Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μολδαβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 47°15′00″N 28°31′00″E / 47.25, 28.5167

Δημοκρατία του Μόλδοβα
Flag of Moldova Coat of Arms
Η σημαία της Μολδαβίας Το έμβλημα της Μολδαβίας
Ρητό-Γνωμικό: κανένα
Image:LocationMoldova.png
Επίσημη Γλώσσα Ρουμανικά
(+ Ρωσικά στην Υπερδνειστερία και Γκαγκαουζία, Ουκρανικά στην Υπερδνειστερία, Γκαγκάουζ στην Γκαγκαουζία )
Πρωτεύουσα Κισινάου(Chişinău)
Πρόεδρος Βλαντιμίρ Βορόνιν
Πρωθυπουργός Ζινάιντα Γκρετσεάνιι
Έκταση
 – ολική
 – % ύδατα
Κατάταξη 135η
 33,843 km²
 1.4%
Πληθυσμός
 – Συνολικός (2002)
 – Πυκνότητα
Κατάταξη 117η
 3,968,662
 131/km²
Ανεξαρτησία
 – Ημερομηνία
Από τη Σοβιετική Ένωση
 27 Αυγούστου, 1991
Νόμισμα Λέου(πληθ.λέι)
Ζώνη Ώρας
 - in summer
EET (UTC+2)
EEST (UTC+3)
Εθνικός ύμνος Limba noastră (Λίμμπα Νοάστρα-Limba Noastra)
Internet TLD .md
Calling Code 373

Η Δημοκρατία του Μόλδοβα, ή Μολδαβία όπως είναι επίσης γνωστή, είναι μια χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Τα σύνορά της με τη Ρουμανία οριοθετούνται απο τον ρου των ποταμών Προυτ και κάτω Δούναβη. Υπήρξε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης απο το 1945 εως το 1991 ως Μολδαβική Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία. Κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου 1991

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Βασικό άρθρο: Ιστορία της Μολδαβίας

Στην αρχαιότητα η περιοχή της Μολδαβίας κατοικείται απο την φυλή των Δάκων. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης ως σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η Μολδαβία γνώρισε πολλούς εισβολείς, μεταξύ των οποίων τους Ρως του Κιέβου και τους Μογγόλους.

Στον Μεσαίωνα το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποτελούσε το πριγκηπάτο της Μολδαβίας. Το πριγκηπάτο έγινε υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 16ο αιώνα. Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, το 1812, προσαρτήθηκε στη Ρωσία ως Βεσσαραβία. Το δυτικό μέρος της Μολδαβίας παρέμεινε αυτόνομο πριγκηπάτο και ενώθηκε με τη Βαλλαχία για να δημιουργήσει το 1859 το Βασίλειο της Ρουμανίας.

Στα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Βεσσαραβία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1918 και ενώθηκε την ίδια χρονιά με το Βασίλειο της Ρουμανίας. Με τη συμφωνία Μολότοφ-Ρίμπεντροπ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, οι Ρώσσοι κατέλαβαν τη Βεσσαραβία τον Ιούνιο του 1940, διώχτηκαν ξανά το 1941 μέχρι τον Αύγουστο του 1944 οπότε η περιοχή ανακαταλήφθηκε απο τα Σοβιετικά στρατεύματα. Η χώρα μετονομάστηκε σε Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Την περίοδο του Στάλιν αρκετοί Ρώσοι μεταφέρθηκαν στη χώρα κυρίως σε αστικές περιοχές, ενώ πολλοί Ρουμάνοι εξορίστηκαν στη Σιβηρία και το Καζακστάν.

Με την κατάρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Αύγουστο του 1991, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της και έγινε μέρος της μετα-Σοβιετικής Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Χωρών.

Το πρώτο διάστημα της ανεξαρτησίας αναπτύχθηκε κινητικότητα για την επανένωση με τη Ρουμανία, αλλά το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 1994 έδειξε πως η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων επιθυμούσαν τη συνέχιση της ανεξαρτησίας. Στις εκλογές του 2001 το Κομμουνιστικό κόμμα κέρδισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και διόρισε τον Κομμουνιστή πρόεδρο Βλαντιμίρ Βορόνιν. Στις εκλογές του 2005 ο Βορόνιν ανανέωσε τη θητεία του μετά τη δεύτερη νίκη του κόμματός του. Κατά τη διάρκεια των εκλογών αυτών η Ρωσία διεκδίκησε την παρουσία Ρώσων που θα επέβλεπαν τη διενέργεια των εκλογών αλλά η είσοδός τους στη χώρα δεν επετράπη. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κατά πολύ εξασθενήσει και το έθνος της Μολδαβίας χωρίζεται ανάμεσα σε όσους θέλουν μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ρουμανία και αυτούς που επιθυμούν σύσφιγξη σχέσεων με τη Ρωσία.

Πολιτική

Βασικό άρθρο: Πολιτική της Μολδαβίας

Το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αποτελεί 101 έδρες και τα μέλη του εκλέγονται από τον λαό κάθε 4 χρόνια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ο οποίος είναι και ο Αρχηγός του Κράτους, εκλέγεται κάθε φορά μετά την πραγματοποίηση των βουλευτικών εκλογών από τις πολιτικές δυνάμεις του καινούριου Κοινοβουλίου. Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ο οποίος σχηματίζει την Κυβέρνηση του, διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πολυπληθέστερο κόμμα του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Γεωγραφία

Βασικό άρθρο: Γεωγραφία της Μολδαβίας

Στα δυτικά τα σύνορα της Μολδαβίας οριοθετούνται απο τον ποταμό Προυτ που ενώνεται με τον Δούναβη προτού χυθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Στα βορειο-ανατολικά, ο Δνείστερος είναι ο βασικός ποταμός διασχίζοντας τη χώρα από βορρά προς νότο.

Η χώρα δεν βρέχεται από θάλασσα παρόλο που τα νότια σύνορά της φτάνουν πολύ κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το βόρειο μέρος της χώρας κυριαρχείται από λόφους που δεν ξεπερνούν όμως τα 430 μετρα σε ύψος. Το υψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στο Ντεαλούλ Μπαλανεστί (Dealul Bălăneşti).

Η μολδαβία έχει ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με θερμά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.

Οι κύριες πόλεις της χώρας είναι οι:

 • Κισινάου(Chişinău),στο κέντρο της χώρας
 • Τιράσπολη(Tiraspol), στην Υπερδνειστερία
 • Μπάλτσι(Bălţi)
 • Μπέντερ(Bender)

Οικονομία

Βασικό άρθρο:Οικονομία της Μολδαβίας

Παρόλο το ευνοϊκό της κλίμα και την καλή αγροτική γη που διαθέτει, η Μολδαβία δεν έχει υδάτινα αποθηκεύματα. Ως αποτέλεσμα εξαρτάται οικονομικά κυρίως από την γεωργία, με την παραγωγή φρούτων, λαχανικών, κρασιού και καπνού.

Η Μολδαβία πρέπει να εισάγει όλες τις προμήθειές της σε πετρέλαιο, κάρβουνο και φυσικό αέριο, κυρίως από τη Ρωσία. Περικοπές στις ενεργειακές προμήθειες οδήγησαν σε παραγωγική παρακμή μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Τα τελευταία χρόνια μετά απο συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ(Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) η Μολδαβία προχώρησε σε φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που περιελάμβανε μεταξύ άλλων απελευθέρωση των τιμών και πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Τελευταία γίνεται προσπάθεια από τη Μολδαβιανή κυβέρνηση για περιορισμό των ιδιωτικών επιχειρήσεων και κολλεκτιβοποίηση της γης.

Η Μολδαβία παραμένει η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.


Δημογραφία

Βασικό άρθρο:Δημογραφία της Μολδαβίας

Εθνική σύνθεση

 • Μολδαβοί/Ρουμάνοι: 78,2%
 • Ουκρανοί: 8,4%
 • Ρώσοι: 5,8%
 • Γκαγκαούζ/Γκαγκαούζoι (τουρκόφωνoι Έλληνες): 4,4%
 • Βούλγαροι: 1,9%
 • Άλλοι: 1,3%

Θρησκείες (2000):

 • Ανατολικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : 98%
 • Εβραίοι: 1,5%
 • Βαπτιστές και άλλοι: 0,5%

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 600.000 Μολδαβοί είναι αυτη τη στιγμή εκτός της χώρας, προς αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό (migratie.md), ενώ το εν τρίτο εκ των εντός της χώρας δηλώνουν πως θα έφευγαν αν είχαν την ευκαιρία. Συνήθως δουλεύουν χειρωνακτικά σε Ρουμανικές φάρμες ή σε Ρωσικές οικοδομές.

Ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελέι το δουλεμπόριο χιλιάδων γυναικών. Υπολογίζεται πως περισσότερες από 10.000 Μολδαβές γυναίκες είναι θύματα αυτού του απάνθρωπου σύγχρονου δουλεμπορίου. (state.gov)