Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λιχτενστάιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°08′42″N 9°33′14″E / 47.145, 9.5539

Fürstentum Liechtenstein Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν
Σημαία του Λιχτενστάιν Λιχτενστάιν:Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: Κανένα
Image:LocationLiechtenstein.png
Επίσημη Γλώσσα Γερμανική
Πρωτεύουσα Βαντούζ
Ηγέτης του κράτους Χάνς Άνταμ Β΄
Πρωθυπουργός Ότμαρ Χάσλερ
Έκταση

 - Oλική

 - % νερό
Κατάταξη: 189η

160 km²

0%
Πληθυσμός
 - (2004)
 - Πυκνότητα
Κατάταξη: 187η
32.528
203/km²
Ανεξαρτησία 1806
Νόμισμα Ελβετικό Φράγκο
Ζώνη Ώρας
 - Θερινή
CET (UTC+1)
CEST (UTC+2)
Εθνικός ύμνος Oben am jungen Rhein
Internet TLD .li
Κωδικός κλήσεων +423

Το Πριγκηπάτο του Λίχτενσταϊν (Στη Γερμανική γλώσσα: Fürstentum Liechtenstein) είναι ένα μικρό ορεινό κράτος ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία. Είναι γνωστό ως θέρετρο χειμερινού αθλητισμού και σαν φορολογικός παράδεισος.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Η απομονωμένη θέση του Λιχτενστάιν είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποτελεί μέρος της στρατηγικής των μεγάλων δυνάμεων της κάθε εποχής και σαν συνέπεια η χώρα αυτή έχει μία "φτωχή" σχετικά ιστορία.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το Λιχτενστάιν αποτέλεσε τμήμα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Ραϊτίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1719 οι περιοχές Σέλενμπεργκ και Βαντούζ συνενώθηκαν και η χώρα απέκτησε τη σημερινή της έκταση.

Το 1806, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων πολέμων, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δέχτηκε την εισβολή των Γάλλων. Ακολούθησε γενική αποδιοργάνωση και διάλυση της Αυτοκρατορίας και έτσι για πρώτη φορά το Λίχτενσταιν βρέθηκε να μην εξαρτάται άμεσα από κανέναν μονάρχη άλλης περιοχής. Η χρονιά αυτή θεωρείται έτσι σαν η χρονιά ανεξαρτητοποίησης του πριγκιπάτου.

Μέχρι και το τέλος του Α' Παγκοσμίου πολέμου η χώρα παρέμεινε στενά συνδεδεμένο με την Αυστρία. Ωστόσο οι οικονομικές συνέπειες που είχε ο πόλεμος για την Αυστρία οδήγησαν το Λίχτενσταιν στο να συσφίξει τις σχέσεις του με την Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διπλωματική του εκπροσώπηση ενώ παράλληλα οι δύο χώρες ενώθηκαν τελωνειακά το 1923. Κατά τον Β' Παγκόσμιο το Λιχτενστάιν κράτησε ουδέτερη στάση.


Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 η χώρα υπέγραψε την ένταξή της στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης των 24 χωρών της ΕΕ (Συνθήκη Σένγκεν).[1]Με βάση τη συμφωνία αυτή, το κρατίδιο υποχρεώθηκε να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της ΕΕ στις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο βρίσκεται μαζί με την Ανδόρρα και το Μονακό στην πρώτη θέση στον κατάλογο με τους μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη.

Γεωγραφία

Χάρτης του Λιχτενστάιν
Χάρτης του Λιχτενστάιν

Το Λιχτενστάιν βρίσκεται στη κοιλάδα του Άνω Ρήνου, στις Άλπεις. Το ποτάμι αυτό καθορίζει το δυτικό σύνορο της χώρας. Στα ανατολικά συναντώνται μεγαλύτερα υψόμετρα, με την κορυφή Γκράουσπιτς να φτάνει τα 2.599 μέτρα. Μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαάν, σε μικρή απόσταση και βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαντούζ.
Παρόλη την ορεινή τοποθεσία του, το Λιχτενστάιν εχει σχετικά ήπιο κλίμα, εξαιτίας των νοτίων ανέμων που φυσάνε στη περιοχή. Το Χειμώνα οι βουνοπλαγιές είναι χιονισμένες και κατάλληλες για χειμερινά σπορ.
Η χώρα αυτή είναι μία από τις δύο χώρες του κόσμου (η 2η είναι το Ουζμπεκιστάν) που είναι διπλά αποκλεισμένες από τη θάλασσα, χώρες δηλαδή που τις χωρίζουν από τη θάλασσα όχι μία χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά χώρες επίσης αποκλεισμένες από αυτήν.

Πολιτική

Το Λιχτενστάιν είναι Συνταγματική Μοναρχία με επικεφαλής τον εκάστοτε πρίγκιπα, σήμερα τον Χάνς Άνταμ Β΄. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει 25 μέλη που εκλέγονται από το λαό, και η κυβέρνηση 5 μέλη. Ο πρίγκιπας της χώρας έχει μεγάλη σχετικά εξουσία για Συνταγματική Μοναρχία, γεγονός που συχνά προκαλεί συζητήσεις.
Το Λιχτενστάιν διαιρείται σε ένδεκα κοινότητες (εν. Gemeinde, πληθ. Gemeinden), οι περισσότερες των οποίων αποτελούνται από μία μόνο πόλη.

Οικονομία

Παρόλη τη μικρή του έκταση και τους λιγοστούς φυσικούς πόρους του, το Λιχτενστάιν έχει μία ευημερούσα οικονομία, και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι αντίστοιχο με αυτό στις μεγάλες γειτονικές χώρες. Το Λιχτενστάιν βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την Ελβετία και χρησιμοποιεί το Ελβετικό Φράγκο ως νόμισμά του, ενώ, όπως και η Ελβετία, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φορολογία των επιχειρήσεων στη χώρα είναι σχετικά μικρή, γεγονός που έχει προσελκύσει αρκετές επιχειρήσεις στο να τη δηλωσουν σαν έδρα τους. Το εισόδημα από τη φορολογία των επιχειρήσεων αυτών αποφέρει το 30% του συνολικού εισοδήματος του Λιχτενστάιν.

Στατιστικά στοιχεία

  • Α.Ε.Π.: 0.825 δισεκατομύρια δολάρια (εκτ. 1999)
  • Ρυθμός αύξησης Α.Ε.Π.: 11% (εκτ. 1999)
  • Κατά κεφαλή Α.Ε.Π.: 25.000 δολάρια (εκτ. 1999)

Δημογραφία

Το Λιχτενστάιν είναι η 4η μικρότερη χώρα της Ευρώπης, μετά το Βατικανό, το Μονακό και τον Άγιο Μαρίνο. Ο πληθυσμός του είναι κατά το 1/3 γεννημένος σε άλλη χώρα, κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Επίσημη γλώσσα είναι η Γερμανική, αν και οι περισσότεροι μιλάνε την αλεμανική διάλεκτο της γλώσσας. Όσον αφορά τη θρησκεία, οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί.

Στατιστικά στοιχεία

Εξωτερικές συνδέσεις

Παραπομπές

  1. Ημερησία, Στη ζώνη Σέγκεν το Λίχτενσταϊν, 29 Φεβρουαρίου 2008]