Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μούρμανσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 68°57′00″N 33°04′00″E / 68.95, 33.0667

Η κεντρική λεωφόρος Λένιν Πρόσπεκτ
Η κεντρική λεωφόρος Λένιν Πρόσπεκτ

Το Μούρμανσκ (Ρωσικά: Му́рманск) είναι πόλη στο ακραίο βορειοδυτικό μέρος της Ρωσίας με ένα θαλάσσιο λιμάνι στον Αρκτικό Ωκεανό 12 χλμ από τη θάλασσα Μπάρεντς, στη βόρεια ακτή της χερσονήσου Κόλα, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Ειναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας και έχει πληθυσμό 371.600 κατοίκους.

Ιστορία

Η λέξη "Μούρμανσκ" προήλθε από τη γλώσσα Saami και ημαίνει "το έδαφος στη θάλασσα". Περίπου 1 500 saamis ζουνε στη χερσόνησο Κόλα, ήταν κυνηγοί, κτηνοτρόφοι ταράνδων και ψαράδες. Η πόλη ήταν αρχικά γνωστή ως Ρομάνοφ Μούρμαν (рома́нов-на-Му́рмане) ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1916 και πίρε το όνομα της ρωσική βασιλικής δυναστεία τον Ρόμανοφ. Η πόλη, ο μόνος λιμένας στη ρωσική Αρκτική χόρις πάγο, χτίστηκε ως τέρμα της σιδηροδρόμικης γραμμής στην Κόλα με σκοπό να ανοίξει τη διαδρομή ανεφοδιασμού Βόρειου Ατλαντικού στη Ρωσία υπέρ του ανατολικού μετώπου κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Η πόλη μετονομάστηκε σε Μούρμανσκ μετά την Ρωσική Επανάσταση το 1917. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το Μούρμανσκ ήταν μια σύνδεση με το δυτικό κόσμο για τη Ρωσία. Μια κοινή γερμανική και φινλανδική δύναμη προώθησε μια επίθεση ενάντια στην πόλη το 1941 ως τμήμα του Unternehmen Silberfuchs. Το Μούρμανσκ υπέστη μέγαλες καταστροφές, δεύτερη μετά το Στάλινγκραντ. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν κέντρο της σοβιετικής υποβρύχιας δραστηριότητας, και από το τέλος της ΕΣΣΔ, παραμένει η έδρα του ρωσικού βόρειου στόλου.