Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μορμόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο αρχικός Ναός του Νοβού της κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών που βρίσκεται στο Νοβού (Nauvoo) του Ιλινόις.
Ο αρχικός Ναός του Νοβού της κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών που βρίσκεται στο Νοβού (Nauvoo) του Ιλινόις.

Μορμόνοι είναι όρος της καθομιλουμένης που δηλώνει τα μέλη της ευρύτερης κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, και συνηθέστερα την μεγαλύτερη και παλαιότερη Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Ο όρος "Μορμόνος" δεν είναι αποδεκτός από μέλη της εκκλησίας αυτής, ενώ κατ' άλλους δεν αποτελεί προσβλητικό προσδιορισμό.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία και ιερά κείμενα

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζονται στη διδασκαλία της Αγίας Γραφής και του Βιβλίο του Μόρμον. Όλες οι διδασκαλίες της εκκλησίας αυτής προέρχονται από την αρχική "Εκκλησία Χριστού" που ίδρυσε ο ίδιος ο Χριστός κατά την δική του εποχή. Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε από τον Τζόζεφ Σμιθ στη Fayette της Νέας Υόρκης το 1830. Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι η εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός είχε διαφθαρεί και είχε γίνει αποστατική μετά τον θάνατο των αποστόλων, ενώ η αποκατάστασή της στη σύγχρονη εποχή έγινε μέσω του Τζόζεφ Σμιθ, τον οποίο θεωρούν προφήτη. Με την αποκατάσταση αυτή θεωρούν ότι η ιεροσύνη του Θεού ξαναδόθηκε στον άνθρωπο. Το Βιβλίο του Μόρμον: Άλλη Μια Μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό που θεωρείται ιερό από τους Μορμόνους, περιέχει διάφορες διηγήσεις για τους αρχαίους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίοι σύμφωνα με το βιβλίο είδαν και άκουσαν τον Ιησού Χριστό, που τους επισκέφθηκε μετά το θάνατό του. Στα επίσημα ιερά κείμενα Άγιων Γραφών αυτού του θρησκεύματος περιλαμβάνονται η συλλογή Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ ονόματι Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Διδασκαλίες

Τα πιστεύω των Μορμόνων μοιάζουν με αυτά άλλων χριστιανικών εκκλησιών αφού πιστεύουν στο Χριστό ως Σώτηρα και Λυτρωτή. Χαρακτηριστικές διδασκαλίες τους είναι ότι ο Θεός είναι ο Αιώνιος Πατέρας ο οποίος έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο που επιτρέπει τα παιδιά του να τελειωποιηθούν και ζήσουν μαζί του στην βασιλεία του γιά πάντα. Ο Θεός Πατέρας ονομάζεται Ελοχίμ, και θεωρείται ότι γέννησε τα πνεύματα των ανθρώπων και το πνεύμα του Ιεχωβά, που ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό. Πιστεύουν οι Μορμόνοι ότι μέσω της εξιλέωσής του Χριστού, όλη η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί. Οι πρώτες αρχές και διατάξεις του ευαγγελίου κατά την κίνηση αυτή έχουν ως εξής: Πίστη, μετάνοια, βάπτισμα με κατάδυση για την άφεση αμαρτιών, και το να λάβουμε την δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Άλλες εντολές που συμπεριλαμβάνονται στην διδασκαλία της εκκλησίας είναι ο νόμος δεκάτων από την Παλαιά Διαθήκη, φιλανθρωπία, σεξουαλική καθαρότητα έξω από το γάμο (νόμος της Αγνότητας), πολυτεκνία, αποχή από δυνατά ποτά, τσάι, καφέ, αλκοόλ, καπνό και μειωμένη χρήση κρέατος. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των Μορμόνων και των υπόλοιπων Χριστιανών είναι ότι οι πρώτοι πιστεύουν πως υπάρχουν ζωντανοί προφήτες επάνω στη γη σήμερα οι οποίοι λαβαίνουν θεϊκή αποκάλυψη καθημερινά προς βοήθεια όλων των ανθρώπων.

Ιεραπόστολοι

Μία από τις πιο ειδικές πεποιθήσεις είναι το ιεραποστολικό έργο. Όλα τα μέλη παγκοσμίως ενθαρρύνονται να μοιραστούν το ευαγγέλιο με τους συνανθρώπους τους με σκοπό τη σωτηρία. Ειδικότερα οι νεώτεροι αναμένεται να υπηρετήσουν σε ιεραποστολές, υπηρεσία που θεωρείται ως προνόμιο και επιτελείται εθελοντικά και άμισθα. Η διάρκεια της ιεραποστολής είναι συνήθως δύο χρόνια. Η επίσημη ενδυμασία τούς κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα δημοσίως.

Ομάδες Μορμόνων

Οι κυριότερες Ομολογίες Μορμόνων σήμερα είναι:

  • Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών που έχει ως κέντρο το Σολτ Λέικ (Salt Lake City).
  • Η Αναδιοργανωμένη Εκκλησία του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που έχει ως κέντρο το Ιντιπέντενς (Independence). Σήμερα ονομάζεται Κοινότητα του Χριστού.
  • Η Εκκλησία του Χριστού, Temple Lot.
  • Η Εκκλησία του Χριστού με το μήνυμα του Ηλία (η οποία αρνείται ότι είναι Ομολογία Μορμόνων αν και δέχεται το Βιβλίο του Μόρμον), κ.ά.

Οι Μορμονικές αυτές Ομολογίες δεν βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία, ενώ τα περισσότερα θεωρούνται αποστατικά ως προς την επίσημη Εκκλησία. /

Δικτυακοί τόποι


Άλλες Ομολογίες Μορμόνων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • The New York Times, 6 Ιανουαρίου 2008, What Is It About Mormonism?: Μορμονισμός, Ρεπουμπλικανικό κόμμα & προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Αγγλικά).