Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Νοβοσιμπίρσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°59′20″N 82°54′15″E / 54.9889, 82.9042

55°01B 82°56A. Πληθυσμός: 1,425,508 (απογραφή 2002.

Ο σταθμός της πόλης
Ο σταθμός της πόλης

Το Νοβοσιμπίρσκ (ρωσ. Новосиби́рск) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, και πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ και του Σιβηρικού Διαμερίσματος.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1893 ως Νικολάγεβσκ (προς τιμήν του τσάρου Νικολάου Β'), με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί η μεγάλη γέφυρα του ποταμού Ομπ για τις ανάγκες του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου. Η σημασία της αυξήθηκε περαιτέρω στις αρχές του 20ού αι. με την ολοκλήρωση της γραμμής Τουρκεστάν - Σιβηρία, η οποία συνδέει το Νοβοσιμπίρσκ με την κεντρική Ασία και την Κασπία θάλασσα. Το 1925 πήρε τη σημερινή του ονομασία, που σημαίνει Νέα Σιβηρική (ενν. πόλη).

Η πόλη απλώνεται στις όχθες του ποταμού Ομπ, στην πεδιάδα της δυτικής Σιβηρίας. Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό, με πολύ βαρείς χειμώνες και χιονοπτώσεις, αλλά και καυτά ξηρά καλοκαίρια. Η μέση χειμερινή θερμοκρασία είναι -18/-20°C και θερινή 20/22°C, αλλά το χειμώνα μπορεί να φθάσει τους -35°C και το καλοκαίρι τους 35°C. Η διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και χαμηλότερης θερμοκρασίας έχει φθάσει μέχρι και τους 88°C!

Η βιομηχανική δραστηριότητα στο Νοβοσιμπίρσκ κυριαρχείται από τη βαριά μεταλλουργία και μηχανουργία. Η πόλη στεγάζει επίσης μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας (που συγκεντρώνονται στο Ακαντεμγκοροντόκ), διάφορα επιστημονικά ιδρύματα και ένα ερευνητικό κέντρο.

Το Νοβοσιμπίρσκ καυχάται για την πολιτιστική παραγωγή του που συμπεριλαμβάνει όπερα και μπαλέτο, διάφορα θέατρα, μουσεία και στοές τέχνης, όπως και πολυάριθμες αθλητικές εγκαταστάσεις. Είναι γενέτειρα του Αλεξάνδρου Καρέλιν, κορυφαίου παλαιστή της ελληνορωμαϊκής όλων των εποχών, με 3 χρυσά και 1 αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο.