Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Νέβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°48′27″N 30°36′15″E / 59.8075, 30.6042

Εικόνα από τις όχθες του Νέβα στην Αγία Πετρούπολη
Εικόνα από τις όχθες του Νέβα στην Αγία Πετρούπολη

Ο Νέβας (ρωσ. Нева) είναι ποταμός της Περιφέρειας Λένινγκραντ στην ΒΔ Ρωσία. Πηγή του Νέβα είναι η λίμνη Λάντογκα, στο σημείο που βρίσκεται η πόλη Σλισελμπούργκ. Εκβάλλει στον κόλπο της Φινλανδίας (ανατολική Βαλτική Θάλασσα) σχηματίζοντας δέλτα, πάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Αγία Πετρούπολη.

Μολονότι το μήκος του είναι μικρό (μόλις 74 χμ), έχει την τρίτη μεγαλύτερη απορροή υδάτων στην Ευρώπη μετά το Βόλγα και το Δούναβη, χύνοντας στη θάλασσα σχεδόν 10.000.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μεγάλο πλάτος του: 500 μ. κατά μέσο όρο, πάνω από χιλιόμετρο στα πλατύτερα σημεία του.

Ο Νέβας είναι πλωτός, γεγονός που του έδωσε στρατηγική σημασία από τα μεσαιωνικά κιόλας χρόνια ως πέρασμα από τη Βαλτική στη Λάντογκα. Ο ποταμός και η γύρω περιοχή (Βοντ, Ίνγκρια και σήμερα Λένινγκραντ) έγινε κατά καιρούς μήλον της έριδος ανάμεσα σε Βαράγγους, Σουηδούς, Φίννους και Ρώσους. Στο παρελθόν υπήρξε τμήμα της Εμπορικής Οδού Βαράγγων - Ελλήνων, ενώ ακόμα και σήμερα είναι τμήμα δύο ποτάμιων διαδρομών: Λευκή Θάλασσα - Βαλτική, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, και Μόσχα - Αγ. Πετρούπολη, στην οποία εκτελούνται εμπορικά αλλά και τουριστικά δρομολόγια με ποταμόπλοιο.