Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Νικόλαος Τριανταφυλλάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε και Πρωθυπουργός για λίγες ημέρες.

Γεννήθηκε το 1855 στη Τρίπολη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά και συνέχισε σπουδές στο Βερολίνο και Παρίσι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα επιδόθηκε στη πολιτική και εκλέχθηκε βουλευτής Αρκαδίας για πρώτη φορά το 1892 και έκτοτε συνέχιζε μέχρι το 1923. Τάχθηκε στο νεοσύστατο τότε κομμα του Δημητρίου Ράλλη όπου και ανέλαβε στη σχηματισθείσα απ΄ εκείνον κυβέρνηση (18 Απριλίου 1897) το Υπουργείο της Δικαιοσύνης. Το 1898 στην ανασχηματισθείσα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη το Υπουργείο Εσωτερικών όπου και συνέχισε στο αυτό Υπουργείο το 1901 και το 1909 στη Κυβέρνηση Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και το 1915 στη κυβέρνηση του Δημήτρη Γούναρη. Μετά τις εκλογές του 1920 στάλθηκε αρμοστής της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Κωνσταντινούπολη. Τότε και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να διαλύσει την οργάνωση των Αμυνιτών υποσχόμενος σ΄ αυτούς αμνηστεία και να συνδράμει στην ανάρρηση στον Πατριαρχικό θρόνο άλλο ιεράρχη αντί του Μελετίου. Μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την Στρατιωτική Επανάσταση του Σεπτεμβρίου 1922 που ακολούθησε, ανέλαβε τον σχηματισμό Κυβέρνησης μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, παραιτήθηκε όμως και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ ανέθεσε εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον Νικόλαο Καλογερόπουλο, ο οποίος όμως απέτυχε. Κατόπιν αυτού, ο Τριανταφυλλάκος πήρε την εντολή και κατάφερε να σχηματίσει Κυβέρνηση στις 10 Σεπτεμβρίου 1922.

Ακολούθησε η εξέγερση του στρατεύματος στη Θεσσαλονίκη, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ταραχές που ακολούθησαν οδήγησαν στην παραίτηση της Κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου στις 26 Σεπτεμβρίου, 16 ημέρες μετά το σχηματισμό της. Μαζί παραιτήθηκε και ο Βασιλιάς, τον οποίο διαδέχτηκε ο τότε διάδοχος γιος του, Γεώργιος Β΄.

Ο Νικόλαος Τριανταφυλλάκος το 1929 εξελέγη "αριστίνδην γερουσιαστής". Πέθανε, δέκα χρόνια μετά, το 1939.