Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λογοτεχνική ανάλυση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου άρθρα συνδέουν σε αυτό.

Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε άρθρα για σχετικά θέματα. (Ιανουαρίου 2008)

Λογοτεχνική Ανάλυση είναι η ανάλυση -νοηματική, τεχνική, δομική κλπ- ενός λογοτεχνικού κειμένου, ποιήματος ή πεζού.


Πίνακας περιεχομένων

Ανάλυση Ποιημάτων

Ανάλυση ποιημάτων είναι η διαδικασία της διερεύνησης της φόρμας, περιεχομένου και ιστορίας ενός ποιήματος με έναν ενημερωτικό τρόπο, με το σκοπό την ανύψωση του ενδιαφέροντος του καθενός για την κατανόηση και εκτίμηση του έργου.

Οι λέξεις ποίημας και ποίηση προέχρονται από την αρχαία Ελλάδα (ποιώ = δημιουργώ). Αυτό σημαίνει πως το ποίημα είναι ένα φτιαχτό πράγμα, μια δημιουργία. Μπορεί κανείς να σκεφτεί το ποίημα με τα λόγια του William Carlos Williams, μια "μηχανή φτιαγμένη από λόγια". Οι μηχανές δημιουργούν κάποιου είδους εντύπωση και αποτέλεσμα, ή κάνουν ένα έργο. Κάνουν αυτό για το οποίο είναι σχεδιασμένα να κάνουν. Το έργο που γίνεται από μια "μηχανή φτιαγμένη από λόγια" -ένα ποίημα - είναι η εντύπωση που παράγει στο μυαλό του αναγνώστη. Ο αναγνώστης που αναλύει ένα ποίημα είναι κάτι σαν έναν μηχανικό που διαλύει μια μηχανή για να καταλάβει πως λειτουργεί.


"Άλλο" του Robert Herrick

Γυρίζοντας στη μηχανική μεταφορά που ειπώθηκε νωρίτερα, κάποιες μηχανές - στυλό bic, φακοί - μπορούν να διαλυθούν με το χέρι ή με τα πιο απλά εργαλεία. Αντίστοιχα, μερικά ποιήματα ανταμείβουν την προσεκτική ανάγνωση και ανταποκρίνονται στην ανάλυση, αλλά δεν απαιτούν από τον αναγνώστη ειδικούς λογοτεχνικούς όρους και έννοιες, όπως αυτό το ποίημα που γράφτηκε από τον Robert Herrick τον 17o αιώνα.

   Here a pretty baby lies
   Sung asleep with lullabies:
   Pray be silent and not stir
   Th' easy earth that covers her.

(μετάφραση)

   Εδώ βρίσκεται ένα όμορφο μωρό
   Κοιμισμένο με νανουρίσματα:
   Προσευχήσου να είναι σιωπηλή και να μην αναταραχθεί
   Η άνετη γη που το καλύπτει.

Στις πρώτες τρείς γραμμές, ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ο αφηγητής περιγράφει ένα κοιμισμένο μωρό. Στην τέταρτη γραμμή, όμως, αυτό ανατρέπεται. Το μωρό δεν είναι καλυμμένο από σεντόνια, αλλά από την γή, δηλαδή, το μωρό είναι θαμμένο. Είναι νεκρό.

Η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να προκαλέσει μια απότομη συναισθηματική αντίδραση. Και αυτή η αντίδραση, αυτή η εντύπωση στον αναγνώστη, είναι το "εργο" που αυτή η "μηχανή από λέξεις" έχει σχεδιαστεί να κάνει. Παρόλο που το ποίημα δεν είναι αστείο, ο "μηχανισμός" του είναι παρόμοιος με αυτόν των ανεκδότων: μια ξαφνική αλλαγή της αντίληψης δημιουργεί μια ξαφνική και ενστινκτώδη αντίδραση.

Εξωτερικές Διασυνδέσεις

Γλωσσάριο Ποιητικών Όρων

Ανάλυση Αγνώστων Κειμένων - Νικόλαος-Λαόνικος Ψιμικάκης-Χαλκοκονδύλης, ένας αναλυτικός οδηγός για ανάλυση ποιημάτων και πεζών (στα ελληνικά).

Κοίτα Επίσης