Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μυθολογία Ασάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο σημαντικότερος θεός στο πάνθεον της μυθολογίας των Ασάντι της Γκάνας είναι ο Νυάμε, (Nyame) (επίσης Νυανκοπόν (Nyankopon)), ο παντογνώστης και πανίσχυρος, θεός-ουρανός. Η σύζυγός του είναι η Ασάσε Γιάα (Asase Yaa) και οι σημαντικότεροι γιοι τους ο Μπία, (Bia) και ο Τάνο (Tano). Η Ασάσε Γιάα εκπροσωπεί στη μυθολογία Ασάντι τη μητέρα θεά της γονιμότητας. Ο Μπία και ο Τάνο δεν είναι βέβαια οι μοναδικοί γιοι του Νυάμε. Από τους πολλούς γιους του ο καθένας είχε να εκτελέσει μια διαφορετική λειτουργία. Άλλος ήταν βροχοποιός, άλλος η ηλιακή ακτινοβολία (κ.λπ.) Η λατρεία του Νυάμε ήταν αποκλειτικό προνόμιο των φυλετικών βασιλιάδων, ενώ ο απλός λαός επιτρεπόταν να λατρεύει μόνο τους γιους του.

Ο Τάνο είναι ένας από τους σημαντικότερους θεούς των Ασάντι. 'Όλοι οι άλλοι θεοί, ειδικά οι ποτάμιοι θεωρούνται παιδιά του Τάνο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ασάντι πιστεύουν ότι οι ανιμιστικοί θεοί τους είναι εγγόνια του μεγάλου Νυάμε και λειτουργούν ως αγγελιαφόροι ανάμεσα στους ανθρώπους και τον Θεό.

Ο Ανάνσι (Αράχνη είναι ένας πολιτισμικός ήρωας που αν και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μυθολογίας των Ασάντι, εντούτοις είναι κεντρικό πρόσωπο στους λαϊκούς μύθους των Ασάντι, όπου απεικονίζεται ως κατεργάρης.