Λευκορωσία είναι σχετικά επίπεδη χώρα, χωρίς μεγάλα βουνά. Το ψηλότερο σημείο της είναι ο λόφος Τζιαρζίνσκαγια με υψόμετρο 345 μέτρα και το χαμηλότερο βρίσκεται στον ποταμό Νεμάν με 90 μέτρα. Η χώρα διασχίζεται από τρία σημαντικά ποτάμια: το Νεμάν, το Πριπιάτ και το Δνείπερο.Ακόμα η Λευκορωσία έχει 11.000 λίμνες.

Οι φυσικοί πόροι της είναι τα δάση της, μικρές ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, γρανίτης, πηλός, κιμωλία κ.ά.

Πολιτική

Το πολίτευμα της Λευκορωσίας είναι Προεδρική δημοκρατία. Η εξουσία ασκείται από τον πρόεδρο της χώρας και από το κοινοβούλιο.

Η χώρα έχει χαρακτηριστεί από δυτικά μέσα ενημέρωσης και από πολιτικούς αναλυτές ως η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης, εξαιτίας της αυταρχικότητας που διακρίνει συχνά τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Λουκασένκο. Στη χώρα έχουν σημειωθεί διώξεις, εξαφανίσεις, ακόμα και μυστηριώδεις θάνατοι αντιφρονούντων στην κυβέρνηση, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία δεν έχει επιτραπεί η συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και που έχει χαρακτηριστεί από τις Η.Π.Α. ως “προπύργιο της τυραννίας”. Σαν συνέπεια της αρνητικής εικόνας της στη Δύση, παραμένει συνδεδεμένη πολιτικά περισσότερο με την Ρωσία παρά με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και τις Η.Π.Α.

Διοικητική διαίρεση

Η Λευκορωσία διαρείται σε 6 Βόμπλαστς (вобласць), λέξη που μετφράζεται σε "περιφέρεια". Η διαίρεση αυτή χρονολογείται από την Σοβιετική περίοδο ακόμα.

Οικονομία

Στατιστικά στοιχεία

 • Α.Ε.Π.: 62.56 δις δολάρια (63η στον κόσμο) (εκτ. 2003)
 • Ρυθμός αύξησης Α.Ε.Π.: 6.8% (εκτ. 2003)
 • Κατά κεφαλή Α.Ε.Π.: 6.100 δολάρια (εκτ. 2003)
 • Συνεισφορά στο Α.Ε.Π.: γεωργία: 11.1%, βιομηχανία: 36.4% , υπηρεσίες: 52.5%
 • Πληθωρισμός: 28.2% (εκτ. 2003)
 • Εργατική δύναμη: 4.800.000
 • Ανεργία: επίσημη τιμή: 2.1% (υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός υποαπασχολούμενων)


Βιομηχανία

Η Λευκορωσία είναι μια πολύ αναπτυγμένη βιομηχανικά χώρα, ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και με τα δεδομένα εκείνων των εποχών. Σήμερα είναι ακόμη παραγωγική και αξιόπιστη, αν και τεχνολογικά οπισθοδρομημένη.

Η πιο γνωστή είναι η βιομηχανία οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων Belarus (γνωστά τα ομώνυμα τρακτέρ). Ακόμα και σήμερα, πολλά εξαρτήματα της αεροπορίας και της διαστημικής υπηρεσίας της Ρωσίας εξακολουθούν κα κατασκευάζονται εδώ. Σημειωτέο είναι επίσης ότι και το σημερινό πολιτικό καθεστώς δίνει αρκετό βάρος στην τεχνική μόρφωση, έτσι ώστε όλοι σχεδόν οι Λευκορώσοι εργαζόμενοι να έχουν τεχνικά πτυχία.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η βιομηχανία πρωτογενούς παραγωγής γουναρικών, με αξιοσημείωτες εξαγωγές σε Ελλάδα και Ιταλία.

Δημογραφία

Στατιστικά στοιχεία

 • Πληθυσμός: 10.310.520 (2004)
 • Ρυθμός αύξησης πληθυσμού: -0.12% (εκτ. 2003)
 • Βρεφική θνησιμότητα: 1.387%
 • Προσδόκιμο ζωής: 68.43 (Άντρες: 62.54, Γυναίκες: 74.6) (εκτ. 2003)
 • Θρησκείες: Ορθόδοξοι: 65-70%, Καθολικοί: 15%, άλλο: 20% (εκτ. 2003). Οι εκτιμήσεις αυτές ίσως είναι παραπλανητικές, αφού σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι αβάφτιστοι, σαν συνέπεια της σοβιετικής περιόδου, και παρόλα αυτά αυτοτοποθετούνται σε κάποιο δόγμα με κριτήρια πολιτιστικά και ιστορικά. Ιστορικά, οι Λευκορώσοι έχουν ασπαστεί διάφορες θρησκείες. Για παράδειγμα στα τέλη του 18ου αιώνα το 70% ήταν Ουνίτες, το 15% Καθολικοί, το 7% Εβραίοι και το 6% Ορθόδοξοι.
 • Αναλφαβητισμός: 0.4%

Πολιτισμός

Η Λευκορωσία έχει αξιόλογη λαϊκή μουσική παράδοση. Ο γνωστότερος ίσως Λευκορώσος καλιτέχνης είναι ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ.

Διοικητική διαίρεση

Οι 6 περιφέρειες της Λευκορώσος:

 1. Μινσκ (Мінск)
 2. Περιφέρεια του Μπρεστ (Брэсцкая вобласць)
 3. Περιφέρεια του Γόμελ (Гомельская вобласць)
 4. Περιφέρεια του Γρόδνα (Гродненская вобласць)
 5. Περιφέρεια του Μαγιλιόβ (Магілёўская вобласць)
 6. Περιφέρεια του Μινσκ (Мінская вобласць)
 7. Περιφέρεια του Βιτσέμπσκ (Віцебская вобласць)

Σχετικά θέματα

 • Μπελάβια (Белавиа) - Λευκορωσικές αερογραμμές

Εξωτερικές συνδέσεις

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Kατηγορία:Χώρες