Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μητροπολίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαθμοί Ιεροσύνης
της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Διάκονος
Αρχιδιάκονος


Πρεσβύτερος
Πρωτοπρεσβύτερος
Αρχιμανδρίτης


Επίσκοπος
Μητροπολίτης
Αρχιεπίσκοπος
Πατριάρχης

Αυτό το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης.

Σημείωση: Πολλές φορές τα κείμενα στα οποία βρίσκεται αυτό το πρότυπο, παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Κάντε ένα σχετικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, αφού είναι πιθανό να διαγραφεί. Μετά την επιμέλεια του άρθρου, είστε ελεύθεροι να διαγράψετε αυτή την επισήμανση. Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα άρθρα Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων.

Αρχιερατική Μίτρα, τελετουργικό κάλυμμα της κεφαλής των Ορθοδόξων Μητροπολιτών και σύμβολο της πνευματικής εξουσίας τους.
Αρχιερατική Μίτρα, τελετουργικό κάλυμμα της κεφαλής των Ορθοδόξων Μητροπολιτών και σύμβολο της πνευματικής εξουσίας τους.

Στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία ο κληρικός που διοικεί μία μητροπολιτική περιφέρεια ονομάζεται Μητροπολίτης. Ο βαθμός ιεροσύνης που οφείλει να κατέχει κάποιος ως Μητροπολίτης είναι αυτός του επισκόπου. Κατά τον εκκλησιαστικό συγγραφέα Γαβριήλ Φιλαδελφείας στο έργο του "Περί ιερωσύνης", Μητροπολίτης καλείται ο επίσκοπος "δια τι είναι ως μήτηρ της πόλεώς του". Η μητροπολιτική περιφέρεια ως έδρα του έχει υπόσταση, είναι δηλαδή ποιμαντικά ενεργός σε μία συγκεκριμένη πληθυσμιακή μερίδα.

Εκλέγεται από κανονική Σύνοδο Ιεραρχών τοπικής Εκκλησίας και ενθρονίζεται στην επαρχία του. Κάθε Μητροπολίτης τυγχάνει ισόβιος και αναπληρώνεται μόνο σε περίπτωση έγκυρα διαπιστωμένης ασθένειας, που τον εμποδίζει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του. Υπόκειται στην εκκλησιαστική δικαιοσύνη για νομοκανονικά παραπτώματα και δικάζεται από ομοίους του στο βαθμό αρχιερείς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφωνείται "Παναγιώτατος", οι άλλοι Πατριάρχες και οι Αρχιεπίσκοποι αρχηγοί των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών "Μακαριώτατος", οι Αρχιεπίσκοποι, που δεν είναι Αρχηγοί Εκκλησιών "Σεβασμιώτατος" και ο επαρχιούχος Μητροπολίτης "Σεβασμιώτατος" εκτός από την περίπτωση όπου τον προσφωνεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης οπότε τον αποκαλεί Ιερώτατο, οι τιτουλάριοι Μητροπολίτες "Πανιερώτατος" και οι Επίσκοποι γενικώς "Θεοφιλέστατος". Επίσης, προσφωνείται μέχρι σήμερα από τα τέλη του ιβ΄ ή τις αρχές του ιγ΄ αιώνα ως "Παναγιώτατος" μέσα στα όρια της Μητρόπολης του ο εκάστοτε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Την αυτήν προσφώνηση είχαν μέσα στην επαρχίαν τους ἀπό το 1204 ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος και ἀπό της εποχής του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ (1282-1328) ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας χωρίς να διατηρείται πλέον το προνόμιο τούτο στους δύο τελευταίους.


Βιβλιογραφία

  • Οι τιτουλάριοι αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκδοση αναθεωρημένη, Εκδόσεις Περί τεχνών, Πάτρα 2003, σ.σ. 398 (ISBN 960-8260-34-5).