Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μέση Ανατολή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η "παραδοσιακή" Μέση Ανατολή και η Ευρύτερη Μέση Ανατολή
Η "παραδοσιακή" Μέση Ανατολή και η Ευρύτερη Μέση Ανατολή
Πολιτικός χάρτης της σημερινής Μέσης Ανατολής
Πολιτικός χάρτης της σημερινής Μέσης Ανατολής

Η Μέση Ανατολή είναι μια ιστορική-πολιτική περιοχή η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει εδάφη κυρίως της νοτιοδυτικής Ασίας, αλλά και της βορειοανατολικής Αφρικής. Το αντίστοιχο επίθετο είναι μεσανατολικός, -ή, -ό και το ουσιαστικό Μεσανατολίτης, -ισσα. Η περιοχή περιλαμβάνει διάφορες πολιτισμικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και κυρίως τον αραβικό, περσικό, και τον τουρκικό πολιτισμό. Αντίστοιχα οι κύριες γλώσσες είναι η αραβική, η περσική, και η τουρκική και επικρατέστερη θρησκεία είναι το Ισλάμ.

Ο όρος (νεολογισμός διεθνούς ορολογίας σήμερα από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως με πολιτική έννοια) περιγράφει μια πολιτισμική περιοχή κι έτσι δεν έχει ακριβή γεωγραφικά όρια. Παραδοσιακά θεωρείται ότι ανήκουν στη Μέση Ανατολή η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, το Κατάρ, το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ιράκ και το Ιράν. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ο όρος Ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης και άλλες κυρίως μουσουλμανικές χώρες της ευρύτερης περιοχής, κυρίως της βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Σουδάν, κ.ά.), αλλά και πιο ανατολικά (Πακιστάν και Αφγανιστάν). Η Κύπρος και η Τουρκία, παρόλο που γεωγραφικά ανήκουν στη Μέση Ανατολή, κατατάσσονται συνήθως στην Ευρώπη.